Wil je de meest krachtige smartphone zonder ergens te moeten compenseren, ook niet op de prijs? Dan is de Samsung Galaxy S24 Ultra het toestel dat je zoekt. De kampioen is dit jaar nog een beetje beter en nog een beetje duurder.
De Samsung Galaxy S24 Ultra is voor wie het beste van het beste wil. Laat de hoge prijs geen spelbreker zijn: dit toestel is ontworpen om je jaren plezier te bezorgen.
Wie het allerbeste wil, moet het meeste betalen. Deze strategie hanteert Samsung al enkele jaren met de Galaxy S Ultra-modellen. De Samsung Galaxy S24 Ultra is dan ook geen toestel voor de massa, maar ontworpen om te pochen met wat de fabrikant allemaal met een smartphone kan.
lees ook
Samsung Galaxy S24 review: status quo
Ieder jaar legt Samsung de lat weer een beetje hoger voor zichzelf. Met verbeterde zoom, de toevoeging van Galaxy AI en zeven jaar lange ondersteuning, moet de Galaxy S24 Ultra nog meer bieden dan zijn voorganger. Is dat voldoende om een nieuwe prijsstijging van nog eens honderd euro (vanaf 1.499 euro, incl. btw) te verantwoorden?
Geen hoek eraf
De Galaxy S24 Ultra heeft een herkenbare vormfactor die de ter ziele gegane Note-reeks eert. Het toestel lijkt weer net iets ‘hoekiger’ te zijn dan zijn voorganger, die iets subtielere randen had, en heeft geen afrollend scherm. Door zijn hoekige ontwerp doet het toestel ons met nostalgie terugdenken aan de iPod Nano uit onze tienerjaren, al zal Samsung die vergelijking niet graag horen. De Galaxy S24 Ultra heeft een titanium frame, dat sterker moet zijn dan het gebruikelijke aluminium.
Je kan er niet omheen: dit is een groot en zwaar toestel (232 gram). Dat heeft zeker voordelen, maar het grote formaat voelt in sommige situaties ook onhandig, bijvoorbeeld wanneer je onderweg een berichtje wilt beantwoorden. Onderaan zit de stylus netjes weggestopt. Hiermee kan je notities maken of bijvoorbeeld een foto nemen, al vinden we dat Samsung de aanwezigheid van het pennetje onvoldoende uitspeelt, waardoor we het eigenlijk amper gebruiken. De pen zit wel stevig in zijn schulp, dus je hoeft geen schrikt te hebben dat die eruit gaat vallen.
Klaar en helder
Het grote voordeel van een groot scherm te hebben: er passen veel pixels in. De Samsung Galaxy S24 Ultra telt nog net iets meer pixels dan vorig jaar (1.440 x 3.120). De pixelfanaten zullen opmerken dat de OnePlus 12 er nóg meer telt (1.440 x 3.168), maar dat is met het blote oog niet te zien. Wat opvalt is de hoge helderheid: Samsung verbreekt zijn eigen record met een piekhelderheid van 2.600 nits. In onze tests halen we ook moeiteloos de kaap van 1000 nits.
Het scherm kan dergelijke pieken maar even vasthouden, want anders zou je batterij in geen tijd leeglopen. De algoritmen in je toestel sturen de helderheid bij zodat je altijd een goed leesbaar scherm hebt. We merkten wel dat de algoritmen zelfs een voorzichtig zonnetje al als een signaal durven zien om de nits-knop harder in te duwen dan noodzakelijk lijkt. Ook de verversingsgraad wordt dynamisch geschaald tussen 1 en 120 Hz om de batterij af en toe wat rust te gunnen.
Op vlak van kleurweergave en kleurbereik blijft de Samsung Galaxy S24 Ultra onovertroffen. Samsung is één van de enige fabrikanten die zijn displays zelf ontwerpt en maakt van het scherm van zijn smartphones dan ook een erezaak. Dankzij het 6,8 inch formaat kan je al die visuele schoonheid in volle glorie aanschouwen. Als kers op de taart, gaat haarscherp beeld gepaard met loepzuiver geluid.
Piekprestaties
Nieuw jaar, nieuwe processor en dus komt de Samsung Galaxy S24 Ultra met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Het Ultra-model is het enige uit de reeks waar Samsung geen eigen Exynos-processor in stopt. Dat zegt meer dan wat Samsung wil toegeven over het vertrouwen in de eigen chips: als er topprestaties moeten geleverd worden, dan grijpt de fabrikant toch naar een vertrouwde Qualcomm-processor.
