Waar de OnePlus 8 een verzameling superlatieven is, koos OnePlus voor de gewone 8 niet altijd de spectaculairste, maar vaak wel de verstandigste specificaties. Moest het hele camera-assemblage niet zichtbaar onderdoen voor de grote broer, dan was er geen reden om dit toestel niet te kopen.
Benieuwd naar onze review van de OnePlus 8 Pro? Die lees je hier.
In telefoonland betekent ‘pro’ al lang niet meer ‘professioneel’. De afkorting geeft aan dat je meer geld mag uitgeven en daar in ruil de beste specificaties voor krijgt die een fabrikant op dat moment kan aanbieden. Zo gaat het bij de OnePlus 8 Pro, die ons zeer kon bekoren, maar soms gewoon iets te veel van het goede biedt zonder zichtbare meerwaarde. Dat toestel kost net geen 1.000 euro en dat is een bom geld.
Voor wie een premium toestel zoekt, maar daar niet meer aan wil uitgeven dan aan zijn of haar laptop, is er de OnePlus 8. Die gaat over de toonbank vanaf 699 euro en geeft je nog steeds heel wat telefoon voor de prijs, al zijn de specificaties hier en daar natuurlijk iets minder indrukwekkend. Wij testen de duurdere variant van de telefoon met 256 GB opslag en 12 GB aan RAM, in plaats van de 128 GB en 8 GB van het instapmodel
- OnePlus 8 (799 euro inclusief btw)
- 6,55 inch amoledscherm (20:9)
- 1.080 x 2.400 pixels
- Qualcomm Snapdragon 865 (4x 2,84 GHz, 4x 1,8 GHz + Adreno 650)
- 256 GB opslag (219,8 GB beschikbaar uit de doos)
- 12 GB RAM
- 4.300 mAh-batterij
Design
De OnePlus 8 en de 8 Pro zijn duidelijk uit hetzelfde hout gesneden. De gewone OnePlus is een tikkeltje kleiner en dunner, en ligt zo beter in de hand, maar blijft een grote telefoon. Verder volgt OnePlus voor de twee telefoons hetzelfde design. Drie camera’s staan aan de achterzijde netjes in het midden onder elkaar, al zijn die camera’s zoals we straks zullen bespreken anders dan die van de OnePlus 8 Pro. Bovendien ontbreken de sensoren rechts van de camerabump, wat voor de leek de eenvoudigste manier is om de OnePlus 8 snel van de 8 Pro te onderscheiden.
De bouwkwaliteit en de responsiviteit van de knoppen is even fenomenaal als bij de grote broer en ook hier zit de camera ingebouwd aan de linkerbovenkant van het scherm. Dat is een verschil met de centrale teardrop-oplossing van de OnePlus 7T, en is naar ons gevoel een vooruitgang.
Scherm
Het display maakt gebruik van amoledtechnologie en is wat kleuren betreft net zo spectaculair als de OnePlus 8 Pro. De resolutie is met 1.080 x 2.400 pixels wel iets lager, al zal je dat in de praktijk niet zo snel missen. Het scherm heeft verder een iets lagere refresh rate: 90 Hz. Dat is perfect: 90 Hz is zichtbaar beter dan 60 Hz, maar nauwelijks minder vlot dan 120 Hz. Je kan in de instellingen voor 60 Hz kiezen, moest je liever naar een slechter scherm kijken.
Zowel wat resolutie als refresh rate betreft, kiest OnePlus hier voor ‘heel goed’ in de plaats van ‘het allerbeste’, en dat is slim. Zoals we verder zullen zien, koopt OnePlus extra autonomie door het scherm iets bescheidener te houden, met een betere balans tot gevolg.
Onder het scherm zit opnieuw een vingerafdruksensor, die net als bij andere OnePlus-toestellen goed z’n werk doet. Een klein detail valt ons tot slot op: de screenprotector waarmee dit toestel verscheept wordt, is niet zo nauwkeurig weggeknipt rond de ingebouwde selfiecamera, waardoor de rand ervan zichtbaar is. Dat zou niet mogen en is ook niet het geval bij de OnePlus 8 Pro op de redactie.
Prestaties
Waar de OnePlus 8 niet op inboet, is het binnenwerk. Dezelfde Qualcomm Snapdragon 865 tekent present aan de binnenzijde, en dat is de krachtigste telefoonchip van het moment. Wat rauwe cpu-kracht betreft moet dit toestel enkel de Galaxy-reeks van Samsung met de Exynos 990 laten voorgaan in single-core-prestaties. In de meeste workloads is de Snapdragon ook die chip echter sneller af.
