Infosys: ‘Telco’s zien connectiviteit steeds meer als een competitief voordeel’

Infosys

5G opent heel wat opportuniteiten, maar telecomoperatoren moeten die mogelijkheden nog optimaal benutten.

Telecomproviders laten zich vandaag platlopen door tal van internetdiensten, met die van de hyperscalers op kop. AWS, Google, Microsoft: allemaal gebruiken ze het (mobiele) netwerk van operatoren om er zelf grof geld mee te verdienen. Het spreekt voor zich dat de verantwoordelijken voor het netwerk boter bij de vis willen.

In Europa wordt er een bijdrage overwogen van de grote technologiespelers voor nieuwe infrastructuur en de EU broedt op een plan om cloud-data in Europa te houden. Dat is één manier om dat onevenwicht aan te pakken, maar volgens Anand Swaminathan, EVP en Global Head CMT bij Infosys, kan het anders.

“Connectiviteit was vroeger meer commodity voor telecomoperatoren”, zegt hij. “Nu merken we dat de providers veel meer nadenken over connectiviteit als een competitief voordeel.”

Unieke positie

Infosys zit uniek gepositioneerd als overkoepelende organisatie die alle elementen samenbrengt voor telecomproviders. Als servicebedrijf heeft het geen hardware of software, geen spectrum of glasvezel. De organisatie vormt het spinnenweb dat alle stakeholders samen brengt en de systemen integreert.

De markt waarin we actief zijn is gigantisch omdat hardware- en softwareproblemen nooit zichzelf zullen oplossen.

Anand Swaminathan, EVP en Global Head CMT bij Infosys

“We begrijpen het sector van de industrie, de uitdagingen en alle interne applicaties die de providers gebruiken. Die kennis brengen we samen in één geheel zodat de klant ermee kan werken”, zegt Swaminathan. In feite doet Infosys alles samen van logistieke programma’s tot helpdeskportalen en CRM.

Hij wijst naar de enorme uitdagingen binnen de telecomwereld. “De markt waarin we actief zijn is gigantisch omdat hardware- en softwareproblemen nooit zichzelf zullen oplossen. Alles hangt samen met technologie, dat is wat we met Infosys doen.”

Telco’s uitdagen

In ons gesprek merken we dat de telecomproviders steeds meer out of the box moeten denken om hun diensten te verlenen. Er zijn namelijk tal van voordelen die 5G met zich meebrengt, zoals network slicing, die bedrijven de mogelijkheid geven om projecten anders te bekijken. Zo kan een organisatie een privaat 5G-netwerk overwegen om productie-units op afstand te monitoren en beheren.

“Wij dagen daarom ook vaak de telecomoperatoren uit, omdat we hen altijd nodig hebben voor hun netwerk. Omdat we in het centrum zitten van alle gesprekken, moeten we de problemen ook zelf tackelen.”

Omdat het bedrijf wereldwijd opereert, ziet Swaminathan tal van opportuniteiten die providers vandaag laten liggen. Daar komt bij dat in Europa tal van landen dicht bij elkaar liggen: een hele uitdaging. Wie iets in de EU wil doen, heeft de keuze uit heel wat aanbieders. “Diegene met het meest geëvolueerde totaalaanbod, haalt het contract binnen.”

Wij dagen vaak de telecomoperatoren uit, omdat we hun netwerk nodig hebben.

Anand Swaminathan, EVP en Global Head CMT bij Infosys

5G-netwerk

Tijdens het interview benadrukt Swaminathan dat telecomproviders moeten uitkijken dat ze relevant blijven. “Met de pandemie zijn er heel wat wakker geschud. Bijvoorbeeld de MPLS netwerktechniek werd ineens redundant omdat niemand op kantoor was, iedereen werkte van thuis uit. Ze moeten uitkijken naar nieuwe opties waaronder private netwerken om hun aanbod te diversifiëren.”

In een recent onderzoek van sectororganisatie Beltug blijkt dat 18 procent van de grote Belgische bedrijven geïnteresseerd is in een privaat 5G-netwerk. Daar schuilt een enorme opportuniteit. Bedrijven blijven evenwel ongeduldig wachten op de concretisering van de verschillende beloftes van 5G. De netwerken worden vandaag dan wel uitgerold, op concrete 5G-exclusieve diensten blijft het wachten.

Daarvoor moeten providers immers meer doen dan 5G-antennes bouwen. Om alle voordelen waaronder netwerk slicing en betrouwbare lage latency-verbindingen op een relevante manier naar bedrijven te brengen, moet ook de back-end klaar zijn. De uitrol van zo’n 5G Standalone is volop gaande.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.