Fiets-blockchainplatform IBM moet diefstal tegengaan

IBM is er door het gebruik van blockchain in geslaagd een platform te bouwen om fietsendiefstal in Nederland te verminderen. Goederen registreren op de blockchain zou diefstal tegengaan, fraude stoppen en helpen bij het terugvorderen van verloren items. Het platform biedt fietseigenaren, politie en verzekeraars op het zelfde niveau toegang, aldus Forbes

Nederland telt ruim 17 miljoen inwoners, waarvan zo’n 13,5 miljoen mensen gezamenlijk zo’n 22,3 miljoen fietsen bezitten. In eerste instantie oogt het gebruik van de blockchain-technologie vrij eenvoudig: fietsen opslaan en registreren op de blockchain, zodat als ze worden gestolen er onweerlegbaar bewijs van eigendom is. Daarnaast is het ook een eenvoudig proces om te rapporteren en te claimen in het geval van diefstal.

Toch biedt deze case veel meer potentieel voor blockchain door niet alleen de focus te leggen op gestolen fietsen, maar ook op andere gestolen goederen, evenals verloren en frauduleuze items. Wereldwijd proberen technologen dan ook een wereldwijde digitale blockchain-identiteit uit te rollen.

Veilige interactie

“We begonnen ongeveer twee jaar geleden naar blockchain te kijken. Het leek ons een perfecte oplossing om een andere vorm van registratie te doen waarbij heel wat partijen betrokken zijn. Tegelijkertijd wilde we vertrouwen opbouwen tussen alle betrokkenen partijen”, zegt Gerard Doll, directeur van de RDW. Zijn bedrijf verzorgt de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland.

 

“We wilden een oplossing die niet te complex was.”

 

“We wilden een oplossing die niet te complex was, dus toen we prijzige e-bikes in Nederland tegenkwamen zijn we een pilot gestart. Hierbij hebben we de politie, verzekeringsmaatschappijen en fietseigenaren betrokken. We zijn zelfs begonnen met het testen met een slot dat samen met een Bluetooth-module werkt op de blockchain. Hierdoor is het mogelijk het slot met de blockchain te openen. De vertrouwde aard van de blockchain betekent dat er een veilige interactie bestaat tussen de genoemde partijen. In dit geval gaat het om het stroomlijnen van de communicatie tussen de door fietsendiefstal getroffen eigenaar, politie en de verzekeraar, aldus Forbes.

Momenteel is het niet eenvoudig om in Nederland melding te doen van fietsendiefstal of een gestolen fiets te claimen. Het proces is erg omslachtig voor zowel eigenaar, politie als verzekeringsmaatschappijen. Er zijn veel interacties nodig om informatie uit te wisselen, die al deze partijen niet bij de hand hebben. “De fiets-blockchain vereenvoudigt de stress. Alle informatie over de gestolen fiets en de eigenaar worden vastgelegd op de blockchain en is voor alle partijen ten alle tijden beschikbaar. Met de fiets-blockchain kan een claim voor een gestolen fiets vanaf A tot Z in luttele seconden afgehandeld worden in plaats van weken of maanden”, zegt Louis de Bruin, blockchain lead Europe bij IBM.

Open-source Hyperledger-initiatief

Volgens Bram Haver, IBM Architect voor de overheid, bevat het platform een IBM blockchain-oppervlak op basis van het open-source Hyperledger-initiatief. De eigenaar van de fiets registreert zijn fiets via de RDW-app op het zogeheten Bluemix-platform. Er zijn volgens hem ook apps voor de politie en verzekeraars. Het slot registreert de status via het IBM Watson Internet of Things-platform, waar slimme sloten worden geregistreerd en beheert. “Als de fiets is vergrendeld, stuurt het slimme slot zijn positie en vergrendelingsstatus naar het Internet of Things-platform, die de gebeurtenis op de fiets-blockchain registreert. Als de fiets wordt gestolen, meldt de eigenaar dit via de RDW-app op de fiets blockchain. De deelnemers aan de blockchain, zoals de politie en de verzekeringsmaatschappij, zullen op de hoogte worden gebracht dat de fiets als gestolen is opgegeven”, aldus Haver.

 

“Als de fiets is vergrendeld, stuurt het slimme slot zijn positie en vergrendelingsstatus naar het Internet of Things-platform, die de gebeurtenis op de fiets-blockchain registreert.”

 

Vervolgens stuurt de speciale politie-app een actuele lijst van gestolen fietsen naar de politieagent. Deze bevestigt na verificatie van de fietsendiefstal de gestolen fiets op de blockchain. Een zogeheten ‘slim contract’ van de verzekeringsmaatschappij op de blockchain valideert vervolgens of de eigenaar verzekerd is, of de fiets vergrendeld was, de politie het diefstalrapport heeft bevestigd en de eigenaar in aanmerking komt voor compensatie. Deze case opent volgens Forbes deuren naar nieuwe mogelijkheden die blockchain kan bieden voor bescherming van waardevolle goederen.

 S4FE

Naast IBM en de RDW houdt onder meer ook S4FE zich bezig met diefstal en fraudepreventie door middel van blockchainregistratie. Diego Mourad, CEO van het online applicatie- en securitybedrijf, is van mening dat het registreren van goederen op de blockchain op twee fronten nuttig is. “Het Blockchain-netwerk kan een zoekmachine zijn, waar gebruikers hun eigendom kunnen registreren en verlies of diefstal kunnen melden. Aan de andere kant kunnen gebruikers ook de eigendomsstatus van items verifiëren”, aldus Mourad.

Blockchain en slimme contracten maken het volgens de CEO bijna onmogelijk om met gegevens te knoeien. Iets wat in dit geval van levensbelang is. “Een reguliere database kan worden aangevallen en de eigendomsstatus van item die frauduleus zijn gemanipuleerd. Hiermee kunnen gebruikers over de hele wereld direct de authenticiteit en de eigendomsstatus van een item verifiëren. Dat vermindert het risico van het kopen van gestolen goederen en maakt de handel in het algemeen veiliger. “

Prominente toepassingen

De Blockchain-technologie begint zich volgens Forbes steeds meer in de arena van de ‘identiteit van goederen en producten’ te begeven. Zo werkt IBM onder meer samen met Walmart om te zorgen voor een meer nauwkeurig supply chain management op verse producten om de authenticiteit van boerderij tot schap te garanderen. Wanneer IBM en andere belangrijke spelers zich gaan mengen in de technologie en kleine, maar waardevolle toepassingen kunnen voorstellen, zoals de fiets-blockchain, komen er dingen op gang voor meer prominente potentiële toepassingen.

Lees ook: Lenovo verbetert klantenservice met blockchain en AI-technologie van IBM

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home