Review: Toshiba Q300 Pro SSD

De Toshiba Q300 Pro SSD is een zakelijke SSD die volledig door Toshiba zelf is geproduceerd, zowel het flashgeheugen als de controller zijn van eigen makelij. Daarmee weet Toshiba zich te onderscheiden van veel andere merken in de markt. Die produceren wel het flashgeheugen maar kopen de controller vervolgens elders in. We hebben deze SSD aan een grondige test onderworpen.

Toshiba is een groot Japans bedrijf dat de afgelopen jaren weliswaar wat tegenslag heeft gekend, voornamelijk met boekhoudschandelen, maar een behoorlijk gezonde divisie heeft die zich bezighoudt met de ontwikkeling van flashgeheugen. Het heeft een aantal jaar geleden zijn activiteiten rond flashgeheugen samengevoegd met SanDisk en nu investeren de bedrijven samen in deze technologie om nieuwe types NAND te ontwikkelen.

Zeker met het huidige tekort aan NAND in de markt is het hebben van eigen fabrieken geen overbodige luxe. Alle NAND-fabrikanten draaien een prima omzet de afgelopen maanden, want door de tekorten gaan de prijzen fors omhoog.

toshiba-q300-pro-verpakking

De Toshiba Q300 Pro is een SSD die al enige tijd op de markt is en binnenkort zal worden vervangen door een nieuwe generatie NAND, maar zolang het nog niet zover is, is dit mogelijk wel een zeer interessante SSD voor de zakelijke markt. De Q300 Pro is verkrijgbaar in verschillende formaten; 256GB, 512GB en 1024GB (1TB). Toshiba biedt op de SSD’s vijf jaar garantie of 160TB’s written. Dat laatste is op zich een mooi aantal, maar we zien weleens betere garantievoorwaarden voorbij komen met meer TB’s. Let wel, voor een bijvoorbeeld een workstation is 160TB zeer ruim bemeten natuurlijk.

Qua prijs doet Toshiba het zeker niet slecht. Op dit moment gaan de SSD’s vanaf 130 euro tot 440 euro over de toonbank, afhankelijk van de opslagcapaciteit.

Controller en flash

Uiteraard hebben we ook de Toshiba Q300 Pro opengetrokken om te kijken hoe de binnenkant eruit ziet en welke controller en flash Toshiba heeft gebruikt voor de Q300 Pro. Toshiba heeft gekozen voor een eigen controller, deze keer dus geen Marvell-controller, een van de populairdere controllers bij veel merken. De eigen controller is de Toshiba TC358790. Deze controller is bij ons niet bekend dus we zijn erg benieuwd wat voor prestaties we kunnen verwachten. De prestaties die Toshiba zelf vermeldt op de website mogen er in elk geval wezen.

toshiba-q300-pro-behuizing

Het flashgeheugen in deze SSD bestaat uit vier chips die gezamenlijk een opslagcapaciteit hebben van 256GB, oftewel 64GB per chip. Het gaat om zogenaamd MLC-geheugen oftewel 2 bits per cell, wat kwalitatief beter is dan TLC-geheugen (3 bits per cell) wat we vaak zien in goedkopere SSD’s. Daarnaast heeft Toshiba ook enkele cellen gereserveerd voor SLC, zodat deze gebruikt kunnen worden voor een schrijfcache.

Het flashgeheugen wordt door Toshiba zelf geproduceerd. De prestaties zullen in sommige gevallen wellicht overeenkomen met sommige SSD’s van SanDisk, aangezien Toshiba en Sandisk hun krachten hebben gebundeld voor het ontwerpen en produceren van flashgeheugen.

toshiba-q300-pro-achterkant

We hebben wel één groot minpunt gevonden aan de Toshiba Q300 Pro. Ook al is het een SSD voor de zakelijke markt, hij biedt geen enkele ondersteuning voor hardwarematige encryptie. Dat kan wat ons betreft vandaag de dag niet meer. Daar verliest Toshiba dus wat punten in de waardering.

