MSI Creator Z17 HX Studio review: nauwelijks vermomde racewagen

De MSI Creator Z17 HX Studio is een krachtige snelheidsduivel, verstopt in een chassis dat met wat goede wil net zakelijk te noemen valt. Dit toestel heeft weinig slechte kantjes en zal menig enthousiasteling bekoren.

Met de MSI Creator Z17 HX Studio (2.974 excl. btw) onderneemt MSI een poging om esthetiek te koppelen aan pk’s. Zoiets is mogelijk, dat bewijst Ferrari al van dag één in de autowereld. In laptopland leken prestaties en schoonheid echter twee uitersten. Wie slank en strak wil, boet in aan kracht, en wie een stevige CPU en GPU tot het uiterste wil drijven, sleurt een halve desktop mee in z’n rugzak.

Componenten evolueren echter, en krachtige onderdelen van Intel en Nvidia genereren minder warmte als enkele jaren geleden. MSI heeft er dan ook vertrouwen in dat de juiste bouwstenen vandaag voorhanden zijn om een laptop te maken die mooi én snel is.

Maangrijs

De 17 inch MSI Creator 17 HX springt in ieder geval in het oog. De laptop is groot en de lunar gray (of gewoon grijze) behuizing ziet er aantrekkelijk uit. Het chassis is vervaardigd uit aluminium en biedt plaats voor een toetsenbord met numeriek klavier en een opvallend glanzend 16:10-scherm, waarvan de kleuren de show stelen. De schermranden zijn gezien het formaat van de laptop best bescheiden.

Wie deze laptop in z’n handen geduwd krijgt, heeft hoge verwachtingen. De draak in het zwarte MSI-logo op de achterkant draag daartoe bij, al vinden we persoonlijk dat de fabrikant voor laptops van dit kaliber een designbureau aan het werk mag zetten voor een iets klassevollere variant. Het ding ziet er onbetwistbaar snel uit, maar zoals we weten durft schijn bij laptops vaak te bedriegen.

MSI Creator Z17 HX Studio back

De componenten doen ons alvast hopen. Onder de motorkap vinden we een Intel Core i7-13700HX, een Nvidia GeForce RTX 4060, 32 GB RAM en 2 TB opslagruimte. De Intel-CPU van de Raptor Lake-generatie heeft zestien kernen aan boord, waarvan acht P-kernen met multithreading en acht E-kernen zonder. De geadverteerde maximale kloksnelheid voor de P-kernen is 5 GHz. Kan MSI de warmte van deze stevige onderdelen voldoende wegwerken om de Creator 17 HX op kruissnelheid te krijgen?

Op de pijnbank

Ja en nee, stellen we vast. Onder zware werklasten kan de processor kort de 4,1 GHz halen, waarna de chip terugvalt op 3,5 GHz. Op die frequentie blijven de CPU-kernen wel stabiel. Dat maakt de CPU in de laptop een serieuze krachtpatser, al betaal je voor een stuk voor een chip die wel degelijk iets meer in z’n mars heeft, maar niet de kans krijgt om dat te tonen.

De resultaten liegen er echter niet om. Zowel met een enkele kern als met alle zestien kernen samen doet de processor in deze laptop het beter dan de eveneens krachtige Intel Core i7-13700H in de MSI Stealth 16 Studio. Logisch, aangezien die twee P-kernen minder heeft. Ook de Samsung Galaxy Book Ultra moet met diezelfde H-chip het onderspit delven. De Lenovo ThinkPad Z16 komt met z’n AMD Ryzen 9 Pro 6950H helemaal niet in de buurt.

De Cinebench-resultaten geven aan hoe snel de CPU een scene kan renderen. We kijken ook naar HandBrake, waar een 4K-video wordt geconverteerd naar een nieuw formaat, en LuxRender, dat de laptop opnieuw laat renderen. Die workloads halen traditioneel het uiterste uit een CPU zowel op het vlak van klokfrequentie als aantal kernen. Het mag duidelijk zijn dat je met de MSI Creator Z17 HX Studio een krachtpatser in huis haalt.

Binnenin zit natuurlijk ook een grafische kaart. MSI kiest voor een Nvidia GeForce RTX 4060. Zoals we eerder al in detail analyseerden, zijn GeForce-kaarten erg geschikt voor creatieve professionele workloads. De RTX 4060 is een krachtige middenmoter, die in theorie z’n mannetje kan staan maar ook niemand omver zal blazen. Dat zien we ook in de resultaten.

