Onder de Find X3-lijn van Oppo introduceerde de Chinese smartphonebouwer in 2021 de Neo. Het toestel positioneert zich als optie tussen het Pro en het Lite model. Die positie kan de telefoon innemen door compromissen te sluiten. De Oppo Find X3 Neo speelt enkele punten namelijk sterk uit, maar het wordt tegelijk duidelijk dat niet alle vlakken even kwaliteitsvol kunnen zijn met een beperkter ontwerpbudget.
Het merk Oppo werd met de Find X2 Pro door Proximus gelanceerd in België, door als eerste telefoonbouwer een 5G-toestel op het netwerk van Proximus te mogen lanceren. Met die primeur was Oppo, dat in China al vele jaren bekend is, de sterke concurrentie te slim af.
Aan een adviesprijs van 799 euro (inc. btw) werd de Oppo Find X3 Neo in maart 2021 geïntroduceerd. De aanwezigheid van 5G in dit toestel doet geen stof meer opwaaien. Oppo zal dus andere troeven op tafel moeten leggen om een plaats op de Belgische markt te behouden. Het resultaat ziet er spectaculair uit, letterlijk dan toch.
Steelt de show met de behuizing
Wanneer we ons testmodel van de Oppo Find X3 Neo uit de doos halen valt ons oog meteen op de ‘galactic silver’ achterkant waarin roze, gele, paarse, groene en blauwe accenten opduiken, naargelang de invalshoek waarmee je naar de smartphone kijkt. Alsof dat kleurenpalet nog niet genoeg de show steelt, lijkt het vanaf bepaalde invalshoeken ook of de behuizing in glitters is gehuld. Voor wie de glitters iets te veel van het goede zijn, voorziet Oppo ook een zwart model.
Verder kan je met je ogen niet om de prominent aanwezige camera’s heen. Aan de achterkant zitten maar liefst vier camera’s ingebouwd. De behuizing buigt hier alleen niet rond de lenzen zoals in het Pro-model.
De voorkant van de telefoon heeft een AMOLED-scherm met een schermdiagonaal van 6,55 inch. Hetzelfde schermformaat is te vinden bij de OnePlus 9, het nieuwste model in de OnePlus Series van het zusterbedrijf. De smartphone valt dan ook groot uit, waardoor deze niet zomaar in iedere broekzak past. Bij het Pro model vergroot het scherm zelfs naar 6,7 inch. De schermresolutie van de Find X3 Neo is ook dezelfde als die van de OnePlus 9: 1.080 x 2.400 pixels.
Waar de Oppo Find X3 Neo wel onderdoet voor de OnePlus 9 is bij de refreshrate, die komt op 90 Hz te liggen. OnePlus 9 doet het beter met 120 Hz, dat ook te vinden is bij het Pro-model van de Find X3-reeks. We meten een maximale schermhelderheid van 464 cd/m ². Dat is het enige vlak waarop de Neo zelfs beter scoort dan de duurdere Pro-versie.
Beeld tot in de randen
De zijkanten van het scherm lopen lichtjes gebogen en het scherm zelf loopt mooi door van de linkse tot de rechtste zijkant. Van het curved scherm maakt de Find X3 Neo op verschillende manieren handig gebruik. Aan de rechterkant heeft Oppo in zijn Color OS-versie van Android een klein menuutje gemaakt waarin gebruikers enkele functies zoals schermafbeelding, rekenmachine en bestandsbeheer, snel kunnen vinden. Zodra je over het kleine balkje aan de rechterkant van je scherm swipet, springt een soort mini taakbalk opent op je scherm.
Het curved scherm wordt ook optimaal benut wanneer gebruikers een video op YouTube bekijken. Door eenvoudigweg met je duim en wijsvinger vanuit het midden naar de hoeken van het scherm te swipen, vergroot het scherm en worden alle hoeken met beeld gevuld. De functie is dan weer niet in te zetten bij video’s die buiten het YouTube-platform draaien.
Op de kijkervaring speelt de Find X3 Neo verder nog in met Object and Semantic Images Eye-Tracking of kortweg het OSIE effect. Door middel van AI volgt de camera je oogbewegingen en verbetert het ongemerkt je kijkervaring. Door AI weet het toestel namelijk waar jouw ogen op zijn gericht en past het de kleurenbalans op die plaats automatisch aan. Doordat de functie nieuw is, ondersteunen bitter weinig apps de functie.
Volgens Oppo kan je het OSIE effect beter uitzetten als de functie niet gebruikt wordt, omdat het veel batterijcapaciteit vraagt. In de testperiode stond het effect de eerste tijd altijd aan, om daarna de batterijduur te testen zonder OSIE effect. De batterij leek niet echt te lijden onder het effect.
