Review: WD MyPassport Ultra 2TB

In tijden dat zaken als USB-drives, microSD-kaarten, cloud- en NAS-opslag commodity’s zijn, levert opslagspecialist Western Digital nog immer portable USB-opslag devices voorzien van een conventionele harddisk. En als we heel eerlijk zijn vinden we dit best fijn, want een harddisk levert relatief veel opslagcapaciteit voor een bescheiden prijs en zijn harddisks heerlijk flexibel in gebruik. Techzine ontvangt van WD de MyPassport Ultra met een opslagcapaciteit van 2TB. In ‘adelijk blauw’.

Natuurlijk zijn er zakelijk gezien veel doeltreffende storage oplossingen naast het omvangrijke serverpark. Denk hierbij aan een zeer doeltreffende NAS met een RAID-configuratie of bij het simpel droppen van content ergens onzichtbaar in de cloud. Ondanks dat we dagelijks gebruikmaken van alle hiervoor genoemde opslagmogelijkheid, vinden wij het in de praktijk beslist handig om in bepaalde situaties een portable harddisk achter de hand te hebben.

Uiteraard is de externe schijf de enige manier van gegevensopslag wanneer je op een locatie verblijft waar toegang tot het internet niet vanzelfsprekend is en je toch de zekerheid van een back-up achter de hand wilt hebben. Of denk aan het veilig opslaan van RAW-fotobestanden tijdens een fotoproject ergens aan de andere kant van onze planeet, verstoken van de voor de hand liggende mogelijkheden van onze technologisch vooruitstrevende thuisbasis.

Liever een in de hand dan iets in de lucht
Hiernaast is er bovendien nog steeds een aanzienlijk aantal gebruikers dat niet blind vertrouwt op de hedendaagse cloudoplossingen. De data is immers voor ieder onverlaat ‘toegankelijk’. Zeker bij beroepen of bedrijfssegmenten waar intellectuele eigendommen niet in het bezit van andere partijen mogen geraken bestaat het risico dat de beveiligingsalgoritmes of wachtwoorden van online opgeslagen gegevens kunnen worden ontrafeld.

Feit is, een USB-harddisk koppel je eenvoudig af en deze kun je vervolgens bewaren waar je dit zelf goed acht. Wie heeft er in de huidige op digitale data gebaseerde samenleving nu geen harddisk in de kluis met bestanden die ons dierbaar zijn?

– kuch –

Optiek en Techniek

Van Western Digital ontvangen we de blauwzwarte variant van de MyPassport Ultra. Adellijk blauw om precies te zijn. De opvolger heeft behalve een meer eigentijds jasje tevens de WD Discovery software waarmee informatie op social media kanalen kan worden geback-upt. Nu is de uiterlijke verschijning nogal smaak gebonden. Zowel in de oude als in de nieuwe uitvoering. We vinden het veel belangrijker dat we de harddisk zonder al te veel kunst en vliegwerk in gebruik kunnen nemen. De software en het gebruiksgemak hebben bij ons dus meer prioriteit.

Haastige spoed
Ook speelt de snelheid van dataoverdracht een grote rol. Mediabestanden zoals digitale full-frame fotobestanden worden tegenwoordig zo groot, dat het preventief opslaan van een middagje fotograferen al snel vele koppen koffie en een lange plaspauze in beslag neemt.

De door ons geteste WD MyPassport Ultra is voorzien van een 2,5-inch harddisk met een opslagcapaciteit van 2TB; voor de meeste doeleinden ruim voldoende. WD heeft de Ultra voorzien van een WD Blue harddisk met een geïntegreerde USB 3.0 interface op het controllerboard. Het betreft dus geen S-ATA laptopschijf met een losse S-ATA interface. Dit bespaart flink aan ruimte. De onderstaande foto toont een typische 2,5-inch S-ATA schijf. De MyPassport is door het ontbreken van een USB-interface nagenoeg gelijk in grootte.

Met USB 3.0 zijn er in theorie overdrachtssnelheden tot 5Gb/s mogelijk. Wanneer er geen USB 3.0-poort voorhanden is, dan is deze ook backwards compatible met USB 2.0. De theoretische overdrachtssnelheid valt in dit geval wel terug naar 480 Mb/s; de maximale snelheid van de USB 2.0 standaard. Echter…

PCMark 8 scores tonen een Storage 2.0 score van 1878 punten, wat overeenkomt met een Storage Bandwidth 2.0 van net 6 MB/s. Nu zouden moderne 2,5-inch 5400 RPM schijven een snelheid van ongeveer 100 MB/s kunnen behalen – 6 is dan een ultra teleurstellende waarde. We hebben de drive vervolgens op een andere pc opnieuw getest en ook hier een identieke score. De snelheid wordt blijkbaar geremd door de MyPassport Ultra zelf.

Software

Een goed product valt of staat met de meegeleverde software. Op de door WD meegeleverde software voor macOS en Windows hebben we niet veel aan te merken. Alles werkt uit de doos en bij de eerste ingebruikname wordt de gebruiker eenvoudig door het installatiemenu geloodst. De apps WD Back-up, WD security, WD Drive Utilities en WD Quick View zijn blijkbaar al op de My Passport voorgeïnstalleerd voor beide platformen. Top.