Grafisch is er geen vergelijk. De Adreno-gpu’s in de SoC’s van Qualcomm zwaaien jaar na jaar de plak vergeleken met de pogingen van de concurrentie. Deze Snapdragon zorgde al voor ruim voldoende pk’s voor de OnePlus 8 Pro, en is bijna overkill voor deze telefoon. Ook overkill is de 12 GB aan RAM. Je zal het verschil met 8 GB heus niet snel merken. Vergeet niet dat dit de OnePlus ‘light’ moet zijn. Als je extra geld gaat investeren in de telefoon, spendeer dat dan aan iets waardevoller dan 4 GB aan extra RAM.
Voor de volledigheid vermelden we ook nog even dat Qualcomm zijn Snapdragon 865 alleen gekoppeld aan de X55 5G-modem verkoopt, dus deze telefoon is 5G-compatibel voor het vreemde geval waarin dat iets is waar je in België naar uitkijkt.
Software
De smartphone draait dezelfde editie van Oxygen OS als zijn grote broer, al mankeren er enkele toeters en bellen. Zo mankeert de ‘Video enhancement engine’ die de motion smoothing-functionaliteit op de Pro mogelijk maakt, is er geen ‘Comfort tone’ waarmee de weergave op het scherm wordt aangepast aan de omgeving en kan je niet met de framerate van het display spelen. Via OnePlus Labs heb je wel toegang tot de dark mode-functie om de donkere modus naar meer apps te brengen, maar die is even beperkt op dit toestel.
Verder geniet je natuurlijk van misschien wel de beste versie van Android. Het OS zorgt samen met het 90 Hz-scherm voor een perfect vlotte gebruikservaring waarbij de focus duidelijk op toestel en gebruiker ligt, en niet op de fabrikant. Samsung bouwt Samsung-telefoons, Huawei bouwt Huawei-telefoons, maar OnePlus bouwt echte Android-toestellen.
Batterij
De batterij van de OnePlus 8 is met 4.300 mAh zeker niet klein voor een toestel van dit kaliber. Die van de OnePlus 8 Pro is groter, maar dit toestel moet minder pixels aan een lagere refresh rate aansturen. Aan de standaard refresh rate van 90 Hz gaat de telefoon dan ook iets langer mee dan de OnePlus 8 Pro aan 120 Hz. Over het algemeen ondersteunt de batterij het toestel perfect en komen we vlot de dag door, al willen we er net als bij de review van de OnePlus 8 Pro op wijzen dat de tests in het wild door de corona-lockdown beperkter zijn dan gewoonlijk.
Warp Charge aan 30 watt tekent opnieuw present. Op 21 minuten laadt je je telefoon van leeg naar halfvol, op 35 minuten zit je aan 80 procent. Wat spijtig dat OnePlus draadloos laden reserveert voor de Pro: het is logisch dat OnePlus enkele snufjes voor zijn topmodel bewaart, maar draadloos laden zien we net als snelladen graag als standaard voor alle toestellen boven het midrange-segment.
Camera
De camera’s van deze telefoon liggen meer in lijn met die van voorganger OnePlus 7T dan die van de OnePlus 8 Pro. Aan de achterzijde krijg je een 48 MP-hoofdcamera geflankeerd door een 16 MP-breedhoekcamera en een macrocamera met een beperkte 2 MP-resolutie. De OnePlus 8 Pro heeft een lens met een f/1,78-diafragma, deze OnePlus krijgt f/1,75 mee. Dat kleine verschil is niet het enige: hoewel beide camera’s beeldsensoren van Sony gebruiken, is die in de OnePlus 8 een trapje minder geavanceerd.
Bij degelijk licht is het verschil verwaarloosbaar. Pas wanneer de zon ondergaat zie je verschil. In scenario’s met weinig licht merk je dat kleuren sneller vervagen en details sneller verdwijnen op de OnePlus 8. We vinden de resultaten nog steeds beter dan wat de OnePlus 7 Pro aflevert, al is het verschil minder groot. De foto met nachtmodus toont het verschil, al stippen we hier graag aan dat we de kamer sterk verduisterd hebben om een zo uitdagend mogelijke opstelling te creëren.
Ook zonder nachtmodus is het opvallend hoeveel minder licht deze sensor verwerkt. De OnePlus 8 heeft zeker en vast een goede hoofdcamera, maar speelt wel degelijk een klasse lager dan de Pro.
