Chinese smartphonebouwer Oppo wil marktaandeel veroveren in ons land en werpt daartoe de Oppo Reno 4 Pro 5G in de strijd. Dat vlaggenschip is één van de mooiere telefoons die je vandaag kan kopen en doet een handvol zaken beter dan de rest, al kunnen we niet om enkele slordigheden in de vertaling naar de Europese markt heen.
Oppo is bij ons geen bekende naam binnen de smartphonewereld, maar dat is internationaal anders. Wereldwijd heeft de fabrikant met een marktaandeel van ongeveer negen procent een behoorlijk stuk van de taart in handen en in thuisland China is Oppo zelfs één van de grote jongens samen met Huawei. De telefoonbouwer betrad eerder dit jaar de markt met de Find X2 Pro: de eerste 5G-telefoon in ons land, die het samen met Proximus lanceerde. Oppo gaf toen aan zijn zinnen op het Belgenland te zetten.
Mooi voor het oog, comfortabel in de hand
De Oppo Reno 4 Pro 5G (799 euro incl. btw) is het eerste grote kanon in het offensief tegen gevestigde waarden Samsung, Apple en Huawei. De telefoon heeft een 6,5 inch-scherm met een 20:9-schermverhouding goed voor 2.400 op 1.080 pixels. De Reno 4 Pro heeft afgebogen schermranden en voelt bijzonder premium aan. Het geborstelde matte glas aan de achterzijde draagt daar toe bij. Het biedt iets meer grip dan een klassieke gladde achterkant, maar voelt vooral aangenaam in de hand en ziet er erg mooi uit. Oppo voegde een subtiele kleurengradiënt aan de telefoon toe waardoor het toestel schittert in het licht.
Vooraan vallen de dunne schermranden van de Reno 4 Pro (niet) op, samen met het heldere oled-scherm. Het aluminium frame maakt de premium vibe compleet. Dat mag ook wel: Oppo wil 799 euro voor de telefoon, een pittig prijskaartje voor een nieuwkomer die zich nog moet bewijzen in de Belgische markt.
Oppo Reno 4 Pro 5G langs binnen
De eerste indruk is alvast positief. Onder de motorkap kiest Oppo voor de Snapdragon 765G. Dat is niet de krachtigste chip in het gamma van Qualcomm, maar wel de meest geschikte. De SoC heeft immers een ingebouwde 5G-modem in tegenstelling tot de krachtigere Snapdragon 865, wat een positieve impact heeft op het uithoudingsvermogen van de batterij (daarover later meer).
Samen met de 8 GB aan RAM-geheugen en de 90 Hz-refreshrate voor het scherm zorgt de processor voor een aangename gebruikservaring waarbij animaties vlot over het scherm bewegen en je als door boter scrolt. Meestal toch: hier en daar stokt het scrollen soms kort, al weten we niet of we dat op een traditioneel 60 Hz-scherm ook zouden merken.
De Oppo Reno 4 Pro 5G draait een versie van Android 10 die ColorOS heet. Die schil heeft een uniek en eigenwijs karakter zonder al te hard in te hakken op de vertrouwde Android-functionaliteit. De meeste zaken zitten met andere woorden waar ze moeten zitten. ColorOS maakt gebruik van de nodige kleurtjes maar blijft al bij al minimalistisch. Aanvankelijk zijn we enthousiast.
Slordige software
Spijtig genoeg is niet de hele Androidschil zo goed als de façade doet uitschijnen. Oppo slaat de bal mis op twee belangrijke fronten. Het eerste is de lokalisering en structuur. Hoewel de hele menustructuur naar het Nederlands is gezet, vinden we de vertaling bij momenten ondermaats en verwarrend. Denk aan kleine problemen zoals ‘Deelnemen’ in de plaats van ‘Verbinden’ wanneer je met een draadloos netwerk wil verbinden of de twee submenu’s onder ‘Batterij’ met de respectievelijke namen ‘Energieverbruik van de app’ en ‘Energieverbruik’.