Testsysteem

Techzine heeft in 2016 een nieuw testsysteem in gebruik genomen voor het testen van allerlei soorten hardware. We hebben getracht een testsysteem samen te stellen waar veel pc-gebruikers vandaag de dag ook voor zouden kiezen. We zijn uitgekomen op het volgende testsysteem:

Hardware testsysteem
Moederbord MSI Z170A Gaming M5
Processor Intel Core i5-6500
Werkgeheugen 16GB Crucial
Opslag Samsung 950 Pro M.2 SSD
Videokaart MSI (AMD) R9 380 Gaming 4G
Voeding BeQuiet Dark Power Pro 11 (1000W)

Benchmarks

Om SSD’s goed te kunnen testen maken we gebruik van de applicatie AS SSD, dit is een benchmark die een aantal verschillende synthetische benchmarks draait en daar komt dan een mooie eindscore uitrollen, waaraan we kunnen zien wat de maximale prestaties zijn. Dit geeft een aardig beeld van de SSD, maar de praktijktesten zijn wat ons betreft belangrijker. Daar gaan we op de volgende pagina op in.

Benchmark: AS SSD – Access Time Read

Benchmark: AS SSD – Access Time Write

De sequential lees- en schrijftest laat zien wat ongeveer de maximale snelheid is van de Toshiba Q300 Pro.

Benchmark: AS SSD – Sequential Read

Benchmark: AS SSD – Sequential Write

Ook hebben we ervoor gekozen voortaan het aantal IOPS te gaan vermelden bij het lezen en schrijven van 4K-bestanden, reden hiervoor is dat de verschillen tussen de SSD’s onderling nogal groot zijn en het laat een eventueel zwak punt van een SSD zien.

Benchmark: AS SSD – 4K IOPS Read

Benchmark: AS SSD – 4K IOPS Write

Tot slot de totale score van deze SSD’s in AS SSD:

Uit deze synthetische benchmarks valt op te maken dat dit niet de snelste SSD is als we kijken naar maximale lees- en schrijfprestaties. Als we kijken naar de IOPS dan is de score de slechtste tot op heden. Nu is dit niet de nieuwste SSD van Toshiba, maar deze score is toch wel behoorlijk teleurstellend.

Praktijktest

Naast de synthetische benchmarks draaien we ook een praktijktest in de vorm van PCMark.

Benchmark: PCMark 8 – Storage score (250GB)

Benchmark: PCMark 8 – Storage Bandwidth (250GB)

Zoals te zien is in de praktijkbenchmark van PCMark is de Toshiba Q300 Pro niet de beste SSD die je kan kopen. De score is op zich best prima, maar er zijn simpelweg betere SSD’s in de markt te krijgen. Zeker nu er een nieuwe generatie SSD’s op komst is via de M.2-formfactor. Daar moet je echter wel een PCI-slot voor kunnen opofferen in een desktop-computer of een speciaal slot voor hebben in je laptop of op je moederbord.

Conclusie

De Toshiba Q300 Pro wordt volgens Toshiba gericht op de zakelijke markt, maar is uiteindelijk meer een consumentenproduct. Hij schiet namelijk op een belangrijk punt tekort. Hij biedt geen encryptiemogelijkheden, iets wat vandaag de dag ongekend belangrijk is. Op de prestaties hebben we weinig aan te merken en zet deze SSD een score neer in de middenmoot. De IOPS-scores zijn overigens wel aan de lage kant.

De garantievoorwaarden zijn met vijf jaar prima. 160TB’s written is verder op zich prima, maar zakelijk gezien zijn er betere modellen. Toshiba is druk bezig met de ontwikkeling van een nieuwe generatie NAND, wellicht dat het bedrijf daarmee meer succes gaat boeken.

 

.pro’s

  • Redelijke prestaties
  • Eigen flash en eigen controller;

.contra’s

  • Geen encryptie;
  • Lage IOPS-scores;
  • Meer geschikt voor consumenten dan zakelijk gebruik;

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home