Bliksemsnel laden
Als het batterijniveau er toch te snel op achteruitgaat, dan kan je de smartphone gelukkig vliegensvlug opladen. In 22 minuten laadt de batterij van 0 tot 80 procent met de bijgeleverde 65 watt-lader. Dat is net genoeg voor jezelf klaar te maken om naar je werk te vertrekken in de ochtend, je agenda bij te werken of de presentatie die je nog moet geven nog eens in te oefenen.
In de review van het Find X3 Pro-model wezen we er al op dat de OnePlus 9 Pro bijna even snel oplaadt. Datzelfde geldt voor de OnePlus 9. De kabel is ook bij de Find X3 Neo een kabel die geen extra functionaliteiten biedt, verwacht dus niet met dezelfde kabel ook je laptop te kunnen opladen met Power Delivery.
Treedt je smartphone uit dienst, dan is de kabel van Oppo alleen nog maar goed voor een leven zonder zonlicht in je kabellade. Draadloos laden biedt Oppo enkel in het Pro-model aan. Die keuze zal voor de kabelhaters al helemaal een onoverkomelijk struikelblok vormen.
Een originele draad is dus de enige optie om de smartphone snel op te laden. Eens opgeladen zal de levensduur van de batterij je niet teleurstellen als je het vlaggenschip van OnePlus gewoon bent. De Nord-reeks van OnePlus gaat daarentegen wel langer mee.
lees ook
OnePlus Nord 2 review: premium zonder het prijskaartje
Niemand weet, niemand weet, dat het toestel ontgrendeld is
Aan de voorkant van het toestel is verder ook nog één kleine camera ingebouwd. Zet je het scherm aan dan maakt de smartphone door middel van een animatie rond de cameralens duidelijk dat je gezicht wordt gescand.
Is dat gelukt, dan is de smartphone ontgrendeld. Wie goed oplet ziet dat het piepkleine slotje aan de bovenzijde van het scherm openspringt. Verder gebeurt er tot onze teleurstelling helemaal niets. Als gebruiker moet je handmatig naar boven swipen om werkelijk met het toestel aan de slag te kunnen gaan.
Bovendien vergrendelt de smartphone pas opnieuw nadat het scherm weer volledig is uitgeschakeld. Het kan hierdoor voorkomen dat je smartphone per ongeluk nog ontgrendeld is zonder je medeweten, wat niet ideaal is in termen van veiligheid.
Gelukkig kan je de gezichtsherkenning eenvoudig weer uitzetten. Jezelf weer onherkenbaar maken voor je smartphone kan met de ‘gezicht verwijderen’-optie. Je gezicht wordt in de praktijk enkel van de smartphone verwijdert, we hebben gecheckt in de spiegel.
De cijfercode en vingerafdruk werken wel intuïtief en eenvoudig. De sensor voor je vingerafdruk is bovendien te personaliseren, waarvoor je de keuze krijgt uit acht animaties.
Niet het nieuwste van het nieuwste
De gelijkenissen tussen de Oppo Find X3 Neo en de OnePlus 9 blijven zich opstapelen: ook de 12 GB RAM en de opslagcapaciteit van 256 GB is gelijk. Al blijkt de effectief beschikbare opslag van de Oppo op 225,27 GB te liggen. Dat zijn normale capaciteiten voor smartphones vandaag de dag in die prijsklasse.
In het toestel zit een Qualcomm Snapdragon 865, die werd uitgebracht in 2019. De smartphone ondersteunt 5G, dat is de regel bij deze specifieke chip. In de benchmarks zien we dat deze chip minder presteert dan de Snapdragon 888, die wel in de Pro-versie en beide versies van OnePlus 9 is geïntegreerd. Dat is logisch, aangezien die chip later op de markt verscheen en een trap hoger staat in de line-up van Qualcomm.
Daarom nemen we voor deze vergelijking de OnePlus 8-reeks erbij. De Find X2 Pro trekken we ook uit de kast. Uit de grafiek blijkt dat de Find X3 Neo op 1 kern middelmatig scoort. Kijken we bij meerdere kernen, dan doet het toestel onder voor de anderen.
Grafisch is de Oppo wel sterk in vergelijking met de OnePlus 8-reeks. De grafische score van het toestel komt zelf lichtjes boven de Find X3 Pro en de OnePlus 9-reeks uit. Nochtans beschikken die laatste toestellen allemaal over de Adreno 660, terwijl dit toestel het met de Adreno 650 moet stellen. Die sterke score komt voornamelijk tot uiting tijdens het spelen van 3D-spellen. Het dieptezicht is uitstekend en je bewegingen op het scherm worden zonder vertraging door het toestel opgepikt.