We kijken specifiek naar GPU-rekenwerk. Caffe is een deep learning-framework, en Folding@Home (f@h) is een wetenschappelijk project waarbij het vouwen van proteïnes wordt gesimuleerd. Beide taken werken vooral via de grafische kaart. De chip doet het goed, maar ietwat verrassend niet beter dan dezelfde GPU in de Stealth-laptop. Vermoedelijk speelt de extra warmte die de HX-processor genereert in het compacte chassis ook de GPU een beetje parten. Voor wie zich wil ontspannen, is moderne spellen spelen op deze laptop geen probleem.

Gewapend met een krachtige processor en een voldoende gespierde grafische kaart is het niet verwonderlijk dat de MSI Creator Z17 HX Studio zich met verve kwijt van meer traditionele taken. De laptop speelt mee op topniveau.

Je moet geenszins schrik hebben van een moddervette spreadsheet en je kan zonder problemen doen alsof je aanwezig bent in een videovergadering met 25 andere tabs open, verspreid over 3 verschillende browsers, ter afleiding. Daar draagt de 32 GB RAM netjes toe bij.

De Creator is, zoals de naam suggereert, vooral gericht op gebruikers die iets willen maken met de laptop. Foto- en videobewerking staan dan centraal. Onze tests wijzen uit wat we al vermoedden: deze laptop is een absolute kampioen wat beide workloads betreft. Ook 3D-creatie maakt optimaal gebruik van de hardware.

MSI stelt niet teleur. De MSI Creator Z17 HX Studio is een mooie en krachtige laptop, zoals geadverteerd. Dat een ruimere bak meer ademruimte voorziet, en hogere prestaties mogelijk maakt, blijkt wel uit de tests. Schoonheid vereist dus nog steeds een compromis, al is dat al lang niet meer zo zwaar als vroeger.

Mooi maar niet kleurvast

Net omdat de prestaties zo goed zijn, zitten we een beetje verveeld met het scherm. Dat is zoals gezegd heel mooi en scherp, met dank aan de resolutie van 2.560 x 1.600 pixels. Het IPS-display is aanraakgevoelig en heeft een maximale helderheid van 410 cd/m². Zo kan je ook in heldere omgevingen werken. Helaas zijn de mooie kleuren niet altijd even nauwkeurig.

De laptop ondersteunt sRGB, Adobe RGB en DCI-P3. In de drie kleurruimtes zakt de Delta E nooit onder de drie. Voor grafische professionals is een kleurafwijking met een Delta E van twee of minder aangeraden wanneer de kleuren op het scherm in detail moeten overeenkomen met de kleuren elders. We zien zelfs maximale afwijkingen van ongeveer dE 10. Vooral de witbalans en de blauwwaarden zijn niet zo nauwkeurig afgesteld.

Zoals de grafiek toont, doen andere toestellen het beter. Voor de duidelijkheid: hoe lager de score, hoe nauwkeuriger de kleurweergave. We merken wel op dat het scherm nog steeds van erg hoge kwaliteit is. Wie zich niet heel specifiek met kleur bezighoudt, hoeft zich niet te laten afschrikken.

Zoek je dichtstbijzijnde stopcontact

Wil je van het grote scherm en de knappe hardware genieten, zorg er dan maar best voor dat er een stopcontact in de buurt is. Zelfs vergeleken met andere krachtige laptops met gelijkaardige hardware doet de MSI Creator Z17 HX Studio het eigenlijk slecht.

Een werkdag haal je zeker niet, een voormiddag misschien wel. De resultaten weerspiegelen voor alle duidelijkheid geen zwaar werk, maar meer klassiek kantoorwerk met lichte foto- en videobewerking. Reken daar op ongeveer vijf uur autonomie wanneer je het scherm niet te helder zet. Bij zwaar werk waarbij je de GPU ook actief inzet, gaat de batterij nog minder lang mee.

MSI laat je via een eigen tool wisselen tussen een ‘AI’-modus die prestaties tegenover autonomie afweegt, of enkele manuele opties om de batterij of de prestaties te boosten. Het is zelfs een optie om Nvidia-GPU volledig uit te schakelen en enkel de interne GPU in de Intel-chip te benutten. Dat vereist een reboot, waarna de laptop schijnbaar geen Nvidia-GPU meer aan boord heeft. De functie klinkt veelbelovend, maar toont zich tijdens onze tests volledig waardeloos: de GPU uitschakelen levert amper enkele minuten extra werktijd op.

