Review: Synology DS1517+ en DS1817+ – bedrijfsdata op een NAS

In deze review gaan we aan de slag met twee nieuwe NAS-servers van Synology, de Synology DS1517+ en de Synology DS1817+. Dit zijn de opvolgers van de populaire 1515+ en 1815+. Eerstgenoemde beschikt over 5 bays voor 3,5 inch harde schijven en laatstgenoemde over acht bays. De maximale opslagcapaciteit van deze units kan daarmee flink zijn, zeker als er bijvoorbeeld wordt gekozen voor de nieuwe WD Red schijven van 10TB per stuk. Mocht dat nou nog steeds niet voldoende zijn, dan kan er altijd nog worden gekozen voor een uitbreidingsunit of twee uitbreidingsunits, waarmee het aantal schijven met nog eens tien is te verhogen tot een totaal van 15. In het geval van de DS1817+ komt het totaal aantal schijven dan op 18.

Aan opslagcapaciteit dus geen gebrek bij deze NAS-servers. Het mag ook meteen duidelijk zijn dat deze modellen niet geschikt zijn voor alledaags consumentengebruik, maar meer gericht zijn op de zakelijke markt en dan voornamelijk het MKB en het creatieve kleinbedrijf. Bijvoorbeeld een architect of videoproductiebedrijf.

Veel MKB’ers die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in een NAS van Synology zullen nu waarschijnlijk de 1515+ of de 1815+ hebben staan. Wat ons betreft hebben deze modellen het prima gedaan, maar werd het ook wel weer een keer tijd voor een upgrade.

Synology heeft de formule van de nieuwe modellen die we hier bespreken niet aangepast. Ze worden nog steeds voorzien van een redelijk, maar niet enorm krachtige Intel Atom-processor. Voldoende voor het opslaan van data en het draaien van wat applicaties, maar eigenlijk niet geschikt voor zwaardere toepassingen zoals virtualisatie.

Als we kijken naar de prijzen van de Synology DS1517+ en de Synology DS1817+ dan zien we dat ze redelijk geprijsd zijn. Bij de meeste webwinkels zijn ze maar een paar tientjes duurder dan hun voorgangers. De Synology DS1517+ gaat voor zo’n 785 euro over de toonbank en de Synology DS1817+ voor zo’n 950 euro. Hou er rekening mee dat de prijs voor schijven hier niet bij inbegrepen is.

Mocht je al een Synology NAS hebben en overwegen een nieuw model aan te schaffen, gooi die oude dan niet weg. Je kan deze eenvoudig inzetten als extra server waar alle data off-site naartoe wordt gebackupt. Stel dat de nieuwe NAS op kantoor komt te staan, plaats de oude dan in een ander filiaal of thuis op zolder, en backup ’s nachts of in het weekend de bedrijfsdata ook naar deze externe locatie. Dit is zeer eenvoudig te configureren.

Op de volgende pagina’s gaan we dieper in op Synology DS1517+ en DS1817+.

Uiterlijk en indeling

Als we de Synology DS1517+ en DS1817+ nader bestuderen zien we dat Synology het bekende ontwerp van de afgelopen jaren heeft doorgezet in deze nieuwe modellen. Er zijn eigenlijk maar weinig verrassingen bij deze NAS-servers. In de zijkant is het Synology-logo uitgesneden en aan de voorzijde zit de stand-by-knop, de ledjes en de hotswappable bays.

Synology houdt vast aan zijn innovaties van de afgelopen modellen en levert ook deze modellen met een kliksysteem. Hierdoor komt er geen schroefje meer aan te pas om een schijf te installeren. Binnen 5 minuten heb je alle schijven in de NAS zitten en ben je klaar om ermee aan de slag te gaan. Bij de Synology DS1517+ zijn het zoals eerder vermeld maximaal vijf schijven en bij de Synology DS1817+ maximaal acht schijven.

Midden bovenaan de voorzijde is de stand-by knop te vinden, waarmee je de NAS kan aanzetten of afsluiten. Links en rechts daarvan zijn een aantal ledjes te vinden. Aan de linkerkant twee ledjes, voor stroom en foutmeldingen, aan de rechterkant vier ledjes die overeenkomen met de vier lanpoorten aan de achterzijde. Op die manier weet je in welke netwerkpoort een actieve netwerkkabel zit.

Op de bays van de schijven zelf zitten ook ledjes, die eventueel van kleur kunnen veranderen. Wel zo handig als er een schijf kapot gaat en die moet vervangen worden. In principe horen deze lampjes groen te flikkeren. Onderaan de drivebays zit een slotje, zodat de schijven niet eenvoudig uitgenomen kunnen worden.

