Review: Toshiba OCZ RD400 en RD400A PCIe SSD

OCZ is een voormalige zelfstandige SSD-fabrikant die een aantal jaar geleden op het punt stond failliet te gaan toen Toshiba besloot zijn slag te slaan en de kleine fabrikant in te lijven. Sindsdien is er veel veranderd en is OCZ nu een sublabel van het grote Japanse Toshiba. Dat betekent dat Toshiba nu de baas is, maar OCZ kan tot op zekere hoogte zelfstandig opereren. OCZ heeft zich altijd voornamelijk gericht op gamers en IT-fanatiekelingen, de zakelijke aspiraties die OCZ nog had zijn allemaal opgegaan in Toshiba. De SSD van OCZ die we vandaag op de pijnbank leggen is RD400.

dsc_0091

Toshiba OCZ RD400 en RD400A

De Toshiba OCZ RD400 is een zogenaamde PCIe SSD. Dit levert voor gebruikers die beschikken over een gloednieuw moederbord met M.2-moederbord geen enkel probleem op, want zij kunnen hem direct inprikken op hun moederbord. Heb je een wat minder recent moederbord zonder M.2-slot, dan is dit niet mogelijk en moet je gebruikmaken van een adapter. Voor deze gevallen heeft Toshiba OCZ de RD400A bedacht, een variant waarbij Toshiba een adapter meelevert. Die kun je in een beschikbaar PCIe-slot steken en vastzetten met een schroefje. We hebben deze SSD overigens met en zonder adapter getest en konden geen noemenswaardige verschillen ontdekken in de prestaties.

Het meeleveren van deze adapter is wat ons betreft meteen een pluspunt. We hebben inmiddels al meerdere M.2 SSD’s voorbij zien komen, maar Toshiba is de enige die dit doet. De RD400 is verkrijgbaar in verschillende opslagcapaciteiten: 128GB, 256GB, 512GB en 1024GB model. Wij ontvingen een 512GB model. Toshiba biedt vijf jaar garantie op dit model, of respectievelijk 74TB, 148TB, 296TB, 592TB written.

Qua prijs doet deze Toshiba OCZ RD400 het niet slecht. Het model wat wij testen kost ruim 300 euro en daarmee is de prijs redelijk scherp.

Controller en Flash

De Toshiba OCZ RD400 is de eerste SSD met een PCIe SSD-controller van Toshiba, de TC58NCP om precies te zijn. Aangezien het een nieuwe controller is, is het moeilijk te voorspellen wat we kunnen verwachten. De letters RD zijn overigens afgeleid van RevoDrive, een serie die OCZ voerde maar onder Toshiba is ingekort tot RD. Om deze SSD goed te laten werken is wel opnieuw een goede driver nodig, want standaard selecteert Windows 10 de NVMe-driver uit 2006 en daarmee zijn de prestaties belabberd. Dit probleem ondervonden we ook al bij de Samsung 950 Pro M.2 SSD, maar nu dus weer met deze Toshiba OCZ RD400. Gelukkig is de driver niet heel moeilijk te vinden: hij kan gewoon worden gedownload van de website van OCZ.

Encryptiemogelijkheden biedt deze RD400 niet. Wij vinden dat eigenlijk altijd een minpunt. Vanuit de chipset kan data niet automatisch versleuteld worden opgeslagen, waardoor je bent aangewezen op een externe software-oplossing, wat ons betreft niet ideaal.

dsc_0096

Wat ons opviel was dat naast de Toshiba controller een Samsung-chip zit, de Samsung k4e4e324ee, het gaat hier om 512MB aan DRAM die gebruikt wordt door de controller voor caching. Sommige SSD’s gebruiken hiervoor een gedeelte van het flashgeheugen, maar deze SSD heeft dus een aparte DRAM-chip.

Flash

Het flashgeheugen van deze SSD is zoals je mag verwachten van Toshiba. Toshiba heeft een eigen NAND-fabriek dus het zou vreemd zijn als we andere NAND zouden aantreffen in een Toshiba OCZ product. Het flashgeheugen is van het type MLC, wat betekent dat er twee bits per cell worden weggeschreven, iets wat tegenwoordig heel normaal is. We zien tegenwoordig vaak ook TLC, dat van mindere kwaliteit is in SSD’s met dit prijspunt. Dat Toshiba dus toch voor MLC heeft gekozen is een pluspuntje. Het flashgeheugen is gebakken op 15nm. Dat is aardig klein voor flashgeheugen, we zien nog regelmatig grotere formaten voorbij komen. Dit zou de prestaties ten goede moeten komen.

