Review: ESET Internet Security 10: iets te langzaam, maar wel veilig

In deze review testen we ESET Internet Security 10, ESET klinkt misschien niet bij iedereen even bekend in de oren. Toch is het een merknaam die al jaren meedraait in de beveiligingswereld. ESET is een beveiligingsbedrijf uit Slowakije die in Nederland misschien beter bekend is als NOD32. Dat is tevens de merknaam van het instappakket, waarmee het in het verleden in Nederland veel succes heeft gehad.

In deze review kijken we niet naar een NOD32-product, maar naar het uitgebreidere ESET Internet Security 10-pakket. ESET levert met Internet Security 10 naar eigen zeggen een “zeer stabiele bescherming met de beste balans tussen snelheid, detectie en gebruikersgemak voor alledaags internetgebruik”. De vraag is natuurlijk wat ESET verstaat onder alledaags internetgebruik.

Wij testen versie Internet Security 10 die in september 2016 is uitgekomen. Het .exe-bestand voor de installatie van de software is 3 MB groot. Dit bestand zorgt voor het downloaden van het echte programma, een werkwijze die momenteel heel gebruikelijk is bij security software.

Varianten

ESET heeft voor consumenten vier smaken: ESET NOD32 Antivirus, Internet Security, Multi-Device Security en Smart Security Premium.

Het eerste pakket is een vrij eenvoudige bescherming tegen virussen en ransomware. Het Eset Internet Security 10-pakket biedt bovenop de standaard bescherming ook bescherming tijdens online bankieren en bevat het de nieuwe functies Webcam Internetbeveiliging en Thuisnetwerkbescherming. Deze functies beschermen de privacy door gebruikers te waarschuwen wanneer iemand toegang wil krijgen tot de webcam. De Thuisnetwerkbescherming is bedoeld om de beveiliging van de wifi-router te controleren. Deze functies zijn te vinden via de menuknop ‘Tools’.

Eerlijk gezegd, klinkt het best leuk als je als fabrikant allerlei bedreigingen apart benoemt als functie in je beveiligingspakket, maar in de basis komt het toch vooral neer op beveiliging tegen bepaalde scripts en het signaleren van ongewenst gedrag van programma’s. De kern van de beveiliging tegen dit soort ongemakken, zit in ESET’s Host-based Intrusion Prevention System (HIPS). Deze technologie bestaat uit een set van regels die verdacht gedrag van applicaties op je pc signaleren. Of het bij jouw ESET-installatie is ingeschakeld, kun je checken vanaf het startscherm van ESET Internet Security en dan te klikken op de keuze Setup,  Computerbeveiliging, en dan staat daar HIPS.

Het pakket Multi Device is ongeveer gelijk aan Internet Security en is ook geschikt voor het beveiligen van smartphones en tablets. Dat is tegenwoordig geen overbodige luxe meer. ESET Internet Security dat we hier getest hebben, is niet enorm duur. Voor net geen 40 euro per jaar kan je één Windows-pc beschermen. Het Multi-Device pakket biedt bescherming voor Windows, Android en macOS. Voor Linux-gebruikers is alleen NOD32 Antivirus beschikbaar.

Het is bovendien goed om te weten dat alleen Multi-Device geschikt is voor 2, 3 of 5 apparaten. En de duurste variant voor consumenten, Smart Security Premium, is slechts voor 1 apparaat en kost 60 euro. Het is dan wel een tegenvaller als blijkt dat je er dan geen smartphone of tablet mee kan beveiligen.

Gemak

Wie de software installeert, kan met de standaardinstellingen doorgaans heel goed vooruit. Voor wie meer wil, is er de optie “configuratie” waarbij een groot aantal instellingen naar wens kunnen worden gewijzigd. ESET heeft bij het ontwerp van de software rekening gehouden met een zogenaamde 1-klik oplossing. Vanuit de taakbalk in Windows kun je met 1 klik de beveiligingsstatus controleren en toegang krijgen tot alle veel gebruikte acties en hulpmiddelen.

Gamer mode

Opvallend is dat Internet Security 10 voorzien is van een gamer mode. Dit is eigenlijk vooral een naam, want deze stand kan voor meer situaties gebruikt worden dan alleen gamen. Als deze stand wordt ingeschakeld, verdwijnt het programma naar de achtergrond en schakelt het automatisch naar een stille modus. Dit houdt in dat systeemupdates en notificaties worden uitgesteld om ruimte te besparen voor gamen, video’s, foto’s of presentaties. Vandaar ook dat ESET spreekt over een minimale systeembelasting van de software. Maar je moet dus vooral niet vergeten om na het gamen de modus van je beveiliging weer te wijzigen, want anders blijf je geen updates en notificaties ontvangen.

Testresultaten

ESET Internet Security 10 is in december voor het laatst onderworpen aan een malware-test. Wat daarbij opvalt, is dat het met de detectie wel snor zit. Bij zero-day aanvallen en aanvallen van andere kersverse malware scoort de software gewoon 100 procent. De detectie van andere malware (niet ouder dan 4 weken) was net geen 100 procent, maar nog boven het gemiddelde in de markt.

Toch laat ESET volgens AV-Test steken vallen als het gaat om prestaties. Vooral bij het laden van populaire websites zou Internet Security 10 voor vertraging zorgen. Bij een standaard pc is die vertraging ongeveer 17 procent, maar bij een high-end pc zelfs 25 procent. Pagina’s laden dus een kwart langzamer met ESET dan ze zonder die software zouden doen. Een pagina die normaal in 2 seconden laadt, doet er met ESET 2,5 seconde over. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar als je wacht en even snel iets wil opzoeken, kan dit wel hinderlijk zijn.

Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor het laden van veelgebruikte programma’s op de pc. Ook daar constateert AV-test een hoger dan gemiddelde vertraging bij ESET. Het installeren van bekende veelgebruikte software levert met ESET een vertraging van 35 procent op, waar de gemiddelde vertraging in de markt 32 procent is. Bij een high-end pc is dat zelfs 52 procent (gemiddeld 44 procent). En ook het kopiëren van bestanden duurt met ESET te lang, oordeelt AV-test. Bij de test zijn bijna 8200 bestanden gekopieerd en dit zorgde op een doorsnee pc voor een vertraging van 30 procent, veel hoger dan het gemiddelde van 14 procent.

Over het gebruiksgemak zijn de testers dan wel heel goed te spreken. Er werd niet één vals-positieve melding genoteerd. Dat is een hele prestatie.

Conclusie

ESET Internet Security 10 biedt veel gebruiksgemak en veiligheid. Het is software waarmee je redelijk zeker bent van goede bescherming op het internet. Een nadeel is wel de relatief grote vertraging die het voor je pc oplevert bij het openen van applicaties en websites. De vraag is echter of dat voor alle gebruikers een probleem zal zijn, want zoveel trager lijkt de pc niet. De software werkt prettig want het draait vrij geruisloos op de achtergrond en is het is voor een redelijk prijs te koop. Al is ESET met 39,99 euro voor licentie van 1 jaar voor 1 gebruiker geen prijsvechter in de beveiligingsmarkt. Tot slot is het wel jammer dat het duurste pakket (Smart Security Premium) geen beveiliging biedt voor smartphones en tablets.

 

.pro’s

  • Gebruiksgemak

.contra’s

  • Vertraging van systeem;
  • Prijs;

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home