Orange start uitrol van 5G standalone voor implementatie network slicing

5G

Orange laat weten dat het aan de uitrol van zijn 5G standalone-netwerk begonnen is. Dat houdt in dat de provider de hele netwerkinfrastructuur afstemt op 5G, wat geavanceerde technologieën zoals network slicing mogelijk maakt.

Orange is gestart aan de uitrol van zijn standalone 5G-kernnetwerk. Dat doet de provider in samenwerking met Ericsson, Nokia en Oracle. Het netwerk vertrouwt op een cloud native-architectuur, wat wil zeggen dat Orange voor de back-end voor een groot stuk op de cloud vertrouwt in de plaats van eigen datacenters.

De uitrol van 5G vandaag gebeurt non-standalone. Dat betekent dat providers 5G-infrastructuur zoals antennes combineren met een back-end die eigenlijk voor 4G gebouwd is. Die volstaat om bijvoorbeeld hogere snelheden te bieden, maar is niet compatibel met alle beloftes van 5G-technologie. Voor een standalone 5G-netwerk moeten operatoren hun hele kernnetwerk updaten en daar is Orange op dit moment mee aan de slag.

Network slicing

Network slicing is één van de belangrijkste nieuwe capaciteiten van 5G en vereist zo’n standalone-netwerk. Network slicing laat operatoren toe om hun 5G-netwerk op te splitsen in virtuele netwerken die elkaar weinig of niet beïnvloeden. Zo kan een deel van de capaciteit naar een privénetwerk voor hulpdiensten gaan of kunnen bedrijven een virtueel netwerk op dat van Orange kopen.

Een ander vaak genoemd voorbeeld is een privaat virtueel 5G-netwerk voor zelfrijdende wagens, zodat die in alle gevallen ongestoord kunnen communiceren met elkaar. Geraakt het publieke netwerk om de één of andere reden verzadigd, dan blijven de andere virtuele netwerken wel functioneel. Zo blijven de auto’s verbonden en de hulpdiensten functioneel. Orange geeft aan bezig te zijn met de ontwikkeling van dergelijke virtuele netwerkdiensten.

Meer diensten, snellere connectiviteit

Standalone 5G maakt verder Industry 4.0-diensten mogelijk zoals low latency-communicatie en zogenaamde Massive Machine-Type Communications (mMTC). Ook voor de doorsnee gebruiker heeft standalone 5G zijn voordelen. Orange verwacht een lagere latency en hogere uploadsnelheden voor iedereen die 5G gebruikt. Orange haalde eerder het benodigde spectrum in huis voor de nationale uitrol van 5G.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home