Review: WD MyPassport SSD 1TB

Medio 2016 nam Western Digital het bedrijf SanDisk, een van de grootste producenten van flash-geheugens, over en richtte het zich naast de productie van conventionele harddisks tevens op de productie van snelle en innovatieve solid state oplossingen. Deze ontwikkelingen juichen we toe, want de snelheid van dataoverdracht kan anno 2017 niet hoog genoeg zijn. Wij testen de western Digital MyPassport SSD.

Mediabestanden worden jaarlijks omvangrijker. Het kopiëren van dergelijke bestanden blijkt meer dan eens een tijdrovende bezigheid. Denk aan RAW-bestanden van full-frame camera’s, 4K-videobestanden en highres audiobestanden. En deze kostbare bestanden schrijven we niet graag weg op een product van een willekeurig merk waar we geen ervaring mee hebben.

Een Solid State Drive is een relatief nieuwe ontwikkeling en gebruikers mogen zich derhalve nog betitelen als early adopters. Net als destijds de overstap van floppydisk naar een harddisk zijn er voor- en tegenstanders van deze techniek. Ja, de techniek is snel, energiezuinig en meer robuust dan een conventionele harddisk, maar de prijs per gigabyte is nog relatief hoog en we kunnen nog niet inschatten hoe betrouwbaar een SSD op de langere termijn zal zijn.

Het product wordt de oplossing
Buiten de ontwikkeling van de SSD zien we ook een verschuiving van de externe harddisk als kopieer-’product’ waar eens in de maand lukraak alle mapjes van de desktop naartoe worden gesleept, naar een veilige back-up oplossing voorzien van slimme en intuïtieve software.

Het ‘product’ wordt dus een ‘oplossing’ en hiermee creëert de fabrikant een nieuwe markt, namelijk in (klein) zakelijke omgevingen waar men uitsluitend de keuze had tussen een USB-stick, cloud service of externe harddisk. Met alle security-problematiek van dien. Natuurlijk waren er al specialistische fileservers en geavanceerde NAS-servers, maar voor velen is dit net weer een stapje te ver. Een oplossing zoals door Western Digital wordt geboden zullen sommigen dus als een geschenk uit de hemel ervaren.

Optiek en bouw

Wij ontvingen van WD de compacte MyPassport SSD. Deze is met de afmetingen 10 x 90 x 45 millimeter nauwelijks groter dan een stapeltje van 30 visitekaartjes en heeft ondanks deze bescheiden afmetingen een opslagcapaciteit van maar liefst 1 TB. De kleine SSD heeft een stilistisch vormgegeven behuizing met een USB-C (3.1 Gen2) poort. De vormgeving is anders. Maar echt mooi kunnen we hem niet betitelen. We zijn het er nog niet over eens welke kant van de behuizing we nu wel geslaagd vinden; het gewelfde erg oosters ogende aluminium deel, of het (sorry WD) cheapy ogende plastic deel.

Waar de harddiskuitvoeringen van de MyPassport in meerdere kleuren verkrijgbaar zijn, is de SSD-variant uitsluitend leverbaar in een combinatie van blank geanodiseerd aluminium en matzwart. Smaken verschillen, maar als we heel eerlijk mogen zijn hadden we deze drive het liefst uit een enkel stuk aluminium en in een enkele kleur vervaardigd gezien.

Ondanks het materiaalgebruik is de MyPassport SSD volgens de fabrikant bestand tegen een stootje. De fabrikant garandeert dat de SSD een val van een kleine twee meter zal overleven. Met de voorzichtigheidsmarges van een fabrikant in het achterhoofd zou het ons niets verbazen als de SSD een ‘val’ vanuit de eerste verdieping van het kantoorpand zou overleven.

WD levert slechts een USB-C kabel mee en een USB-C naar USB-A verloopstekkertje. De software WD Back-up, WD Discovery, WD Security en WD Drive Utilities zijn reeds voorgeïnstalleerd. De Windows-software is compatibel met Windows 10, 8, 7 en Vista; de macOS-software met High Sierra, Sierra, El Capitan en Yosemite.

Software

Bij het aankoppelen van de WD MyPassport SSD is deze direct toegankelijk onder zowel Windows als macOS. Met een simpele handeling wordt de installatie gestart en wordt de gebruiker door het installatietraject geloodst.

