Review: WD Blue PC SSD 250GB (WDS250G1B0A)

De overname van SanDisk door Western Digital heeft er onder andere voor gezorgd dat er nu ook SSD’s van WD op de markt verschijnen. Wij kregen een WD Blue PC SSD met een opslagcapaciteit van 250 GB in handen. Daar hebben we uiteraard eens wat beter naar gekeken. 

Western Digital (WD) is een bedrijf dat nog altijd voor een belangrijk deel is gericht op het maken en verkopen van harde schijven. Tijdens de opkomst van het NAND-geheugen en de SSD’s was de verwachting her en der dat WD ook op deze trein zou springen en zou gaan proberen om ook een grote speler in de SSD-markt te worden. Dat is niet gebeurd. Kennelijk zat en zit er nog ruimschoots voldoende rek in de hardeschijvenmarkt, getuige het feit dat ook Seagate zich vooralsnog op dit marktsegment richt. Het helpt natuurlijk ook dat beide bedrijven de overige concurrentie inmiddels hebben opgekocht.

Onder andere door de overname van HGST was Western Digital al tot op zekere hoogte vertegenwoordigd in de SSD-markt. Vorig jaar is deze ontwikkeling echter in een stroomversnelling gekomen, door het voor een fors bedrag overnemen van SanDisk, dat onder andere SSD’s in het portfolio heeft zitten. Hiermee is WD in één keer een top vijf speler op de SSD-markt. In korte tijd werd er een volledig portfolio aan WD SSD’s op de markt gebracht, voornamelijk producten die bij SanDisk al gewoon op de plank lagen. Deze WD Blue PC SSD is bij nadere constatering dan ook een budget SSD waarmee WD vooral marktaandeel kan pakken, maar het zal geen topper worden in onze benchmarks.

We verwachten echter later dit jaar dat de meer high-end SSD’s gaan komen en dat WD ook echt innovatie gaat laten zien. SanDisk investeerde al fors in NAND, maar nu WD erachter zit, wordt er nog meer geïnvesteerd. Op de achtergrond spelen er nog meer dingen die er eventueel voor kunnen zorgen dat WD binnen een jaar van een top vijf speler naar een top twee speler kan gaan in de SSD-markt. SanDisk heeft namelijk alle NAND-ontwikkeling samen met Toshiba gedaan en alle ontwikkelingen en fabrieken zijn voor 50 procent van Toshiba en voor 50 procent van SanDisk, nu WD. Toshiba heeft echter snel geld nodig en wil zijn NAND-aandeel verkopen. WD is naar verluidt aan het kijken of het ook de NAND-business van Toshiba kan overnemen. Het bedrijf zou dan nog maar net iets kleiner zijn dan Samsung op de SSD-markt, dat momenteel marktleider is.

WD Blue PC SSD (WDS250G1B0A)

Terug naar de WD Blue PC SSD die we hebben ontvangen. Dit is een echt budget model dat je onder de 100 euro op de kop kan tikken. Het is een SATA SSD dus de maximale snelheid ligt waarschijnlijk tussen de 500 en 550 MB/s. Een prima SSD voor de consumentenmarkt, maar zakelijk raden we aan toch wat beters te kopen. In deze SSD zit ook TLC-geheugen, waar MLC aan te raden is voor professioneel gebruik.

Controller en Flash

In deze SSD zitten weinig verrassingen. WD heeft gekozen voor een makkelijk te produceren model. Aan de binnenkant zien we de bekende Marvell 88SS1074-controller die in staat is om 4 NAND-kanalen aan te sturen. Deze controller kennen we onder andere van de Crucial MX300 en de SanDisk X400 (review).

Als we verder kijken dan zien we dat er is gekozen voor 15nm TLC-flashgeheugen van Toshiba/SanDisk. Als we al de specificaties eens laten bezinken, dan zou dit weleens een exacte kopie kunnen zijn van de SanDisk X400, maar dan met een verpakking in een ander kleurtje.

Voor de meeste laptops en pc’s is dit op papier geen slechte upgrade. Qua garantie biedt WD 100 TB’s written, wat voor een model van 256GB ruimschoots genoeg moet zijn. Daar zien we wel een groot verschil met de SanDisk X400. Daarbij bood SanDisk namelijk 300TB’s written of vijf jaar garantie. Dat is nog een stuk netter.

Zaken als encryptie worden niet vermeld door WD. Het lijkt erop dat het bedrijf het lekker simpel heeft gehouden en dit allemaal achterwege heeft gelaten. Dat terwijl de controller het wel ondersteunt. Het is dus een bewuste keuze om dit niet in te zetten.

