Lenovo Yoga Pro 9i review: een ‘pro’-label met betekenis

Lenovo vervaagt de lijn tussen professionele toestellen en consumentenlaptops met de Lenovo Yoga Pro 9i. Ondanks de Pro in de naam hoort het toestel niet tot de pro-line-up van de fabrikant, al wijzen onze tests uit dat de prestaties menig professional wel zullen bekoren. Wat weegt het meest door: Yoga, of Pro?

De Lenovo Yoga Pro 9i is een contradictie. Professionele toestellen van Lenovo leven immers onder de ThinkBook- en ThinkPad-families, terwijl de Yoga-reeks gericht is op de consument. Deze Yoga krijgt echter het label ‘Pro’ in de naam, komt met een professioneel aanvoelend prijskaartje en stelt daar hardware van de bovenste plank tegenover. Wij zijn benieuwd: is deze Yoga geschikt voor de professional, of moeten we het Pro-aspect met een korreltje zout nemen?

Positieve eerste indruk

Onze eerste indruk is alvast heel positief. De Lenovo Yoga Pro 9i is een mooi toestel dat heel robuust aanvoelt en netjes is afgewerkt. Lenovo kiest voor een metalen behuizing en laat MIL-STD810H-tests los op het toestel. Dat moet een zekere garantie bieden naar kwaliteit toe. Niet iedere MIL-test is echter dezelfde, en we vinden niet meteen terug of deze Lenovo de valtest heeft doorstaan. We hebben de proef niet op de som genomen.

De behuizing loopt heel mooi over naar toetsenbord en touchpad. Dat laatste is ruim en responsief. Het doet niet onder voor gelijkaardige laptops uit de Think-reeksen. Het verlichte toetsenbord is ruim en typt aangenaam weg, zoals we dat van Lenovo-toestellen gewend zijn. In het 16 inch-chassis vindt Lenovo ruimte voor een numeriek klavier dat vele mogelijke kopers zal bekoren. Bovenaan speelt Lenovo met de functietoetsen. De volledige breedte wordt benut zodat je na F12 nog enkele extra knoppen krijgt waarmee je bijvoorbeeld meteen een schermafbeelding kan nemen of de instellingen kan openen.

Specificaties

Het instellingenmenu dat je te zien krijgt, is dat van Windows 11 Home. Lenovo blijft wat het OS betreft trouw aan de Yoga-traditie en rust de laptop niet uit met de Pro-versie van Windows 11. Dat is bij onze eerste indruk meteen de enige indicatie dat deze Lenovo Yoga Pro 9i geen volbloed-professional is.

Binnenin draait een stevige motor. Ons testmodel van de Lenovo Yoga Pro 9i komt met volgend binnenwerk:

  • Intel Core i9-13905H
  • Nvidia RTX 4070
  • 64 GB RAM
  • 1 TB SSD

(Bescheiden) rekenwonder

De CPU heeft veertien kernen waarvan zes P-kernen met multithreading en een maximale kloksnelheid van 5,4 GHz. De E-kernen pieken op 4,1 GHz en hebben maar één thread per core. Tijdens onze tests zien we dat de CPU in de praktijk nooit aan een hogere frequentie piekt dan 4,4 GHz. Dat houdt de Lenovo Yoga Pro 9i zo’n twintig seconden vol op onze testbank, waarna de kloksnelheid daalt naar een stabiele 3,9 GHz.

lees ook

Getest: Lenovo ThinkBook vs. Lenovo ThinkPad

Dat is goed, maar niet uitstekend. De meerwaarde van de Core i9 wordt hier een beetje onderuitgehaald door de thermische beperkingen van het chassis. Lenovo kiest vermoedelijk precies voor deze chip omdat die minder warmte genereert dan bijvoorbeeld de Intel Core i7-13700HX in de MSI Creator Z17 HX Studio. De naam daarvan doet vermoeden dat die chip minder krachtig is (Core i7 versus Core i9), maar dat klopt niet. De Core i7 heeft twee prestatiekernen extra. Het voordeel van de Core i9 is de iets hogere kloksnelheid (5,4 GHz vs. 5 GHz), maar dat voordeel wordt zoals aangehaald geneutraliseerd.