Camera is het pronkstuk
Oppo is zelf helemaal tuk op de camera die dit toestel heeft gekregen. De hoofdlens is een 50MP-camera. Voor die lens is Oppo een samenwerking met Sony aangegaan. De hoofdlens is ten opzichte van de Find X2 en de OnePlus 9 inderdaad een verbetering. Die toestellen beschikken nog over een 48MP-hoofdlens.
De toestellen beschikken ook allemaal over een ultra-groothoeklens. Bij de Find X2 zit een 12MP-lens ingebouwd. Dit kreeg een upgrade naar een 16MP-lens voor de Find X3 Neo. De OnePlus 9 is op dat vlak alleen het toestel dat echt spektakel levert, met een 50MP-ultra-groothoeklens. De voorcamera is dan weer een stuk beter bij de Oppo Find X3 Neo, dus uiteindelijk is het belangrijk te kijken waar je prioriteiten liggen.
De camera van dit toestel heeft -zoals we in de review van de Oppo Find X3 Pro al aangaven- moeite om de werkelijke groene kleur van voorwerpen te benaderen. Een nog groener gras vinden aan de overkant, lijkt daardoor onmogelijk.
Duizend sterren bij volle maan
Wie graag fotografeert op het meest onmogelijke moment van de dag, ofwel wanneer alles donker is, kan bij Oppo rekenen op een AI-functie die volgens hen ‘het licht overstijgt’. In werkelijkheid zijn we inderdaad onder de indruk van de foto’s die het toestel kan maken in de avond. Althans als er geen wolkje aan de hemel is. Het sterrenbeeld dat op de foto’s te zien is op heldere nachten is indrukwekkend. Zijn er wel wolken aan de lucht te bespeuren, dan neemt de camera foto’s waarop het lijkt alsof de zon nog niet onder is.
Nachtuilen opgelet
Wie graag tijdens de nacht fotografeert, kan in de ochtend wel is moeite hebben om op tijd uit bed te geraken. Daarom wijst deze mede-nachtuil er graag op dat de wekker geen ideale standaardinstellingen heeft. Na een derde keer de wekker te snoozen, blijkt de wekker er genoeg van te hebben om jou uit je bed te moeten helpen. Als gevolg sluit de wekker automatisch af. Val je terug in slaap, dan kan je weleens een onaangename confrontatie met je collega’s op het werk staan te wachten.
Verdict
De Oppo Find X3 Neo is bij Proximus te vinden voor 699 euro (inc. btw). Andere leveranciers bieden het model aan voor 749 euro (inc. btw). De adviesprijs voor de smartphone werd vastgelegd op 799 euro (inc. btw). De middelmatige prestaties van de chip doen ons twijfelen of Oppo niet te hoog wilde grijpen met dit model. Zeker vanuit de hoek van OnePlus is de concurrentie niet mild.
Bedrijven die sterk inzetten op socialemediakanalen kunnen wel overwegen dit toestel aan te schaffen voor de medewerkers. Het maken van felle en opvallende foto’s zijn namelijk kinderspel voor de smartphone en zelfs onder de sterrenhemel kan het toestel nog kwaliteitsvolle opnames afleveren.
Met dit toestel zal je tot slot vrijwel nooit meer onbereikbaar zijn. Dat komt enerzijds door de batterij van de Oppo Find X3 Neo, die volgens de cijfers lang meegaat. Anderzijds is de batterij in snel tempo op te laden, al kan dat niet draadloos. Zoals vaak bij Oppo vinden we het toestel op zich wel goed, maar komt OnePlus net iets scherper uit de hoek.
De Oppo Find X3 Neo is verkrijgbaar in Starlight Black of in Galactic Silver. Beide modellen bieden geen vergrotingscapaciteiten aan en worden standaard geleverd met 256 GB geheugen en 12 GB RAM. Wie het toestel wil bemachtigen zal een maximaal budget van 799 euro moeten uittrekken. Enkele aanbieders bieden een goedkopere prijs aan, beginnend vanaf 699 euro. Alle prijzen zijn inclusief btw.
Android updatebeleid: Oppo heeft laten weten dat de Find X3-toestellen vier jaar lang beveiligingsupdates ontvangen. Die periode wordt geteld vanaf de lanceringsdatum, 15 maart 2021. Hierdoor zijn de toestellen een jaar langer beschermd dan de meeste toestellen van concurrenten.
.pro’s
- Functies ontworpen voor het curved scherm
- Snelle oplaadtijd
- 50MP hoofdlens voor scherpe foto’s
.contra’s
- Gezichtsontrgrendeling is een verbeterpunt
- Ingebouwde chip was verouderd bij lancering
- Te felle weergave van RGB-kleuren
- Geen draadloos laden