Onder dat eerste menu vinden we een lange lijst van bijna alle applicaties, die je niet kan doorzoeken zoals bij bijvoorbeeld OnePlus of Samsung. Klik je hier op door, dan kan je de energiebesparingsmodus per app deactiveren. Het tweede toont een gelijkaardige lijst van apps met daaronder hun aandeel in het batterijverbruik. Klik je herop verder, dan kan je ook de energiebesparingsmodus per app aanpassen. De menu’s zijn dus vreemd vertaald, onoverzichtelijk en dubbel. Doorheen het instellingenmenu vinden we nog andere voorbeelden. Rampzalig is het niet, maar we voelen dat dit toestel vers vanuit China immigreerde.
Man of vrouw?
Veel pijnlijker is het ‘HeyTap’-account. Tijdens de setup van de Oppo vroeg het toestel ons al om een account te maken, zonder verdere duiding. We negeerden dat met als resultaat een persistente melding met de vraag om in te loggen bovenaan het instellingenmenu. Als reviewer nemen we de risico’s zodat jij dat niet hoeft te doen en maakten we een account zonder een idee van het nut.
Tweestapsverificatie is verplicht, net als de selectie van ons geslacht. Oppo geeft twee opties: man en vrouw. We dubbelcheckten of de Reno 4 Pro misschien op stoom werkt en uit het begin van de industriële revolutie dateert, maar dat bleek niet het geval. Een dergelijke binaire en verplichte keuze is niet meer van deze tijd. Eens de setupprocedure doorgeworsteld biedt het HeyTapp-account ons welgeteld nul voordelen. We kunnen wel naar de account-instellingen gaan en daar ons geslacht van het ene naar het andere wisselen. Met een beetje goede wil noemen we dat dan progressief?
Slordigheden zoals hierboven beschreven komen hier en daar terug en zijn vooral spijtig. Ze doen in de praktijk weinig af aan de dagelijkse gebruikservaring met de Reno 4 Pro, maar iedere gebruiker die twee weken met de smartphone in het Nederlands aan de slag gaat, ontdekt de foutjes. Een merk dat de Belgische telefoonmarkt wil veroveren met een high end-toestel kan zich zo’n minpunten niet permitteren: we vinden ze niet terug bij pakweg Huawei, OnePlus of Samsung. Oppo geeft aan dat feedback van lokale vertalingen rechtstreeks naar de productontwikkelaars gaat en die voortdurend aan verbeteringen werken. Een gerichte software-update kan alle bovenstaande problemen in één klap verhelpen.
Levensveranderende laadkwaliteit
Oppo mag dan wel wat achterop lopen op gebied van software, wat batterij en autonomie betreft neemt de fabrikant een voortrekkersrol. Eerst en vooral is er de 4.000 mAh-batterij. Die heeft een fenomenaal uithoudingsvermogen. Tijdens de onze tests scoort het toestel op het niveau van het beste dat de markt vandaag te bieden heeft. In de praktijk halen we bijna twee dagen op één lading. Het verschil tussen het scherm op de standaard 90 Hz-modus of de lagere 60 Hz-modus is bovendien erg klein, wat betekent dat de telefoon de refresh rate efficiënt aan de omstandigheden aanpast.
Niet dat bijladen veel tijd kost: Oppo stopt een 65 watt-snellader in de doos die in staat is het toestel van 0 procent naar 80 procent bij te laden in 19 minuten. Op amper 12 minuten heb je opnieuw 50 procent batterijlading, waarmee je ongeveer een hele dag doorkomt. Oppo haalt die fantastische cijfers door de 4.000 mAh-batterij op te splitsen in twee individuele batterijen die het samen snel bijlaadt. Het resultaat mag er zijn. Bovendien wordt het toestel niet overdreven warm terwijl het aan de stroom ligt.
Snelladen is niet nieuw in smartphoneland, maar de sprint die de Oppo Reno 4 Pro aflegt is buiten categorie. De functionaliteit zorgde er bij ons eindelijk voor dat we ons toestel niet meer ’s nachts bijladen. Een shotje van 10 minuten voor je het huis uit gaat, of een laadbeurt tijdens het eten volstaat. Zelfs aan vijf minuten tijd heb je voldoende om het toestel weer voor enkele uren van batterij te voorzien. De snellaadfunctionaliteit is briljant en een erg goede reden om deze telefoon te kopen.