Het resultaat ligt in lijn van de verwachtingen. De Lenovo Yoga Pro 9i scoort goed op onze CPU-centrische tests, maar de MSI-laptop net iets beter. De Samsung Galaxy Book 3 Ultra heeft een Intel Core i7-13700H aan boord en past mooi in het rijtje.

Dat wordt anders wanneer we de CPU in actie zien tijdens het renderen met LuxRender of Handbrake. Daar blijft de MSI de krachtigere laptop, maar valt de Samsung Galaxy Book 3 Ultra helemaal weg. Vermoedelijk speelt de te bescheiden hoeveelheid RAM (16 GB) de Samsung parten en daar heeft de Yoga Pro 9i met zijn 64 GB geen last van. De Creator van MSI heeft 32 GB, en we zien dat dat voor de meeste workloads al wel voldoende is.

Grafische acceleratie

Lenovo stopt een Nvidia RTX 4070 onder de motorkap. Dat is een best krachtige GPU, die helemaal geschikt is voor professioneel werk wanneer hij gekoppeld wordt met Nvidia Studio-drivers. De andere laptops in onze vergelijking voor deze review hebben telkens enkele grafische noten minder op hun zang. De MSI Creator Z17 doet het met een Nvidia GeForce RTX 4060, de Samsung Galaxy Book moet met een Nvidia GeForce RTX 4050 tevreden zijn.

Wanneer we naar taken kijken die door de GPU geaccelereerd worden, merken we dat de Lenovo Yoga Pro 9i de kampioen is. Het verschil is echter klein: ondanks de minder krachtige GPU komt de MSI Creator toch netjes in de buurt. De laptop van Samsung blijft achter, maar doet het al bij al ook niet slecht gezien de relatief lichte grafische kaart binnenin.

Wat nu voor de meer creatieve geesten, die met dit toestel vooral video’s en animaties willen maken? Daar spelen CPU, GPU en RAM netjes in tandem om voor topprestaties te zorgen. Uit onze tests blijkt dat de laptop uitblinkt in videobewerking, visualisaties en rendering.

We vermoeden dat Lenovo zich met de Yoga Pro 9i op de creatieve (semi-)professional richt. We vinden de Intel Core i9 niet de allerbeste keuze in dit chassis, maar zelfs gekortwiekt doet deze chip het best goed. De tonnen RAM en degelijke GPU maken het interne plaatje compleet. We zien hier geen enkele indicatie dat de prestaties niet adequaat zijn voor professioneel gebruik.

Superscherm

Het vermoeden dat grafische professionals hoog op de lijst van potentiële kopers staan, wordt gestaafd wanneer we nog eens goed naar het 16 inch-scherm (3.200 x 2.000 pixels – 165 Hz) kijken. Dat is ronduit prachtig. Lenovo omarmt miniLED-technologie om ons een kleurvast scherm te geven met een groot bereik en een nauwkeurige afstelling. Enkel de helderheid laat met 302 cd/m² een beetje te wensen over. In fel licht wordt het glossy display een beetje moeilijk leesbaar.

De afstelling is wel uitstekend. We meten een gemiddelde DeltaE van 1,4 voor sRGB, Adobe RGB en DCI-P3: alles onder DeltaE 2 impliceert een erg nauwkeurige weergave op maat van grafische professionals. De afwijkingen blijven erg beperkt. Het minst precies is het scherm van deze laptop in het blauwe spectrum, waar we een discrepantie van DeltaE 3,9 ontdekken. We staan echter versteld van dit nauwkeurige en prachtige scherm, dat recht uit de doos beter presteert dan sommige andere laptops die volledig gebouwd zijn voor grafische professionals.

