Samsung Galaxy A35 review: tussen de grote jongens

Luxe zonder het hoge prijskaartje: zo kan je de Samsung Galaxy A35 samenvatten. Wie veel waar voor zijn geld wil, is hier aan het juiste adres.  

Samsung zoekt met de Galaxy A-reeks over heel het gamma een dunne lijn tussen prijs, prestaties en afwerking. Dit jaar heeft de smartphonespecialist de grootste stap voorwaarts gezet met de Samsung Galaxy A35 (379 euro incl. btw). Weg is de plastic afwerking: voortaan krijg je een glazen achterkant zoals alle andere toptoestellen in het gamma.

De grootste pluim die Samsung op zijn hoed mag steken is zijn Android-updatebeleid. Je kan rekenen op vier grote Android OS-updates en vijf jaar veiligheidsupdates. Niemand doet beter in deze prijsklasse. De concurrentie, waaronder Xiaomi, Oppo en OnePlus, kunnen daar vandaag niet aan tippen met amper met twee grote Android OS-updates en drie jaar veiligheidsupdates.

Glazen sandwich

Zoals we eerder al zeiden, krijgt de Samsung Galaxy A35 een glazen achterkant. Hiermee voelt het toestel onmiddellijk veel meer premium vergeleken met zijn voorganger. Het frame is in tegenstelling tot de Samsung Galaxy A55 niet aluminium maar plastic. Je mist het ‘koude’ gevoel, maar qua stevigheid is het verschil gering.

Vooraan is er een groot 6,6 inch oledscherm dat beschermd wordt door Gorilla Glass Victus +. Dit glas zou minder snel breken wanneer je je toestel laat vallen. We stellen voor dat je dat in de praktijk beter niet test. Wie dat wel wil, kiest voor een stevige case of een rugged telefoon zoals de Samsung Galaxy XCover 6 Pro.

Liefhebbers van een kleine smartphone, zien hun opties elk jaar verminderen. De schermkwaliteit is uitstekend (OLED, 120 Hz). We meten een maximale helderheid van 925 nits, ruim voldoende om bij zonlicht alles te zien. Binnen dit budget is dit een uitstekend scherm.

Prestaties

De zwakke Mediatek-chip in zijn voorganger maakt ruimte voor Samsungs eigen Exynos 1380-chip. Dat is dezelfde als die in de Samsung Galaxy A54 van vorig jaar. Die presteert naar behoren. Het is niet de allersnelste chip in onze benchmarks. Toch kunnen we de telefoon op geen enkele hapering betrappen. Alles loopt vlot, meer wil je niet.

Waar we wel een groter verschil zien, is in de 3D-prestaties. Wie graag een spelletje speelt op zijn of haar telefoon, houdt hiermee best rekening.

Camerakwaliteit

De camera’s achteraan zijn amper verschillend van zijn voorganger: 8 MP-groothoeklens, 5 MP-macro en 50 M-hoofdcamera. Die laatste is wel nieuw en levert via pixel binning foto’s af met een resolutie van 12,5 MP. De hoofdcamera levert uitstekende resultaten in ideale omstandigheden. De kleuren ogen realistisch en het resultaat wordt niet te sterk artificieel verscherpt.

Je kan de camera ook forceren om in 50 MP-kwaliteit te trekken. Dat neemt meer plaats in, maar in ruil krijg je iets meer fijn detail en merken we een ruimer dynamisch bereik op.

De 8 MP-groothoekcamera is ok, net als de macro. Het resultaat is bruikbaar en soms zelfs heel goed, maar waar je kan, gebruik je toch beter de hoofdcamera.

’s Nachts presteert de hoofdcamera verrassend goed binnen deze prijsklasse dankzij zijn ruim dynamisch bereik. De kleuren zien er leuk uit met een toffe saturatie. De camera-app wisselt automatisch naar een nachtmodus wanneer nodig en doet dat bijna altijd goed.

Batterijduur en laadsnelheid

Hoewel in de Samsung Galaxy A35 dezelfde Exynos-chip zit als in de Galaxy A54, zingt deze telefoon het een pak langer uit. Samsung heeft vermoedelijk extra optimalisaties doorgevoerd op een jaar tijd en mogelijk zit Android 14 hier ook voor iets tussen. In elk geval kom je met deze telefoon vlot de hele werkdag door en haal je soms zelfs het einde van de tweede werkdag.

Snel opladen blijft iets wat Samsungs toestellen zelden graag doen. Hier zien we opnieuw dezelfde resultaten vergeleken met vorig jaar. Waarom Samsung niet de trend van OnePlus, Oppo en Xiaomi wil volgen, weten we niet.

Op een half uur 50 procent bijtanken, is niet ‘snelladen’. Deze telefoon bij het ontbijt opladen is voor velen niet genoeg om de dag door te komen. Dat is wel het geval bij de meeste andere merken. Daardoor word je sneller verplicht op ’s nachts op te laden, wat nooit echt een goed idee is.

Conclusie

Binnen zijn prijsklasse kan je betere specificaties terugvinden bij concurrenten zoals OnePlus of Xiaomi. Toch kan de Samsung Galaxy A35 (379 euro incl. btw) zijn voet ernaast zetten dankzij het interessante totaalpakket en degelijke fotokwaliteit. Het verschil met de Samsung Galaxy A55 is niet groot. Vergelijk om een juiste keuze te maken.

Anderzijds is ook de Galaxy A25 niet ver weg, en die is 80 euro goedkoper. Lees hier of je daarvoor moet kiezen. Wat ons betreft zit de Samsung Galaxy A35 perfect in de sweet spot tussen de twee. Deze telefoon biedt het meeste waar voor je geld in deze prijsklasse, zolang je geduld hebt bij het opladen.

De Samsung Galaxy A35 is verkrijgbaar in vier kleuren: blauw, ijsblauw, lila en limoen. Het basismodel (6 GB RAM, 128 GB opslag) kost 379 euro incl. btw. De versie met 256 GB opslag kost 70 euro meer. Er zit geen oplader in de doos.

.pro’s

  • Premium uiterlijk
  • Degelijke camerakwaliteit
  • Uitstekend Android-updatebeleid
  • Prima prijs-kwaliteitverhouding

.contra’s

  • Trage oplaadtijd
  • Beperkte 3D-prestaties

Android-updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy A35 minstens vijf jaar security-updates ontvangt en vier jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 11 maart 2024 met Android 14. De wettelijke garantietermijn bedraagt twee jaar.

lees ook

Test smartphones tot 500 euro: welk toestel is de beste keuze?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home