De Samsung Galaxy S24 Ultra presteert zoals je het van een prestigieus vlaggenschip verwacht en de benchmarkscores lopen gelijk met de OnePlus 12, zowel wat de CPU als de GPU betreft. Niet onlogisch, want beide toestellen hebben dezelfde processor. Ook de verschillen met de S24 en S24 Plus zijn verwaarloosbaar. Elke telefoon in dit segment, zelfs de ‘tragere’ Google Pixel 8 Pro, voelt bliksemsnel aan.
Om toch een winnaar aan te duiden, voeren we nog enkele simulaties van concrete dagelijkse taken, zoals webbrowsen. Hier zien we plots grotere verschillen met de OnePlus 12, die niet alles uit zijn processor haalt wat erin zit zonder dat je de optionele en verstopte prestatiemodus inschakelt. Opnieuw zal je dat in de praktijk nauwelijks merken, maar het maakt de S24 Ultra wel de winnaar op punten.
De Samsung Galaxy S24 Ultra beschikt nog over een extraatje waar de andere S24-modellen naast grijpen: de nieuwste Qualcomm-processor is compatibel met Wifi 7. Nu heb je daar nog weinig praktische meerwaarde aan, maar tijdens de voorziene levensduur van dit toestel (zeven jaar), zou de nieuwe wifi-standaard breder beschikbaar moeten komen. Je hebt dus een toestel dat helemaal klaar is voor de toekomst.
Gekruid met AI
AI is dit jaar het magische toverwoord van de Samsung Galaxy S24-reeks. Onder de noemer ‘Galaxy AI’ lanceert Samsung een waaier aan AI-functies, met de hulp van Google, van foto’s bewerken tot mails en berichten schrijven. Opvallend is dat over Bixby met geen woord meer wordt gerept. Bixby heeft zich jarenlang ongevraagd opgedrongen aan Samsung-gebruikers, maar lijkt nu stilaan langs een achterpoortje te verdwijnen. Wat je met Galaxy AI kan doen, bespreken we in deze blog.
Zoomcamera steelt de show
De echte magie van deze telefoon zit niet in Galaxy AI, maar in de camera’s van het toestel (al komt ook hier een beetje AI bij kijken). Voor drie van de vier lenzen in de quad-cameraopstelling blijven de specificaties status quo. Het kwartet wordt geleid door een 200 MP-sensor (f/1.7), geflankeerd door een 12 MP-breedhoekcamera (f/2.2, 120°) en een 10 MP-telefotolens (f/2.4, 3x optische zoom) om in te zoomen. Elke camerasensor, uitgezonderd de breedhoek, heeft optische beeldstabilisatie (IOS).
Enkel de periscooplens is veranderd. De periscoopcamera van de S23 Ultra was al sterk, dus hoe kon Samsung deze nog verbeteren? In plaats van een 10 MP-sensor met 10x optische zoom, krijg je nu een 50 MP-sensor met 5x optische zoom (f/3.4). Hiermee kan je volgens Samsung verder zoomen dan de 10x zoomvariant, zonder aan kwaliteit in te boeten.
Een periscoopcamera is anders opgebouwd dan een traditionele cameralens. Tijdens het inzoomen wordt het licht met hulp van prisma’s langs de zijkanten naar de lens gebogen. Hierdoor krijg je een hogere brandpuntafstand zonder dat de lens zich moet ‘uitrekken’, met als voordeel dat details beter behouden blijven en je camera ook mindert ‘schudt’ wanneer je heel ver op een object inzoomt.
De resultaten hebben ons meermaals omvergeblazen. De zoomcamera ziet dingen die je met je eigen ogen nooit zo helder zou kunnen zien. Zoom je in op een gebouw, kan je haast binnenkijken wanneer je de maximale zoom inzet en tekst en tekeningen kan je vanop meters afstand leesbaar op het beeld krijgen. Beelden zeggen meer dan woorden, dus tonen we hieronder enkele voorbeelden. Klik op een foto om in volle resolutie te bekijken.
We leggen de zoomfoto’s van de S24 Ultra ook eens naast de S23 Ultra. De verschillen tussen beide zoomcamera’s zijn vooral zichtbaar in het donker en bij zogenaamde ‘macro-effecten’. In sommige nachtsituaties bleek de zoomcamera zelfs een beter keuze dan de hoofdcamera, wat helemaal ongebruikelijk is. Samsung tilt zijn zoomcamera weer naar een niveautje hoger en is op dit gebied onovertroffen, al komt OnePlus wel dicht in de buurt.