Slechte conditie

Straffe hardware, mooie prestaties en een knap scherm met een hoge resolutie: dat heeft helaas een keerzijde. De autonomie van de Lenovo Yoga Pro 9i is ondermaats. Zelfs voor een computer met workstation-allures doet deze laptop het slecht. Bij erg licht gebruik kan de laptop misschien vijf uur zonder stopcontact. Het toestel heeft nochtans een 75 Wh-batterij aan boord, die het gewicht mee opdrijft naar een significante 2,24 kg.

De MSI Creator Z17 HX doet het ook slecht, maar houdt het toch een klein uurtje langer uit dan de Lenovo Yoga Pro 9i. De laptop van Samsung deed het in alle prestatietests minder goed, maar stelt daar duidelijk iets tegenover: de autonomie van dit toestel is véél beter. De Yoga is helemaal tevreden bij je thuis of op je bureau, en ook de pendeltocht daartussen zal wel lukken, maar verwacht niet dat het toestel je blijft bijstaan tijdens een langere reis.

Moet je je toevlucht zoeken tot een stopcontact, dan hoef je gelukkig niet te lang te wachten. Op minder dan een uurtje heeft dit toestel zich al voor tachtig procent vol gedronken zodat je weer enkele uren verder kan. Dat is erg snel en mitigeert de slechte batterij wel een beetje.

Om het plaatje compleet te maken, moeten we de aansluitingen nog bespreken. Twee keer USB 3 type A komt altijd van pas, net als HDMI. Je kan ook een microSD-kaart kwijt in de laptop en er is een 3,5 mm-aansluiting voor je hoofdtelefoon. Helaas voorziet Lenovo maar één USB Type C-poort. Die ondersteunt Thunderbolt en is dus erg nuttig, maar voor een toestel van dit kaliber zijn twee poorten wat ons betreft toch het minimum.

Pro betekent pro

We vinden dus wel enkele schoonheidsfoutjes aan de Lenovo Yoga Pro 9i, maar ze zijn zeldzaam. Dit toestel is heel goed uitgerust en toont zich erg geschikt voor creatievelingen en grafische professionals. Yoga mag dan geen professioneel submerk zijn, de Yoga Pro 9i gedraagt zich wel als een professional.

Voor een uitrol in een bedrijf zijn er wel enkele vraagtekens. Windows 11 Home is misschien niet de beste editie in die context. We zien dit toestel eerder als een uitstekende oplossing voor de eenmanszaak of iets kleinere kmo. In die context haalt een foto- of videograaf of een animator een uitstekende laptop in huis. Ook voor de ontwikkelaar die wil experimenteren met AI-code, is dit toestel geschikt.

Met de Lenovo Yoga Pro 9i vervaagt Lenovo de lijnen tussen zijn verschillende portfolio’s. In de naam van duidelijkheid vinden we dat niet persé een goede zaak. Deze specifieke laptop is echter wel een toppertje. ‘Pro’ is te vaak een gratuit label geworden dat weinig meer dan ‘duurder dan de andere versie’ betekent, maar niet in dit geval. Ondanks enkele tekortkomingen bij de batterij, de aansluitingen en de processorkeuze levert Lenovo met de Yoga Pro 9i een talentvolle professional af.

Geteste configuratie: Lenovo Yoga Pro 9i – Intel Core i9-13905H, Nvidia RTX 4070, 64 GB RAM, 1 TB SSD, 16 inch glossy miniLED-scherm (3.200 x 2.000 pixels), Windows 11 Home – 2.313 euro excl. btw.

.pro’s

  • Prachtig kleurvast scherm
  • Stevige prestaties, vooral voor creatieve workloads
  • Mooie afwerking en hoge bouwkwaliteit
  • Ruim toetsenbord met extra knoppen
  • Laadt snel op

.contra’s

  • CPU komt niet helemaal tot z’n recht
  • Te weinig USB Type C-poorten
  • Beperkt batterijleven

Garantie: Lenovo biedt standaard twee jaar fabrieksgarantie carry-in.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.