Testsysteem

Techzine heeft in 2016 een nieuw testsysteem in gebruik genomen voor het testen van allerlei soorten hardware. We hebben getracht een testsysteem samen te stellen waar veel pc-gebruikers vandaag de dag ook voor zouden kiezen. We zijn uitgekomen op het volgende testsysteem:

Hardware testsysteem
Moederbord MSI Z170A Gaming M5
Processor Intel Core i5-6500
Werkgeheugen 16GB Crucial
Opslag Samsung 950 Pro M.2 SSD
Videokaart MSI (AMD) R9 380 Gaming 4G
Voeding BeQuiet Dark Power Pro 11 (1000W)

Benchmarks

Als eerste natuurlijk opnieuw de benchmarks met de acces time, die aangeeft hoe snel deze schijf is te benaderen. Het is en blijft een SATA-SSD dus we verwachten geen wonderen.

Benchmark: AS SSD – Access Time Read

Benchmark: AS SSD – Access Time Write

Zoals in de grafieken is te zien doet de SSD het helemaal niet onaardig. De SanDisk X400 scoort ongeveer gelijkwaardig, wat gezien de onderliggende nagenoeg identieke hardware ook niet zo gek is natuurlijk. De access time bij zowel lezen als schrijven is gewoon in orde.

Nu volgen de sequential lees- en schrijftest. Deze laten zien wat ongeveer de maximale snelheid is van deze SSD.

Benchmark: AS SSD – Sequential Read

Benchmark: AS SSD – Sequential Write

Ook in de sequential lees- en schrijftest geen verrassing. De WD SSD scoort in de middenmoot en wederom in de buurt van de SanDisk X400. Tot slot kijken we ook nog even naar de IOPS van de schijf, maar ook hier verwachten we eigenlijk geen vreemde uitslag meer.

Benchmark: AS SSD – 4K IOPS Read

Benchmark: AS SSD – 4K IOPS Write

Ook bij de IOPS-benchmark scoort de SSD van WD gewoon netjes gemiddeld.

Tot slot nog de totale score van deze SSD in AS SSD.

De WD is een echte middenklasser en dat maakt deze benchmarks simpelweg niet zo spannend. Er komt geen enorm hoge of lage score uit. In het totaaloverzicht is ook nog te zien dat het slechts 13 punten scheelt met de SanDisk X400 die over dezelfde hardware beschikt.

Praktijktest

Naast het draaien van een synthetische benchmark draaien we ook de storage test van PCMark 8. Dit is meer een praktijktest waarbij echte programma’s worden gebruikt om pc-gebruik te simuleren en daarbij wordt gekeken hoe snel de SSD de bestanden kan verwerken. Hoe snel kan de opslag worden aangeroepen en ingelezen of weggeschreven. Daar komt vervolgens een score uit die gemiddeld veel lager ligt dan bij de tests op de vorige pagina, maar dat is dan de snelheid die de gebruiker over het algemeen zal ervaren.

Benchmark: PCMark 8 – Storage score (250GB)

Benchmark: PCMark 8 – Storage Bandwidth (250GB)

Zoals je in bovenstaande grafieken kan zien, opnieuw weinig verrassingen. We tellen twee punten verschil met de SanDisk X400. Het lijkt hiermee dus echt te gaan om een kopie, waarbij er wat zaken op de controller zijn uitgeschakeld, waaronder 256bit AES-encryptie.

Conclusie

Western Digital heeft met de overname van SanDisk zijn toekomst verzekerd, want het kan nu stappen zetten om ook op de SSD-markt dominant te worden. Aangezien er na de overname snel een assortiment WD SSD’s gecreëerd moest worden, lijkt het bedrijf gewoon bestaande SanDisk SSD’s voorzien te hebben van een nieuw label en die als WD SSD’s op de markt te hebben gezet.

Op zich is dat geen vreemde beslissing wat ons betreft, het is zaak dat je snel laat zien dat je de markt gaat betreden na zo’n overname. Binnenkort volgen ongetwijfeld de SSD’s die wel op maat zijn gemaakt voor WD. Wat we dan wel jammer vinden, is dat WD de SanDisk X400 heeft gekopieerd, maar de encryptiefeature in de controller (256bit AES) heeft uitgeschakeld. Die had WD beter aan kunnen laten. Dat is een prima feature die voor veel gebruikers gewoon interessant is.

Alles bij elkaar is de WD Blue PC SSD van 250GB een prima product met een goede prijs/kwaliteit verhouding.

.pro’s

  • Prima product;
  • Prijs

.contra’s

  • Kopie van SanDisk X400;
  • Geen encryptie;
  • TCL-flash;

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home