Binnen een minuut of tien is de schijf operationeel om kostbare gegevens veilig op te slaan; de automatische updates van de apps zijn hierbij zelfs meegenomen. De back-up software is tevens geschikt voor de back-up van niet-WD producten en (cloud-) diensten. De externe drive is naast Windows 10 tevens compatibel met Windows 8, Windows 7, Windows Vista en – uiteraard – macOS.

Veiligheid
De app WD Security kan ongeoorloofde toegang tot de harddisk blokkeren. Om niet telkens een wachtwoord in te hoeven voeren, kan de harddisk automatisch worden ontgrendeld wanneer deze wordt aangekoppeld aan de eigen pc. Handig, zeker wanneer de harddisk permanent met de laptop of desktop is verbonden.

Op het gebied van beveiliging kiest de fabrikant voor een 256-bit AES-encryptie. Voor de trouwe kijkers van de populaire televisieserie Mr. Robot; ja, alles is te kraken of te hacken. Zelfs een 256-bit AES-algoritme is – in theorie – te ontrafelen. Maar, aangezien deze methode van encryptie tevens in de militaire wereld en bij onder meer de CIA wordt gebruikt voor de opslag van zeer geheime informatie, geeft dit ons wel enig vertrouwen. Data is dus redelijk veilig. Mits het wachtwoord niet in handen van de verkeerde personen of instanties valt uiteraard; de methode van encryptie is al lang niet meer de zwakste schakel.

Meegeleverde software
Met WD Back-up kun je bestanden back-uppen vanaf een door de gebruiker verkozen locatie en de back-up kan vervolgens worden weggeschreven naar een locatie naar keuze waaronder de MyPassport Ultra zelf, maar bijvoorbeeld ook naar Dropbox. Handig wanneer u de harddisk niet telkens naar elk event of locatie wilt meenemen. De frequentie van de back-up is door de gebruiker in te stellen en staat default op ‘elk uur’.

Bij de latere MyPassport Ultra modellen wordt tevens WD Discovery software meegeleverd en deze verbindt met populaire sociale media en cloudopslag diensten zoals Facebook, Instagram, Dropbox en Google Drive. Hiermee importeer je foto’s, video’s en documenten eenvoudig naar de MyPassport Ultra schijf. Deze app is bij ons exemplaar dus niet voorgeïnstalleerd. Wij vinden dit echter geen groot gemis.

Eindoordeel

De WD MyPassport Ultra blijkt in de praktijk een volwaardige back-up oplossing voor degenen die graag een back-up mogelijkheid achter de hand willen hebben voor onderweg en voor de momenten wanneer er geen internetconnectie voorhanden is. Keerzijde is de relatief trage overdrachtssnelheid. Ondanks het opvallende USB 3.0 label, lijkt de snelheid toch ergens te worden gelimiteerd. We vermoeden dat dit te maken heeft met de performance van de door WD toegepaste harddisk.

De functionaliteit en het gemak van de meegeleverde software is goed, maar we mogen de back-up software niet vergelijken met het gemak van, bijvoorbeeld, Apple’s Time Machine. De harddisk is in combinatie met een Apple uiteraard wel te gebruiken als een Time Machine, maar hiervoor dient de gebruiker logischerwijze gebruik te maken van Apple’s in macOS ingebouwde Time Machine functionaliteit.

De Windows-software die door Western Digital wordt meegeleverd werkt vlekkeloos. De prijs van de MyPassport blijkt inclusief de software ook nog eens prijstechnisch aantrekkelijk ten opzichte van een hardware oplossing zoals een specialistische file-server of NAS. We vinden de MyPassport Ultra dan ook uitermate geschikt voor kleine zelfstandigen die niet kunnen of willen investeren in dure storage oplossingen, zich (nog) niet willen binden aan een online abonnement of die een NAS gewoon te ingewikkeld vinden.

De vormfactor van de MyPassport Ultra is relatief klein en wordt eenvoudig gevoed via de USB-A kabel. Hierdoor kan de harddisk zelfs probleemloos in de binnenzak of in de laptoptas worden gestoken. Het korte en redelijk stugge kabeltje heeft echter een fragiele connector aan de harddiskzijde en juist deze laatste lijkt een achilleshiel voor de compacte WD.

Tot slot zijn de prijzen van een 2,5-inch laptopschijf met de intrede van SSD best betaalbaar geworden. WD biedt al een losse 2TB Blue laptopschijf aan voor ongeveer 120 euro. Deze prijsontwikkeling vertaalt zich echter niet in de retailprijs van de Ultra; we vinden de prijs namelijk redelijk aan de hoge kant. Zeker wanneer we de magere performance hier tegenover zetten. De garantietermijn van drie jaar is niet overdreven, maar valt ruim binnen de door de EU gestelde richtlijnen. Vijf jaar hadden we een mooiere termijn gevonden voor storage en back-up oplossingen.

Conclusie

Met de MyPassport Ultra biedt Western Digital een hele aardige propositie. De gebruiker krijgt hiermee de beschikking over een volwaardige back-up oplossing met een mooie opslagcapaciteit van 2TB. De vormfactor is door de toepassing van een door de fabrikant gemodificeerde 2,5-inch schijf lekker handzaam. De meegeleverde software is functioneel en kinderlijk eenvoudig in bediening. Waren de prestaties nu beter, dan hadden we het prijskaartje van net geen 200 euro beslist geen belemmering gevonden.

.pro’s

  • Lekker compact
  • Inclusief software

.contra’s

  • Niet zo snel
  • Fragiele connector

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home