MSI Creator Z17 HX Studio tool

De kleine batterij heeft een klein voordeel: je kan ze best snel terug opladen. Met een half uurtje bij het stopcontact tank je toch al snel wat bij.

Aansluitingen

Rest ons nog enkele belangrijke details te bespreken, zoals videobellen, aansluitingen en gadgets in de doos. Wat dat laatste betreft, krijg je een actieve stylus mee. Wij hebben lang geprobeerd en gezocht, maar zien nog altijd geen echt nut voor Windows Ink. Ben jij wel fan? Dan kan je naar hartenlust pennen.

MSI Creator Z17 HX Studio open

Betreffende aansluitingen, kiest MSI voor een adequate balans. Je krijgt twee Type-C-poorten aan de linkerkant, die allebei Thunderbolt-compatibel zijn. Aan de rechterkant vind je een klassieke USB 3 Type-A-aansluiting en een HDMI-poort. Ook voor een SD-kaart is er plek. Laden moet via een speciale laadstekker, maar dat is logisch aangezien USB Power Delivery niet krachtig genoeg is om dit workstation optimaal van stroom te voorzien.

Het toetsenbord is van hoge kwaliteit, ruim en geeft veel feedback wanneer je typt. De ervaring is helemaal in lijn met wat je van een premium-laptop mag verwachten. MSI zou MSI niet zijn als de toetsen niet (optioneel) lichtgeven met configureerbare RGB-leds. Het touchpad werkt eveneens nauwkeurig en is ruim, al biedt de behuizing plaats voor een nog groter exemplaar.

Bellen en vergaderen

Videobellen gaat vlot. Onze tegenpartij rapporteert steevast een hoge beeldkwaliteit, met dank aan de FHD-webcam. De kleuren zijn ook levendig. Als we echt inzoomen op details, merken we dat HP’s webcams op de Elite-reeks wel iets scherper is, maar de keuren van de Creator zijn correcter.

Ook over het geluid kunnen we niet klagen. De luidsprekers kunnen best luid voor een laptop, zonder al te veel vervorming. Tijdens calls klinken onze tegenpartijen soms een beetje metalig, al is dat maar een klein detail. MSI levert nog een Sound Tune-tool mee die de gesprekskwaliteit moet verbeteren, maar tijdens onze calls merkten noch wij, noch onze gesprekspartners, veel verschil.

Tot slot mag MSI niet wegkomen met de inclusie van Norton-bloatware op deze nochtans erg prijzige laptop. Wie een mooi, duur en professioneel toestel zoals dit koopt, verdient het niet om beledigd te worden met een overbodige en ongevraagde beveiligingssuite die er vooral opstaat omwille van de centjes op je bankrekening. Foei, MSI.

Conclusie

De MSI Creator Z17 HX Studio is een heel goede laptop, die een uitstekende balans houdt tussen vorm en functie. De laptop is best mooi en goed afgewerkt, met een prachtig maar niet altijd even kleurvast scherm en een uitstekend toetsenbord.

De prestaties zijn natuurlijk de echte ster. Hoewel de componenten binnenin de benen niet helemaal kunnen strekken, zien we dat de MSI Creator Z17 HX Studio wel degelijk een krachtpatser is. Daar staat helaas een slechte batterij tegenover. Dat is zeker en vast het grootste minpunt van deze laptop.

MSI Creator Z17 HX Studio gesloten

Het andere is de prijs. 2.974 excl. btw is een bom geld. De Creator Z17 HX Studio is duurder dan alle andere laptops die we meenamen in de vergelijking. Je kan een toestel met gelijkaardige prestaties en een betere batterij ook voor minder centen kopen. Dat zal iets minder mooi zijn, maar de premium voor het design die MSI vraagt vinden we toch pittig. Het zwarte gaming-achtige logo op de achterkant is in combinatie met het prijskaartje toch een beetje een doorn in ons oog.

Heb je het budget, en zijn er stopcontacten nabij, dan is de MSI Creator Z17 HX Studio echter een topkeuze voor iedere grafische professional van videobewerker tot 3D-specialist. En wil je na het werken een beetje gamen? Dan kan dat natuurlijk ook.

.pro’s

  • Krachtige CPU en GPU
  • Design zonder grote impact
  • Aansluitingen met Thunderbolt
  • Toptoetsenbord

.contra’s

  • Duur
  • Beperkte batterijduur
  • Kleurvast scherm

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.