Lenovo lanceert nieuwe ThinkPad Z-reeks met exclusieve AMD-processor

Op CES introduceert Lenovo een volledig nieuwe familie van ThinkPads: ThinkPad Z draagt ecologie hoog in het vaandel maar springt toch vooral in het oog omwille van de Ryzen-processors aan de binnenkant.

Lenovo introduceert met ThinkPad Z een volledig nieuwe line-up binnen de ThinkPad-familie. De Chinese laptopspecialist lanceert in eerste instantie twee toestellen: een grote 16 inch ThinkPad Z16 en een meer draagbare ThinkPad Z13 met 13 inch-schermdiagonaal. De toestellen krijgen een eigen design waarbij Lenovo naar eigen zeggen focust op ecologische waarden. Zo worden de toestellen vervaardigd uit gerecycleerd aluminium en is ook de verpakking hernieuwbaar. Wie wil kan een kiezen voor een behuizing van namaakleer, al hoort de marketingafdeling liever vegan leather.

Wat het design betreft wijst Lenovo nog op het grote touchpad, geflankeerd door glas om je polsen op te rusten tijdens het typen. De schermranden zijn bescheiden maar bovenaan zit een grote ‘samenwerkingsbar’: een gestileerde dikke balk die de camera huisvest.

Exclusieve AMD-chip

Interessanter vinden wij wat onder de motorkap zit. Daar kiest Lenovo voor de pas aangekondigde AMD Ryzen 6000 mobile-processors. De ThinkPad Z13 is voorzien van chips uit de U-reeks en komt optioneel met een op maat gemaakte exclusieve AMR Ryzen 7z. Die is volgens Lenovo krachtiger en efficiënter dan de klassieke Ryzen 7. Grafisch geweld is al naargelang de configuratie afkomstig van een AMD APU of een discrete AMD Radeon-GPU in de Z16. Die laatste is bovendien beschikbaar met de krachtigere H-processors van AMD. Ingebouwde SmartShift-functionaliteit moet de componenten op het juiste prestatieniveau laten presteren om zo bijvoorbeeld batterij te sparen.

Tot slot wijst Lenovo op de beveiliging. De fabrikant integreert zijn eigen ThinkShield-oplossing en de laptops zijn voorzien van Pluton-beveiliging. Pluton is een initiatief van Microsoft dat je kan zien als opvolger van TPM en ingebakken zit op de processor.

lees ook

AMD lanceert Ryzen 6000 voor laptops: meer prestaties, raytracing en beter batterijleven

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home