Logitech lanceert met de MX Brio zijn naar eigen ‘meest geavanceerde’ webcam ooit. De webcam vergaloppeert zich bij momenten om alle gemaakte beloftes te moeten inlossen.
Logitech is al jaar en dag een referentie als het aankomt op webcams. Sinds de videomeetingboom in de coronapandemie is het aanbod aan kwalitatieve, professionele webcams geëxplodeerd. Met zijn nieuwste exemplaar, de MX Brio, wil Logitech nog eens als vanouds uitpakken en dat doet het met een letterwoord dat iedereen vandaag wil horen: AI.
De ambities van Logitech met de MX Brio-webcam zijn hoog. Het product moet een allemansvriend zijn en naast zakelijke professionals ook streamers en particulieren aanspreken. Slaagt de webcam erin om al zijn mooie beloftes waar te maken?
Zakelijk uiterlijk
De webcam is ontworpen om net niet op te vallen op je bureau. Geen gekke kleuren, gewoon grijs of ietsjes donkerder grijs aluminium voor een zakelijke uitstraling. Zonder voetstuk meet de webcam 38 mm x 45 mm x 20 mm. De webcam schuift met een magneet eenvoudig in het voetstuk en een klevend kussentje zorgt voor een stabiele grip op de achterzijde van een monitor of laptop.
Op momenten dat je de webcam niet wilt gebruiken, kan je aan de lens draaien om de ‘gordijnen’ toe te doen. Deze feature zien we steeds vaker in professionele webcams. Logitech voorziet geen cover voor de lens om de webcam onderweg te beschermen tegen potentiële schade.
Grote pixels
De Logitech MX Brio pronkt op de camera met de woorden Ultra-Wide 4K. In de 8,5 MP-sensor zitten grotere pixels om meer licht op te vangen, wat moet zorgen voor betere natuurlijke belichting. Logitech heeft daarvoor nog wat andere trucjes achter de hand. Met de basisinstellingen krijg je een realistische scherpte, helderheid en kleurbalans. De camera heeft een kijkhoek van negentig graden, die je kan variëren met 65° en 78°.
Voor fabrikanten is het aanlokkelijk om met 4K-beeldkwaliteit te zwaaien tijdens aankondigingen, maar voor videovergaderingen zegt dat cijfer weinig. De grote videovergaderplatformen gaan immers nog niet verder dan 1080p. Enkel professionele videomakers hebben baat bij de maximale resolutie.
Licht uit
Als 4K niet voldoende is, dan gooit Logitech een ander tweeletterwoord in de strijd: AI. De aanwezigheid van algoritmen in webcams is niet nieuws en laat je dat ook niet wijsmaken. Je hebt ook maar zoveel als AI-gestuurde beeldfuncties als dat die door de softwaretoepassing die je gebruikt voor videovergaderingen ondersteund worden.
De meerwaarde van AI zit in de lichtcorrectie bij uitdagende lichtomstandigheden. Dat werkt in beide richtingen: de webcam kan zowel een gebrek aan natuurlijk licht als fel tegenlicht compenseren. Je merkt weinig tot geen verschil in beeldkwaliteit als je met gordijnen open (linkse foto) of dicht (rechtse foto) inbelt, tenzij gesloten gordijnen de ruimte pikdonker zou maken. De correctie is ook niet overdreven zodat het beeld nog steeds realistisch oogt.
Onzichtbare koker
Beeld zonder klank is nooit prettig en dus heeft de Logitech MX Brio een ingebouwde microfoon. Ook hier komt een vleugje AI bij kijken: de microfoon is uitgerust met beamforming-technologie die een onzichtbare ‘geluidskoker’ rond je afbakent. Geluiden die buiten de koker vallen, zouden uit de uitgaande audio moeten gefilterd worden. In onderstaande audiofragmenten hoor je hoe de Logitech MX Brio klinkt in vergelijking met de micro van een doorsnee zakelijke laptop.
Fragment 1 (Logitech MX Brio):
Fragment 2 (laptop):
Kies je software
De webcam heeft verschillende versies voor de particuliere en professionele markt. De hardware is identiek en het enige verschil zit in de ondersteunende software: voor zakelijke gebruikers is dat de LogiTune-app. Met de software pas je enkele beeldinstellingen zoals de saturatie of het contrast aan en kan je extra functionaliteiten inschakelen. Autofocus is bijvoorbeeld enkel beschikbaar met LogiTune.
De extra functies die deze webcam ondersteunt, zijn eerder beperkt. Logitech slaat wat ons betreft de bal helemaal mis door Windows Hello links te laten liggen. De webcam bevat geen infraroodsensor waardoor je het dus niet kan gebruiken om jezelf aan te melden met gezichtsherkenning. Biometrische identificatie wint steeds meer aan populariteit en het is vreemd dat Logitech daar met dit apparaat niet op inspeelt, zeker als je weet dat de zes jaar oudere Brio-webcam het wel ondersteunde.
Showtime
Met één feature wilt Logitech dan weer heel innovatief zijn: Show Mode. Deze functie stelt je in staat je webcam negentig graden te kantelen om een object dat op je bureau ligt, zoals een notitieblok, in beeld te brengen. Omwille van verschillende redenen komt deze functie niet uit te verf. Ten eerste vergt het veel trial and error om je webcam naar beneden te kantelen zonder hem van je bureau te meppen.
Ten tweede is het beeld een stuk vager of lijkt de camera niet goed te weten waar je precies op wilt focussen. Show Mode is een leuk experiment, maar het heeft nog verfijning nodig.
Verdict: ambitieuze webcam, soms net iets té
Logitech wilde met de nieuwe MX Brio uitpakken en dat is gelukt. Er zijn maar weinig webcams die in uitdagende lichtomstandigheden zulk scherp beeld kunnen produceren. Deze webcam zal een breed publiek kunnen aanspreken, van doorwinterde videovergaderaars tot professionele videomakers.
Logitech moet alleen uitkijken dat het niet té veel wil beloven. De MX Brio-webcam moet veel kunnen en vergaloppeert zich daar soms ook in. Het voorbeeld bij uitstek is de Show Mode: een feature waar Logitech zich zeer creatief wilde tonen, maar die toch vooral voor de show blijkt te zijn.
.pro’s
- Eenvoudig te monteren op monitor of laptop
- Brede kijkhoek
- Scherp beeld, ook bij weinig licht
- Microfoon klinkt helder
.contra’s
- Show Mode komt niet uit de verf
- Geen ondersteuning voor Windows Hello
De Logitech MX Brio is beschikbaar in het lichtgrijs of het donkergrijs vanaf 229 euro (excl. btw). Logitech biedt twee jaar garantie.