Nadat de installatie is voltooid kan de gebruiker zelf aangeven welke map of map structuren op welk moment dienen te worden geback-upt en waarnaar deze back-up mag worden weggeschreven. Dit kan uiteraard op de MyPassport, maar ook op een cloud dienst zoals Dropbox. Fijn dat WD de app breder toepasbaar heeft gemaakt dan alleen voor de eigen hardware.

Veiligheid
De gegevens kunnen door middel van WD Security met een wachtwoord worden beschermd en de data kunnen met een 256-bit AES-encryptie worden gecodeerd. Een relatief veilige manier van opslag en zolang het wachtwoord niet wordt vergeten hoeft niemand wakker te liggen over de opgeslagen data.

Wordt het wachtwoord toch vergeten dan wordt het lastig. Western Digital geeft, ondanks de gegevens wel met de fabrikant werden gedeeld, geen wachtwoord gegevens aan de onfortuinlijke gebruiker prijs. De fabrikant biedt bovendien niet de service om de device op afstand te unlocken. En dan blijft er weinig anders over dan de onvermijdelijke en zeer data-destructieve ‘f’-opdracht uit te voeren.

Overige software
Western Digital levert ook WD Drive Utilities mee. Hiermee kan de drive worden geregistreerd, er een sleep timer worden geactiveerd waarmee de SSD na een periode van niet-gebruik automatisch in slaap wordt gesust, een diagnostic tool waarmee de drivestatus kan worden gecontroleerd en, niet onbelangrijk, een Drive Erase functie.

Performance

We hebben de performance van de SSD getest met PC Mark 8 Storage 2.0 benchmark en met AS SSD benchmark. De eerste geeft een gewogen score van verschillende lees en schrijfacties. Deze scores lopen enigszins uiteen. We hebben op verschillende systemen scores genoteerd variërend van 88 MB/s tot 107 MB/s. De AS Benchmark geeft verschillende lees- en schrijftijden uitgesplitst weer bij verschillende bestandsgroottes. Dit geeft een beter en meer accuraat beeld van de prestaties.

In beide gevallen geven de benchmarkprogramma’s prima scores. Het is niet de allersnelste SSD die verkrijgbaar is, maar wel sneller dan een conventionele harddisk. In het geheel gezien levert de WD MyPassport gewoon prima prestaties.

Eindoordeel

WD heeft met het overnemen van het bedrijf SanDisk een slimme zet gedaan. SanDisk heeft immers een ijzersterke reputatie opgebouwd met het fabriceren van flash-geheugens voor, onder meer, professioneel gebruik. Dit sluit naadloos aan bij de betrouwbare reputatie van Western Digital. Een weloverwogen verstandshuwelijk dus. Misschien zelfs met een beetje liefde.

Bij de WD MyPassport SSD worden alle plussen gecombineerd. Massaopslag, flash-technologie en slimme software in een voor sommigen aantrekkelijke vormfactor. In de praktijk een hele waardevolle combinatie om ook buitenhuis over voldoende buffer te beschikken voor storage-intensieve taken en voor de back-up van data.

De SSD-techniek is tot dusver betrouwbaar gebleken. De ontwikkelingen zijn volop gaande en derhalve hebben we hogere capaciteit, hogere snelheden, een langere levensduur en vooral lagere prijzen in het vooruitzicht. En met name dat laatste is voor velen een hinderlijke drempel waar ze nu nog over struikelen. De retailprijs van de MyPassport SSD varieert van 110 euro voor 256GB en 200 euro voor 512GB, tot 400 euro voor de door ons geteste 1TB variant. Geen kassakoopjes inderdaad.

De garantietermijn op de MyPassport SSD bedraagt drie jaar. We hadden toch echt liever vijf jaar gezien, omdat een dergelijke termijn beter aansluit bij de verwachting die wordt gewekt door de prijs, de techniek en de toepassing van het product.

Conclusie

Western Digital biedt met de MyPassport SSD veilige en intuïtieve oplossing voor dataopslag. De MyPassport SSD is misschien niet de snelste SSD op de markt, maar door de uitstekende softwarebundle, het zeer handzame formaat en omdat hij bovendien tegen een stootje kan geven we de MyPassport SSD een welverdiende zilver award.

 

.pro’s

  • Compact
  • Compleet
  • Eenvoudig
  • Vlot

.contra’s

  • Vormgeving
  • Prijs

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home