Ook met de andere camera’s maak je goede foto’s, zowel overdag als ’s nachts. Hieronder zie je opnieuw enkele voorbeelden van de verschillende camera’s:
Opladen blijft traag
Ieder jaar hopen we dat Samsung iets doet aan de oplaadtijd van zijn nieuwe smartphones, maar we blijven alweer teleurgesteld achter. Opladen kan aan maximaal 45 watt; een status quo vergeleken met de S23 Ultra. Samsung mag dit dan wel schaamteloos ‘snelladen’ noemen, maar ‘traagladen’ is een veel correctere omschrijving als je gaat vergelijken met andere merken.
Om naar vijftig procent te laden, dien je twintig minuten in te calculeren, naar tachtig procent (ruimschoots voldoende om een dag door te komen) duurt dubbel zo lang. Kijken we naar de OnePlus 12, dan doet die over dezelfde percentages elf en 21 minuten, hoewel die een grotere batterij te vullen heeft. Het is zelfs lichtjes beschamend dat de Xiaomi Redmi 13+ Pro dubbel zo snel oplaadt terwijl die maar een derde van de prijs kost.
Bij de snelle laadtijden van de concurrentie hoort wel een kanttekening: die haal je enkel als je de meegeleverde lader van de fabrikant gebruikt, al ondersteunt OnePlus ook snelladen via bijvoorbeeld een laptoplader. Samsung kan wel zeggen dat de oplaadtijd van zijn smartphones constant is, ongeacht welke kabel je gebruikt.
Dat is meteen ook een excuus voor Samsung om geen oplader mee in de doos te stoppen. Draadloos laden wordt ondersteund aan een eerder bescheiden 15 watt. Omdat de S24 nóg een stuk trager laadt, geven we de S24 Ultra hier een nipte voldoende, met een zoveelste aanmaning naar Samsung dat het beter moet.
Onvermoeibare batterij
Ter compensatie van de trage oplaadtijd, zorgt Samsung er wel voor dat je je smartphone niet zo vaak hoeft op te laden. De S24 Ultra blijkt veel zuiniger te zijn dan zijn broers met een Exynos-processor, maar ook dan de OnePlus 12.
Hoewel de grote concurrent een grotere batterij heeft en dezelfde processor, gaat de S24 Ultra zowel bij licht als intensief gebruik aanzienlijk langer mee. Een volledige dag overbrug je moeiteloos en wie slim en efficiënt omspringt met de batterij, zou in staat moeten zijn om ook het einde van dag twee te halen zonder naar een lader te moeten rennen.
Goed, beter, maar ook de beste?
Over twee delen uit bovenstaande tussentitel bestaat geen twijfel: de Samsung Galaxy S24 Ultra is een goede smartphone, steengoed zelfs, en het toestel is beter dan de S23 Ultra. Het display en de camera’s, met de periscope zoomcamera voorop, kennen hun gelijke niet in de smartphone-industrie en je mag uitgaan van de beste prestaties. Ook het ondersteuningsbeleid van zeven jaar is redelijk uniek: dit toestel zal Android 21 nog meemaken (enkel de Fairphone 5 krijgt nog langer updates). Het trage opladen is dan weer een jammerlijk minpunt.
Is de Samsung Galaxy S24 Ultra ook de beste? Dat is voer voor discussie. Een jaar geleden bestond er voor ons geen twijfel, maar dit jaar is met de OnePlus 12 toch een waardige uitdager opgestaan. OnePlus is erin geslaagd om evenwaardige specificaties in een net iets schappelijker prijskaartje te stoppen: vijfhonderd euro is toch een significant verschil. Wil je het beste van het beste en is budget geen enkele beperking, kies dan wat ons betreft toch voor de Samsung Galaxy S24 Ultra. Heb je toch geen ongelimiteerd budget, dan dringt de OnePlus 12 zich als een beter alternatief op dan de S24 Plus.
lees ook
Samsung Galaxy S24 Plus review: nog steeds overbodig
Laat de hoge prijs van de Samsung Galaxy S24 Ultra niet te veel spelbreker zijn: dit toestel is ontworpen om je jaren plezier te bezorgen. Samsung belooft het zeven jaar in leven te houden. Als de hardware het ook zo lang volhoudt tenminste, al is er niets dat ons daaraan doet twijfelen.
.pro’s
- Ontwerp en scherm stralen klasse uit
- Krachtigste smartphone van het moment
- Magische zoomcamera
- Zeven jaar ondersteuning door fabrikant
- Galaxy AI is een leuke extra
.contra’s
- Opladen blijft traag
- Nog duurder dan S23 Ultra
De Samsung Galaxy S24 Ultra is beschikbaar in vier kleuren: grijs, zwart, violet of geel. Prijzen starten vanaf 1.449 euro inclusief btw.
Android-updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy S24 Ultra minstens zeven jaar security-updates ontvangt en zeven jaar Android OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 31 januari 2024 met Android 14.