Naast de vier lanpoorten aan de achterzijde, die overigens over een gigabitverbinding beschikken, zijn er ook nog vier USB 3.0-poorten te vinden en twee eSATA-poorten. Helaas zijn er nog geen USB Type-C-poorten of 10 Gbit-lanpoorten aanwezig. Al is er wel een PCIe-netwerkinterface, waar nog een uitbreidingskaart in geplaatst kan worden, waardoor dit in de toekomst wel optioneel mogelijk is.

Hardware

Zoals vermeld op de eerste pagina heeft Synology ervoor gekozen zijn succesvolle zakelijke modellen te vernieuwen, maar is het recept grotendeels hetzelfde gebleven. De Synology DS1517+ en DS1817+ moeten een beetje betaalbaar blijven en daarom wordt er niet gekozen voor de allerkrachtigste hardware, maar voor een Intel Atom-processor, om precies te zijn de Intel Atom C2538. Dit is een 64bit processor met vier rekenkernen en een kloksnelheid van 2,4GHz. Verder is er 2GB aan DDR3-werkgeheugen aanwezig, maar dit is naar wens te upgraden tot 16GB (2x 8GB).

De hardware is ruim voldoende om bijvoorbeeld Surveillance Station te draaien en de beelden van meerdere camera’s op te nemen en te verwerken. Ook is het mogelijk om nog diverse andere apps te draaien. Het totaal aan apps moet echter niet te complex of te zwaar worden. Dit betekent dat alle standaard apps op deze NAS prima zullen draaien, maar zaken als virtualiseren of het uitbesteden van videocoderen heeft niet zoveel zin op deze NAS. Daar is hij niet op berekend.

Al met al herhaalt Synology gewoon zijn kunstje met deze nieuwe modellen, die ongetwijfeld weer veel zakelijke gebruikers zullen gaan aanspreken. Voor de opslag van bedrijfsdata, het backuppen van servers en clients, het monitoren van videocamera’s en andere alledaagse kantoorbehoeftes zijn de Synology DS1517+ en DS1817+ servers zeer geschikt.

Voor die doeleinden zijn de NAS-servers dan ook jaren in te zetten zonder dat we echt grote problemen verwachten, hooguit een keer het vervangen van een kapotte schijf. De firmware ondersteuning die Synology biedt voor dit soort modellen is over het algemeen zeer ruim en de komende jaren zullen deze servers ook zeker nog ondersteund blijven worden.

Recent kondigde Synology daarnaast ook nog aan het de garantieperiode voor de modellen die we hier bespreken in Nederland en België met twee jaar heeft verlengd. Dat komt dus neer op 5 jaar garantie in totaal.

Software

Synology werkt tegenwoordig met Btrfs of Ext4 als bestandssysteem, waarbij Btrfs over het algemeen de voorkeur geniet. Het voordeel van dit bestandssysteem is dat het dynamisch is uit te breiden, maar er ook zeer snel snapshots genomen kunnen worden en je dus een backup hebt van je data op je NAS.

Naast het bestandssysteem beschikken de Synology DS1517+ en DS1817+ natuurlijk over een complete installatie van het DSM-besturingssysteem, waarvan de mogelijkheden de laatste jaren weer flink toenemen. Voor zakelijke gebruikers kan er allerlei software worden geïnstalleerd op de NAS om werknemers beter te laten samenwerken of het kantoor beter in de gaten te houden met speciale surveillance software.

We hebben recent de laatste nieuwe versie van DSM aan een review onderworpen. Zie hiervoor de review van Synology DSM 6.1. Ook hebben we uitgebreid stilgestaan bij de features van een Synology NAS in een recent blog. Twee goede artikelen waarmee je meteen helemaal bij bent in de NAS-markt.

Naast het leveren van het DSM-besturingssysteem levert Synology ook diverse apps bij zijn NAS-servers die gratis zijn te downloaden vanuit de Google Play Store. Zo is er een app om bestanden te raadplegen, DS File, maar er is ook een app om video’s op de NAS te kijken met DS Video. Verder is er ook nog DS Cam en DS Music. Waarbij de functies voor zich spreken.

Synology is in de markt voor NAS-servers op dit moment de marktleider, ook de software van Synology (DSM) werkt erg prettig. Al moeten we wel bekennen dat QNAP ook enorm aan de weg timmert. De software van QNAP en Synology ontloopt elkaar niet veel. Qua mogelijkheden laten ze andere partijen duidelijk achter zich.

Benchmarks RAID 5

Natuurlijk hebben we ook een lading benchmarks gedraaid, zodat we de prestaties in kaart kunnen brengen van deze Synology NAS-servers. Die zijn zoals je hieronder kunt zien goed. Wel is er nog ruimte voor verbetering, iets wat we ongetwijfeld nog gaan zien in de toekomst op de wat duurdere modellen. Die hebben de beschikking over snellere hardware en SSD-caching. Op deze pagina richten we ons op de RAID 5 prestaties van beide modellen.

