Huawei MateBook 14 review: goede prestaties, scherp budget

Laatbloeier

Huawei MateBook 14 2020

In de ietwat beperkte line-up van Huawei-laptops staat de MateBook 14 stevig in zijn schoenen. Het toestel biedt uitstekende prestaties in een interessant pakket, maar de timing van de lancering kan wat ons betreft beter. De nieuwe Intel-chips loeren namelijk om de hoek.

Huawei heeft nog heel wat te bewijzen in de laptopmarkt en stuurt het schip volle vaart vooruit om een belangrijke speler te worden. Dit eindejaar lanceert het daarom twee nieuwe laptops: de Huawei MateBook 14 2020 en de Huawei MateBook X Pro 2020.

Die laatste is een evolutie van de eerste laptop die Huawei bij ons op de markt heeft gebracht. Ons verdict van de Huawei MateBook X Pro 2020 is duidelijk: een voorzichtige upgrade die de innovaties van het eerste model finetunen.

De Huawei MateBook 14 is een nieuw model dat zich onder het Pro-topmodel positioneert met gelijkaardige of betere prestaties, maar inboet op een paar luxedetails. De laptop is in feite een krachtigere variant van de Huawei MateBook D 14 die we eerder dit jaar hebben getest. De line-up is hiermee stilaan compleet.

Windows 10 Home

Allereerst moeten we verduidelijken dat het hier om een Windows 10 Home-toestel gaat. De Huawei MateBook 14 (vanaf 999 euro incl. btw) wordt niet met Windows 10 Pro geleverd, wat binnen bedrijven soms een vereiste is vanuit het IT-departement om het toestel beter te beheren. Is dat niet van toepassing voor jou, kan je wat geld besparen.

Huawei MateBook 14 2020

Nog een elephant in the room: Huawei en de VS. Huawei zit middenin een handelsoorlog en wordt door de Amerikaanse overheid gebruikt als boksbal om China onder druk te zetten. Binnen de smartphone- en telecommunicatiesector heeft Huawei de handen in het haar, maar wat betreft het laptopsegment krijgt Huawei wel ruimte van de VS.

Het heeft onder andere handelscontracten mogen afsluiten met Intel, AMD, Microsoft en andere belangrijke leveranciers, waardoor het zich wel op die markt kan blijven smijten. Vandaar ook de sterke focus op het laptopsegment de komende periode in Europa en meer specifiek in de Benelux. Je kan vandaag dus prima een laptop kopen van Huawei zonder jezelf zorgen te maken. 

Foute Intel-chip

De Huawei MateBook 14 balanceert genoeg pk’s onder de motorkap voor kantoorwerk, fotobewerking en lichte videobewerking. De Intel Core i7-10510U in ons testmodel wordt bijgestaan door een Nvidia GeForce MX350 waarmee de MateBook 14 alle andere laptops zonder aparte grafische kaart overtreft. Hij presteert zelfs iets beter dan de duurdere Huawei MateBook X Pro omdat die een lichtere Nvidia GeForce MX250 aan boord heeft.

Aan grafische capaciteit geen gebrek, maar wat betreft de keuze voor de Intel Core i7-10510U moeten we Huawei terugfluiten. De fabrikant kiest hier helaas de ‘slechte’ Intel-chipreeks die nog op 14 nm zit en amper beter is dan voorgaande generaties. Bovendien rollen vandaag de eerste laptops van de band met nieuwe Intel-chips die een flinke grafische upgrade met zich meebrengen en nagenoeg identiek aan de Nvidia GeForce MX350 presteren.

lees ook

Hoe Intel je opzettelijk misleidt met nieuwe 10e generatiechips

Huawei komt met deze configuratie behoorlijk laat op de markt (verkrijgbaar sinds oktober 2020). Reden daarvoor is dat de laptop eerst beschikbaar was op de Aziatische markt en pas later naar Europa is gekomen. Vandaag kan deze configuratie nog net door de beugel omdat de nieuwe Intel-chips nog maar in heel weinig laptops zitten en pas begin 2021 breder verkrijgbaar zijn. Wie nog even kan wachten met een laptopaankoop, doet dat best of gaat op zoek naar een zeldzame machine met een 11de generatie Intel-chip.

Uitstekende prestaties

Ondanks de teleurstelling van de fout gekozen ietwat oude Intel-chip, presteert de laptop wel goed in onze testen. De resultaten liggen in lijn met andere laptops waarbij we vooral op vlak van 3D-werk, foto- en videobewerking een boost zien dankzij de aparte Nvidia-chip.

Op de productpagina benadrukt Huawei de uitstekende koelcapaciteiten van de MateBook 14. Om dat extra kracht bij te zetten, wordt de Intel-chip voorzien van een royale kloksnelheid en klimt de boost hoger dan bij andere toestellen in deze prijscategorie. Enig nadeel: eens de boost voorbij is, zakken de prestaties gevoelig. Dat duurt gelukkig langer dan bij andere modellen, maar door de agressieve tuning van Huawei is er een groot verschil tussen topprestaties en prestaties na 4 minuten aan 100 procent piekbelasting.

Het is ambitieus van Huawei om de 14 nm-chip zo hoog te klokken, terwijl er ook al 10 nm-chips zijn van Intel. Die zijn zeldzaam, niet veel toestellen hebben ze aan boord, maar bij de Surface Laptop 3 zie je een grondig verschil. Daar dalen de prestaties niet zo dramatisch en zijn de topresultaten beter omdat de koelprestaties van een kleiner procedé beter zijn. Anderzijds toont het wel dat Huawei zijn best heeft gedaan om het maximale uit de Intel-chip te halen, wat lovenswaardig is. De riante 512 GB NVMe SSD is een leuke bonus, net als de 16 GB RAM.