Oppo is echter niet de enige die dergelijke prestaties biedt. We vinden ze sinds kort ook terug in de OnePlus 8T. Die gebruikt een gelijkaardige techniek en dat is niet verwonderlijk. Oppo en OnePlus zijn immers allebei dochters van hetzelfde moederbedrijf. De technologie werd misschien gepionierd door Oppo, de resultaten zijn vrijwel identiek.
Managementprobleem
De batterij van de Oppo Reno 4 Pro 5G dus steengoed en het snelladen is fenomenaal; we kunnen niet meer zonder. Het batterijmanagement is helaas een dubbel verhaal. De Oppo Reno 4 Pro is veel te agressief in het beheer van apps en verstikt zowat iedere applicatie die op de achtergrond draait. Dat werkt niet al te best, waardoor je een toepassing waarvan je dacht dat ze nog actief was, vaak toch opnieuw moet opstarten. Voor de meeste applicaties kan je daar via het instellingenmenu een mouw aan passen (kies naar voorkeur tussen ‘Energiebeheer’ of Energiebeheer van de app’).
De pijnpunten doen actief af aan de gebruikservaring.
Om de één of andere onverklaarbare reden kan je het gedrag van de Oppo-software voor vooraf geïnstalleerde toepassingen echter niet aanpassen. Een pijnlijk voorbeeld hiervan is de Netflix-app. Cast je een serie naar je tv via de applicatie en wil je de Netflix-app halverwege gebruiken om te pauzeren, dan start de app opnieuw op. Daarna moet je opnieuw je profiel kiezen en opnieuw casten naar je tv om verbinding te maken vooraleer dat lukt. We willen de ColorOS-software doodgraag smeken om Netflix als uitzondering in het batterijbeheer te behandelen, maar dat gaat niet. Deze pijnpunten vloeien voort uit de slordigheden in de software die we eerder al bespraken maar in dit geval zijn ze meer dan verwarrend: ze doen actief af aan de gebruikservaring.
Cameraprestaties
Eindigen doen we op een positieve noot: de camera’s. Aan de achterzijde vind je drie lenzen die netjes onder elkaar staan. Dankjewel Oppo om Apple’s afzichtelijke vierkante gezwel niet na te apen. De oplossing van de Reno 4 Pro is veel eleganter. De hoofdcamera heeft een 48 MP-sensor, de telefotolens doet het met 13 MP en de breedhoek kan tot slot 12 MP voorleggen.
De hoofdcamera is verder voorzien van laser-autofocus en optische beeldstabilisatie. De camera speelt mee op topniveau. Bij gewone lichtomstandigheden zijn de kiekjes uitstekend met over het algemeen realistische kleuren. Enkel blauw durft de camerasoftware iets te veel te satureren. Dat maakt foto’s op een zonnige dag soms mooier maar wel minder realistisch. Over het algemeen hebben we de indruk dat de Oppo Reno 4 Pro scenes iets lichter weergeeft dan ze in werkelijkheid zijn, ook vergeleken met bijvoorbeeld de OnePlus 8T.
Oppo voorziet een nachtmodus die het uiterste perst uit zelfs de donkerste scenes, zonder eventuele lichte elementen op de achtergrond te overbelichten.
In extreme scenario’s zie je zeker op een groter scherm duidelijk dat de software de nodige bewerking heeft losgelaten op de beelden, maar de resultaten zijn eigenlijk best spectaculair.
De fabrikant claimt dat ook de videomodus fenomenaal omgaat met lage belichting. Onze tests tonen inderdaad kwalitatieve video, maar nu niet opvallend beter dan wat andere high end-telefoons afleveren. We vermoeden dat de functionaliteit vooral in clubs of tijdens festivals tot zijn recht moet komen, maar dat konden we helaas niet testen door de huidige situatie.
Knappe selfies
De twee andere camera’s leveren consistente resultaten af met een kwaliteit die vergelijkbaar is aan die van de hoofdcamera. De breedhoek biedt niet zo’n grote meerwaarde tegenover de hoofdlens aangezien die zelf ook al een breed veld opneemt. We hebben die amper gebruikt tijdens onze testperiode. De zoomlens kan tot twee keer optisch inzoomen maar blijft kwalitatieve foto’s afleveren tot zeker 5x, al naargelang de belichting.
