De Samsung Galaxy A55 bouwt verder op de stevige fundering van zijn voorganger, maar is spijtig genoeg een eerder kleine upgrade.
Grote vernieuwingen kan je niet jaarlijks volhouden. Vorig jaar scoorde de Samsung Galaxy A54 uitstekend bij ons. Dit jaar doet zijn opvolger, de Samsung Galaxy A55 (449 euro incl. btw), net iets beter. Daar tegenover staat wel een hoger prijskaartje, wat de twijfels doet toenemen.
We beginnen met de grootste pluim die Samsung op zijn hoed mag steken: zijn updatebeleid. Je kan rekenen op vier grote Android OS-updates en vijf jaar veiligheidsupdates. Enkel de Google Pixel 8a doet beter in deze prijsklasse met zeven jaar veiligheids- en OS-updates. De concurrentie waaronder Xiaomi, Oppo en OnePlus kunnen daar vandaag niet aan tippen met amper met twee grote Android OS-updates en drie jaar veiligheidsupdates.
Samsung zorgt ervoor dat je de Samsung Galaxy A55 met een gerust hart kan kopen als je niet regelmatig upgradet. En dat is voor niets nodig, want over de hele lijn kunnen we weinig pijnpunten vinden.
Aluminium frame
Met de Samsung Galaxy A55 mikt de fabrikant op de middenklasse binnen het smartphonesegment. Aan de buitenkant zou je haast denken dat de telefoon binnen het high-end prijssegment past. Het aluminium frame voelt bijzonder prettig aan en is een fijne upgrade vergeleken met plastic frame van zijn voorganger.
Vooraan en achteraan vinden we twee glazen vlakken, waarvan het voorste extra sterk is (Gorilla Glass Victus +). Dit glas zou minder snel breken wanneer je je toestel laat vallen. We stellen voor dat je dat in de praktijk beter niet test. Wie dat wel wil, kiest voor een stevige case of een rugged telefoon zoals de Samsung Galaxy XCover 6 Pro.
Het 6,6 inchscherm is 0,2 inch groter dan zijn voorganger. Liefhebbers van een kleine smartphone, zien hun opties elk jaar verminderen. De schermkwaliteit is uitstekend (OLED, 120 Hz, HDR10+). We meten een maximale helderheid van 980 nits, ruim voldoende om bij zonlicht alles te zien.
Prestaties
Binnenin de Galaxy A55 zit Samsungs eigen Exynos 1480-chip die op vier nanometer is gebakken. Zijn voorganger had een Exynos 1380-chip op vijf nanometer, en dat merk je in de testresultaten. Ook in de batterijduur kan je dat trouwens zien, maar straks meer daarover.
Enkel de Google Pixel 8a doet beter, maar daar betaal je 100 euro meer voor. Bovendien moeten we zeggen dat de prestaties van zowel de Galaxy A55 als de Galaxy A54 nooit traag aanvoelden. Alles reageert snel genoeg, maak je daar maar geen zorgen over.
Waar we wel een groter verschil zien, is in de 3D-prestaties. Wie graag een spelletje speelt op zijn of haar telefoon, houdt hiermee best rekening.
Cameraprestaties
De Galaxy A54 kon ons eerder dit jaar nog charmeren in de massatest smartphones onder de 500 euro met zijn prima camera. De Samsung Galaxy A55 bouwt daarop verder met kleine verbeteringen. De hoofdcamera is op het eerste zicht dezelfde, maar de sensor is groter. Resultaat: scherpere foto’s die ook in donkere omstandigheden beter voor de dag komen.
Nog opvallend: de foto’s ogen scherper dan voordien. De Google Pixel 8a en zelfs de Google Pixel 7a blijven de referentie in deze prijsklasse, maar met de Galaxy A55 zit je mee op de voorste rij.
De breedhoekcamera verdient extra punten van ons. Vaak behandelen fabrikanten die als een extra die niet dezelfde aandacht krijgt. Hier valt het ons op hoe goed de foto’s vaak zijn, en hoe dicht ze qua kleuren zitten tegen de hoofdcamera.
Batterijduur
Samsung maakt de grootste sprong voorwaarts op vlak van batterijduur vergeleken met de vorige vorige generatie. We komen vlot een volledige werkdag door en mits zuinig gebruik lukt soms het einde van de werkdag erna nipt. De Exynos 1480-chip is zuinig en dat merk je duidelijk in de cijfers.
Onder lichte belasting (videotest) doet geen enkele telefoon in deze prijsklasse beter. Zetten we de Samsung Galaxy A55 wat meer onder druk (prestatietest), dan zien we dat de OnePlus Nord CE4 Lite nipt de kroon steelt. Toch levert de Galaxy A55 nog steeds een uitstekend resultaat af.
Snel opladen blijft iets wat Samsungs toestellen zelden graag doen. Hier zien we opnieuw dezelfde resultaten vergeleken met vorig jaar. Waarom Samsung niet de trend van OnePlus, Oppo en Xiaomi wil volgen, weten we niet.
Op een half uur 50 procent bijtanken, is niet ‘snelladen’. Deze telefoon bij het ontbijt opladen is voor velen niet genoeg om de dag door te komen. Dat is wel het geval bij de meeste andere merken. Daardoor word je sneller verplicht op ’s nachts op te laden, wat nooit echt een goed idee is.
Conclusie
De Samsung Galaxy A55 (449 euro incl. btw) doet bijna alles goed, maar speelt het veilig. De grootste verbetering, vergeleken met zijn voorganger, is de verbeterde batterijduur. Daar tegenover staat dat je die vandaag voor gemiddeld 100 euro goedkoper kan terugvinden. Ook de Samsung Galaxy A35 kost 100 euro minder en kan behalve de iets mindere camera zijn voet naast de Galaxy A55 zetten.
Prijzen fluctueren regelmatig in smartphoneland. Hou daarom goed in het oog wat de status vandaag is en maak dan een beslissing.
De Samsung Galaxy A55 is verkrijgbaar in vier kleuren: blauw, ijsblauw, lila en limoen. Het basismodel (8 GB RAM, 128 GB opslag) kost 449 euro incl. btw. De versie met 256 GB opslag kost 50 euro meer. Er zit geen oplader in de doos.
.pro’s
- Aluminium chassis
- Uitstekende camera
- Android 14 zonder te veel bloatware
- Royaal Android updatebeleid
.contra’s
- Trage laadtijd
- Beperkte 3D-prestaties
Android-updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy A55 minstens vijf jaar security-updates ontvangt en vier jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 11 maart 2024 met Android 14. De wettelijke garantietermijn bedraagt twee jaar.