IBM kijkt naar hybrid cloud om blockchain te laten groeien

De hype rond blockchain is gaan liggen en proefprojecten worden steeds meer uitgerold. Heel wat partijen bieden blockchain als Software as a Service (SaaS) aan, maar de toekomst ligt volgens IBM binnen een hybrid cloud businessnetwerk.

Blockchain zit vandaag op een belangrijk kruisppunt. Heel wat bedrijven zien er waarde in en gaan er vol voor, maar er zijn er ook die afwachtend reageren en voorbij de hype willen kijken. Het grootste probleem schuilt hem vooral in het technisch begrip van blockchain en wat het voor hen kan betekenen. In Nederland staan ze daar veel verder in vergeleken met België volgens IBM.

De grootste belemmering vandaag is het kip-en-eiprobleem. Blockchaintechnologie is nog nieuw en moet nog aan maturiteit winnen. Het heeft weinig nut om helemaal alleen in een blockchain te stappen. Er is een ecosysteem nodig waarin je kan werken. Er is een use case nodig en als bedrijf moet je bepaalde partijen samen brengen zodat een blockchain case een toegevoegde waarde kan betekenen. Al die puzzelstukken moet in elkaar vallen.

Hybrid cloud

We babbelen met David Smits, Senior Architect Blockchain Europe bij IBM, over waar blockchain vandaag staat en wat de toekomst kan brengen. “In België is de financiële wereld de belangrijkste voortrekker. Het we.trade-platform werd geïnitieerd door KBC na een proof-of-concept (POC) en wordt nu breed naar andere banken uitgerold.”

 

“Op de roadmap van IBM kijken we naar een hybrid cloud business netwerk. Vandaag hebben we een private permission blockchain.”

 

Vandaag wordt binnen IBM, net als bij andere public cloudproviders, blockchain als een SaaS-model aangeboden. Drie belangrijke bouwstenen vandaag zijn Trade Finance, Trade Lens en Food Trust. Bij elk onderdeel heeft IBM nauw samengewerkt met één of meerdere partijen om een duidelijk raamwerk te produceren waarin gewerkt kan worden. Denk daarbij aan containergigant Maersk die wereldhandel sneller en goedkoper wil maken met blockchain en daarvoor Trade Lens gebruikt.

De toekomst van blockchain zit volgens Smits in de hybrid cloud. “Op de roadmap van IBM kijken we naar een hybrid cloud business netwerk. Vandaag hebben we een private permission blockchain. In een hybrid cloud wordt on-premise hardware van de klant in het netwerk geschakeld en krijgen we een gedistribueerd model. Dat is waar we naartoe moeten groeien. Vandaag hanteren we nog een SaaS-model om activiteit binnen blockchain te genereren.”

Hyperledger Fabric

Heel wat public cloud-aanbieders hebben blockchainprojecten vandaag, waardoor er een versnippering dreigt over het hele landschap. Volgens Smits moeten we ons daar nog geen zorgen over te maken. Daarvoor is het nog veel te vroeg. “Het staat wel op de radar om te kijken hoe al die netwerken kunnen worden geïntegreerd. Het is nog te vroeg voor interconnectie, maar we beginnen er stilaan toch aan te denken. Ze moeten eerst met de technologie spelen en een Minimum Viable Product (MVP) opzetten om business mee te doen.”

Een blockchain die honderd procent bij IBM zit is geen permissionless model vergeleken met Ethereum. “Alles draait in datacenters. We werken virtueel gedistribueerd, maar fysiek zit je op dezelfde plaats. Dat is een eerste belangrijkste stap naar een echt blockchainnetwerk,” licht Smits toe.

 

Alles draait in datacenters. We werken virtueel gedistribueerd, maar fysiek zit je op dezelfde plaats.

 

Wanneer blockchain explosief aan populariteit begint te winnen binnen bedrijven, is er dankzij deze methode ook geen energieprobleem vergeleken met bitcoin. Het blockchainplatform is gebaseerd op de Hyperledger Fabric en werkt met een heel ander mechanisme. Er is nog altijd een wiskundige berekening nodig, maar die is vele malen minder complex vergeleken met een public blockchain.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home