Voor de breedhoekcamera is het verschil groter. OnePlus geeft zijn 8 geen nieuwe 48 MP-breedhoeklens mee, maar houdt het op 16 MP. Opnieuw is het verschil het grootst in scenario’s met minder licht. Dat uit zich vooral in een verlies van kleine details op de foto, zoals bijvoorbeeld de patronen gemaakt door baksteenvoegen.
De macrocamera is zoals beloofd in staat om je van erg dichtbij foto’s te laten nemen, maar de kwaliteit is zichtbaar minder dan wat de OnePlus met zijn gecombineerde breedhoek/macrocamera aflevert. Bovendien missen we fijnheid in de details. Let wel: de foto’s zijn best goed en aanzienlijk beter dan wat de meeste telefoons kunnen afleveren, maar opnieuw spreken we hier duidelijk van de subtop vergeleken met de grote jongens.
Al bij al stopt OnePlus drie meer dan degelijke camera’s in deze telefoon. Ze doen wat moet en leveren in de regel erg mooie plaatjes af, zoals je in deze prijscategorie mag verwachten. Twijfel er echter niet aan dat de echte vlaggenschiptelefoons van zowel de concurrentie als OnePlus zelf het zichtbaar beter doen.
Er is nog een selfiecamera en die is met zijn 16 MP wel identiek aan die van van de OnePlus 8 Pro. Dat betekent dat de face unlock-functie ook hier snel werkt.
Verdict
De OnePlus 8 is opnieuw een heel goede telefoon van een fabrikant die er keer op keer in slaagt een solide toestel af te leveren. Waar we met de OnePlus 7T geen reden meer zagen om de OnePlus 7T Pro te kopen op design na, is er hier wel degelijk een verschil. Wat design betreft liggen de telefoons heel dicht bij elkaar maar er zijn enkele noemenswaardige verschillen die van de OnePlus 8 Pro het betere toestel maken.
Dat leek aanvankelijk niet zo. Wat pure telefoonspecificaties betreft, vinden we dit eigenlijk een beter gebalanceerd toestel. De supersnelle processor en het 90 Hz-scherm met een iets lagere resolutie zorgen voor een extreem vlotte en aangename gebruikservaring, die eigenlijk niet voelbaar onderdoet voor wat de OnePlus 8 Pro biedt. Bovendien gaat de batterij dankzij die meer beheerste specificaties iets langer mee. Enkele softwaremogelijkheden ontbreken, maar we denken niet dat je ze echt zal missen.
Wat wij wel missen, is draadloos laden. De OnePlus 8 Pro toonde ons het genot van snelladen met een slim ontworpen dock en hoewel we begrijpen dat draadloos snelladen is weggelegd voor het topmodel uit de reeks, had een vorm van draadloos laden hier niet misstaan.
Het grootste verschil zit echter in de camera’s. In de review van de OnePlus 8 Pro lees je dat die camera’s op absoluut topniveau presteren en onbevreesd de competitie aangaan met het beste dat andere fabrikanten te bieden hebben. Niet zo hier: hoewel we hier en daar enkele verbeteringen zien tegenover vorig jaar, is de tijd toch blijven stilstaan voor de OnePlus 8. Dat betekent niet dat OnePlus zijn klanten tekortdoet: de camera’s zijn adequaat voor de prijs, die nog steeds niet min is.
De OnePlus 8 is niet de beste, maar misschien wel de meest doordachte telefoon van het moment. De gebalanceerde specificaties, het knappe design, de hoge bouwkwaliteit, de knappe prestaties en de 90 Hz refresh rate spelen allemaal samen om deze telefoon je geld waard te maken.
Je koopt deze OnePlus als je een heel goede smartphone wil, maar niet per se bleeding edge vereist en (nog steeds hoge) grenzen stelt aan je maximale budget voor een telefoon. Is dat het geval, koop dan niet de versie die wij getest hebben met 256 GB geheugen en 12 GB aan RAM voor 799 euro, maar kies resoluut voor de 699 euro-editie met 128 GB geheugen en 8 GB RAM. In dat geval is het prijsverschil met het OnePlus-topmodel groot genoeg om de toegiften te verantwoorden. Wil je straffere specificaties, ga dan meteen all the way en koop de Pro.
.pro’s
- Design en bouwkwaliteit
- 90 Hz-scherm voor vlotte gebruikservaring
- Prestaties
- Uitstekend besturingssysteem
.contra’s
- Geen draadloos laden
- Cameracompromissen