De selfiecamera vooraan heeft een uitzonderlijke 32 MP-sensor en neemt bij de beste selfies van een toestel vandaag. Doorgaans is de kwaliteit van de camera’s merkelijk lager zodat foto’s met de hoofdcamera de beste optie blijven. Niet zo met de Oppo Reno 4 Pro: liefhebbers van selfies nemen hier foto’s van topniveau. Wie dringend een nieuwe LinkedIn-profielfoto nodig heeft, heeft geen excuus meer.
Tot slot vermelden we nog dat de Oppo Reno 4 Pro 5G Android Enterprise gecertificeerd is. In professionele omgevingen waar dat van tel is, kan je met de smartphone aan de slag. De 5G-functionaliteit testten we niet, aangezien ons land nog geen echt 5G-netwerk heeft en dat vermoedelijk voor 2022 ook niet zal hebben.
Verdict
Wat moeten we nu denken van de Oppo Reno 4 Pro 5G? We zitten met een dubbel gevoel. Aan de ene kant levert Oppo een heel erg goede smartphone af. De bouwkwaliteit is uitstekend, net als de camera’s. Het mooie scherm werkt plezierig, de batterij houdt het lang vol en het bliksemsnel laden is revolutionair. Bovendien stopt Oppo dat alles in een aantrekkelijk jasje. Hardwarematig is dit een toptoestel.
Alle echte problemen zijn het gevolg van software. De slordige menu’s, slechte vertalingen, het overbodige HeyTap-account met zijn discriminerende geslachtskeuzes, het vaak goede maar soms frustrerende batterijmanagement, de vergeten mogelijkheid om energiemodi van voorgeïnstalleerde apps aan te passen: Oppo kan al deze problemen met een uit de kluiten software-update verhelpen. Op het moment van deze review bestaat die update echter niet. Wie de Oppo Reno 4 Pro koopt, wordt met deze minpunten geconfronteerd.
lees ook
OnePlus 8T review: slimme strategie vlekkeloos uitgevoerd
Daar komt nog bij dat zusteronderneming OnePlus de OnePlus 8T voor 599 euro in de rekken legt. Zelf vinden we de Reno 4 Pro de mooiere smartphone, maar de OnePlus mag er ook zijn. Dat toestel biedt gelijkwaardige of betere specificaties, een identieke snellaadcapaciteit maar heeft geen van de softwarematige kinderziektes aan boord en vraagt je niet om een HeyTap-account aan te maken.
Vergeleken met een Samsung Galaxy S20 zouden we met het prijsverschil van 100 euro nog voor de Oppo kiezen. De frustraties zijn niet zo groot en in de kern is de Reno 4 Pro echt wel een goede telefoon. Spijtig genoeg voor Oppo is de rechtstreekse concurrent voorgenoemde OnePlus. Als voorsmaakje kan de Reno 4 Pro tellen: Oppo heeft de kwaliteiten in huis om mee te spelen met de grote jongens en een fris ogend alternatief voor bestaande toestellen te bieden. De Oppo Reno 4 Pro 5G is volgens ons echter niet de smartphone waarmee Oppo marktaandeel gaat veroveren. Een software-update gecombineerd met een iets agressievere prijsstrategie om OnePlus af te dekken, kan daar verandering in brengen.
.pro’s
- 65 watt-snelladen
- Batterijduur
- Premium design
- Camera’s (zeker bij weinig licht)
- 90 Hz-scherm
.contra’s
- Slordige menustructuur
- Slecht energiebeheer vooraf geïnstalleerde apps
- HeyTap-account
Specificaties:
- Qualcomm Snapdragon 765G
- 8 GB RAM
- 128 GB UFS 2.1
- 6,5 inch 20:9-scherm (1.080 x 2.400)
- 4.000 mAh-batterij (65 watt-snelladen)
- Hoofdcamera’s: 48 MP / 13 MP zoom / 12 MP breedhoek
- Selfiecamera: 32 MP