Bij het afspelen van video’s over het netwerk behalen beide modellen de hoogste score. De DS1817+ is een fractie sneller dan de DS1517+, maar niet noemenswaardig.

Vervolgens gaan we kijken hoe goed deze NAS-servers om kunnen gaan met mappen vol met foto’s, de zogenaamde fotoalbum benchmark.

In deze resultaten is te zien dat het hebben van acht schijven een prestatievoordeel biedt ten opzichte van vijf schijven. De DS1817+ is dus net even wat sneller.

In de benchmark waarbij echt wordt gekeken naar prestaties bij Office-productiviteit, vallen de Synology DS1517+ en DS1817+ wel een beetje tegen. Opvallend is ook dat de voorgangers van deze modellen veel beter uit de verf kwamen. De schijven die we voor de benchmarks gebruiken zijn nog steeds hetzelfde, ook de testprocedure. Er lijkt dus iets anders aan de hand te zijn, maar we komen er zo snel niet achter wat dit is geweest.

Bij het kopiëren van complete mappen met data valt op dat de Synology’s duidelijk ook wat meer moeite hebben.

De scores zijn in lijn met andere NAS-servers, maar we hebben in het verleden ook betere scores weten te noteren. Caching via SSD is bij dit soort benchmarks vaak wel een goede oplossing. Jammer dat er geen aparte SSD-slots in deze NAS-servers zitten.

Als we gaan kijken naar de kopieeracties van een enkel bestand zien we dat de Synology-servers weer in de bovenste regionen meedoen. Alles bij elkaar zijn de prestaties van deze NAS-servers gewoon prima.

Benchmarks RAID 10

We weten uit ervaring dat sommige IT’ers de voorkeur geven aan RAID 10 boven RAID 5. Dat is echter alleen zinvol als een NAS een even aantal schijven heeft. In het geval van de Synology DS1817+ is dat het geval en daarom draaien we die ook met een RAID 10-configuratie. De Synology DS1517+ is hier dus niet meegenomen.

Benchmark: HD afspelen – RAID 10

Bij het afspelen van video zien we dezelfde positieve score als bij RAID 5, de hoogste score.

Benchmark: Fotoalbum – RAID 10

Bij het verwerken van fotoalbums wordt op RAID 10 ook gewoon de hoogste score genoteerd, al is er wel wat minder vergelijkingsmateriaal.

Benchmark: Office productiviteit – RAID 10

Office productiviteit valt ook op RAID 10 toch wel wat tegen, net zoals het geval was bij de RAID 5-tests.

Benchmark: Map kopiëren van NAS – RAID 10

Benchmark: Map kopiëren naar NAS – RAID 10

Bij het kopiëren van mappen zien we dat de verschillen met RAID 5 minimaal zijn. Hier valt voor Synology nog wel wat te optimaliseren, zeker door bijvoorbeeld SSD-caching toe te voegen aan zijn NAS-servers.

Benchmark: Bestand kopiëren van NAS – RAID 10

Benchmark: Bestand kopiëren naar NAS – RAID 10

Bij het kopiëren van bestanden zien we dat Synology weinig problemen kent bij het kopiëren vanaf de NAS, maar bij het naar de NAS toe kopiëren valt de score toch wel tegen. Hier hebben we met RAID 5 een stuk hogere score weten te realiseren.

Conclusie

Op zoek naar een nieuwe zakelijke NAS, maar je ziet door de bomen het bos niet meer? Als je aan maximaal 40TB voldoende hebt en niet te veel gekke applicaties erop wil gaan draaien, zijn dit zonder meer zeer geschikte NAS-servers. De prijzen zijn ook aantrekkelijk met 785 euro voor de Synology DS1517+ met 5 bays en 950 euro voor de Synology DS1817+ met 8 bays. Met beide modellen haal je in principe een goede NAS-server in huis waarmee je de opslag van je bedrijfsdata een stuk beter kan regelen.

Op basis van de benchmarkresultaten kunnen we stellen dat de Synology DS1517+ en DS1817+ zonder meer geschikt zijn voor veel standaard zakelijke toepassingen. Het echt zware werk niet, maar alle backup en monitoring diensten werken vlekkeloos op deze NAS-servers.

We hebben besloten om beide modellen te voorzien van een zilveren award, want er is nog wel ruimte voor verbetering.

Voor meer informatie van Synology zelf over deze producten, kun je terecht op de de website van de fabrikant (DS1517+, DS1817+)

 

.pro’s

  • Prijs/kwaliteit;
  • Veel opslagcapaciteit;
  • DSM;

.contra’s

  • Prestaties bij mappen kopiëren;
  • Geen SSD-cache;

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home