Testsysteem

Techzine heeft in 2016 een nieuw testsysteem in gebruik genomen voor het testen van allerlei soorten hardware. We hebben getracht een testsysteem samen te stellen waar veel pc-gebruikers vandaag de dag ook voor zouden kiezen. We zijn uitgekomen op de volgende configuratie:

dsc_0097

Hardware testsysteem
Moederbord MSI Z170A Gaming M5
Processor Intel Core i5-6500
Werkgeheugen 16GB Crucial
Opslag Samsung 950 Pro M.2 SSD
Videokaart MSI (AMD) R9 380 Gaming 4G
Voeding BeQuiet Dark Power Pro 11 (1000W)

Benchmarks

Om SSD’s goed te kunnen testen maken we gebruik van de applicatie AS SSD, hierop worden verschillende synthetische benchmarks gedraaid en daar komt dan een mooie eindscore uitrollen, waaraan we kunnen zien wat de maximale prestaties zijn. Dit geeft een aardig beeld van de SSD, maar voor een echt goed beeld zijn praktijktesten simpelweg beter. Daar komen we op de volgende pagina op terug.

De sequential lees- en schrijftest laat zien wat ongeveer de maximale snelheid is van deze SSD.

Benchmark: AS SSD – Sequential Read

Benchmark: AS SSD – Sequential Write

Ook hebben we ervoor gekozen voortaan het aantal IOPS te gaan vermelden bij het wegschrijven van 4K-bestanden, reden hiervoor is dat de verschillen tussen de SSD’s onderling nogal groot zijn en het laat een eventueel zwak punt van een SSD zien.

Benchmark: AS SSD – 4K IOPS Read

Benchmark: AS SSD – 4K IOPS Write

Tot slot de totale score van deze SSD’s in AS SSD:

Uit deze synthetische benchmarks valt op te maken dat de Toshiba OCZ RD400 erg snel is en op sommige punten Samsung zelfs voorbij weet te streven.

Praktijktest

Naast de synthetische benchmarks draaien we zoals gezegd ook een praktijktest in de vorm van PCMark.

Benchmark: PCMark 8 – Storage score (250GB)

Benchmark: PCMark 8 – Storage Bandwidth (250GB)

Zoals te zien is in de praktijkbenchmark van PCMark is de Toshiba OCZ RD400 net niet de snelste SSD die we tot op heden hebben getest, maar veel scheelt het in elk geval niet. De score is uitstekend, maar Samsung weet met de 950 M.2 Pro de OCZ RD400 net voor te blijven. Met de nieuwe generatie SSD’s is de M.2-formfactor de SSD van de toekomst. Daar moet je echter wel een PCI-slot voor kunnen opofferen in een desktop-computer of een speciaal slot voor hebben in je laptop of op je moederbord. Het is een kwestie van tijd voordat iedereen die heeft. De komende maanden verwachten we nog veel innovatie op het gebied van NVMe SSD’s en zullen de scores waarschijnlijk nog verder omhoog gaan.

Conclusie

Toshiba heeft met de OCZ RD400 een zeer nette SSD afgeleverd die de concurrentie aan kan met Samsung. Dat is op zich al een hele prestaties, al heeft Samsung inmiddels alweer nieuwe SSD’s geïntroduceerd. Het grootste minpunt van deze SSD vinden wij het ontbreken van encryptie, dat is iets wat vandaag de dag gewoon in elke SSD moet zitten. Het feit dat Toshiba ervoor heeft gekozen om modellen uit te brengen met een insteekkaart is wat ons betreft een dik pluspunt, want niet iedereen beschikt nog over een M.2-slot. Het maakt overigens niet uit of je deze SSD direct op je moederbord prikt of met een adapter. De scores zijn nagenoeg identiek.

Wij zijn in ieder geval benieuwd wat OCZ in 2017 te bieden zal hebben met zijn nieuwe SSD-portfolio, dat ongetwijfeld later dit jaar zal worden geïntroduceerd.

.pro’s

  • Lekker snel;
  • Adapter;
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding;

.contra’s

  • Geen versleuteling/encryptie van data;

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home