Premium afwerking en goed scherm

Het oog wil ook wel wat en daar heeft Huawei rekening mee gehouden. De Huawei MateBook X Pro is net iets strakker en compacter, maar gezien zijn prijskaartje levert de Huawei MateBook 14 een stijlvol resultaat. Het touchpad is breed en reageert fijn met een aangename klik. Het toetsenbord voelt ietwat hol om op te typen, maar de demping is uitstekend om in stilte te werken.

Net als de Microsoft Surface-reeks en de MateBook X Pro, heeft de Huawei MateBook 14 een scherm met een 3:2-schermverhouding. Wat ons betreft is dit de beste schermverhouding voor professioneel werk, omdat je meer werkruimte krijgt in de hoogte. Enig nadeel: video toont kleine zwarte balken boven- en onderaan.

lees ook

Huawei MateBook X Pro 2020 review: kleine evolutie, degelijke basis

Het 14 inch aanraakscherm heeft een prettige resolutie van 2.160 x 1.440 pixels en een degelijk kleurbereik van 99,1% sRGB. De dunne schermranden geven de laptop een modern uiterlijk. De aan-uitknop dubbelt als een vingerafdruksensor. Hou er wel rekening mee dat je niet op de knop drukt, of je zet het toestel in slaapstand. Een zachte aanraking is genoeg.

Bijzondere webcam

Het strakke uiterlijk van de Huawei MateBook 14 is mogelijk omdat de webcam niet boven of onder het scherm staat. Huawei kiest voor een privacy-veilige oplossing door de 1 megapixelcamera onder toets te stoppen tussen de F6- en F7-functietoetsen bovenaan. Dat is briljant, maar tegelijk ook vervelend in sommige situaties.

Typen terwijl je videobelt is geen optie, tenzij de tegenpartij je vingers graag van dichtbij bewondert. Je moet overigens behoorlijk wat afstand nemen tot je laptop om comfortabel in beeld te komen. Wat helpt is een laptophouder om de laptop hoger te plaatsen en een apart toetsenbord en muis. In die situatie is het resultaat prima. In elke andere situatie koop je beter een aparte webcam bij deze laptop.

Huawei MateBook 14 2020

Aan connectiviteit geen gebrek: 1x USB-C (USB 3.1), 1x USB-A (USB 3.0), 1x USB-A (USB 2.0), HDMI en hoofdtelefoonaansluiting. Waarom Huawei ervoor kiest om toch nog een USB 2.0-aansluiting te voorzien in deze prijsklasse, is ons een raadsel. Gelukkig kan je de snelle USB 3.0-poort duidelijk herkennen door de blauwe binnenkant.

Degelijke batterijduur

Wat betreft batterijduur scoort de Huawei MateBook 14 eerder gemiddeld met nagenoeg dezelfde resultaten als de duurdere MateBook X Pro. De kans is groot dat je doorheen de werkdag komt zonder nood aan een stopcontact. Hier zie je opnieuw het verschil tussen de 14 nm Intel-chip in deze laptop vergeleken met een 10 nm-chip in de Microsoft Surface Laptop 3 en Dell XPS 13.

Testsuite 1 focust op een mix van licht en intensief gebruik. Testsuite 2 focust op licht tot zeer licht gebruik.

Huawei scoort wel extra punten wat betreft de 65 watt USB-C-lader in de doos. Die ondersteunt de USB-C Power Delivery-standaard waardoor je ook snel andere randapparatuur kan opladen. Zo moet je maar één lader meenemen voor alles. De Huawei MateBook 14 laadt ook snel op, zodat je snel gedepanneerd bent wanneer je net niet de dag doorkomt op een batterijlading.

Conclusie

De Huawei MateBook 14 (vanaf 999 euro incl. btw) doet niets verkeerd, maar toch worstelen we met een vervelend gevoel. Gezien het prijskaartje zijn er weinig toestellen vandaag die deze prestaties leveren in een dun, modern ontwerp. Dat verandert echter de komende weken en maanden met de nieuwe 11de generatie Intel-chips die onder andere al in de nieuwste Dell XPS 13 zit. De chip is nog zeldzaam en zal breder beschikbaar zijn begin 2021, wat de Huawei MateBook 14 een korte levenslijn geeft.

Wie echter vandaag een nieuw toestel nodig heeft en niet kan wachten, kan moeilijk beter vinden binnen deze prijsklasse. De Huawei MateBook 14 is een compleet toestel dat de concurrentie overtreft in prestaties binnen het huidige laptoplandschap, zeker de versie met een Intel Core i5 aan 999 euro incl. btw. Hou er echter rekening mee dat het laptopaanbod in de komende maanden er helemaal anders uit zal zien.

Testconfiguratie Huawei MateBook 14 2020 (1.299 euro incl. btw): Intel Core i7-10510U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, 14 inch aanraakscherm (2.160 x 1.440 pixels), Windows 10 Home

.pro’s

  • Uitstekende prestaties
  • Premium afwerking
  • Goed scherm met 3:2-verhouding

.contra’s

  • 11de generatie Intel-chips staat voor de deur
  • USB 2.0-poort
  • Webcam niet altijd praktisch

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.