Review: QNAP TVS-673 NAS

Van QNAP ontvingen wij een van hun nieuwste NAS-modellen, TVS-673. Dit is een model met zes sleuven voor harde schijven maar ook met de nodige rekenkracht aan boord. Volgens QNAP is dit een echte high-end NAS gericht op de MKB-markt. Met dit apparaat moet je dus een echte alleskunner op kantoor hebben staan waar je op kan vertrouwen. Dat hebben we uiteraard uitgezocht.

QNAP heeft een brede lijn aan NAS-producten en elk model heeft zo zijn eigen specifieke gebruiksdoelen. Het model dat we in deze review aan een test onderwerpen is niet alleen geschikt om bestanden op te slaan, maar beschikt ook over de nodige multimedia-ondersteuning zodat hij ook uitermate geschikt moet zijn voor bijvoorbeeld de opslag en het beheer van de videocamera’s die binnen het bedrijf hangen. Hiervoor levert QNAP een complete Surveillance Station mee, waar de nodige camera’s al standaard in ondersteund worden. Surveillance Station zelf is overigens een standaard onderdeel van QTS, het besturingssysteem van QNAP, maar dit model is dus ontwikkeld met juist deze toepassing in het achterhoofd. We komen hier uiteraard verderop in de review op terug.

Aan de achterzijde van deze NAS vind je twee aansluitingen die je ook zeker niet op elk willekeurig model gaat vinden, namelijk twee HDMI-poorten. Hier kan je twee monitoren op aansluiten die beide over een 4K-resolutie beschikken en hierop kan je bijvoorbeeld alle camera’s die gekoppeld zijn mooi tegelijk in beeld brengen. Deze NAS zou dus ook kunnen worden gebruikt als actieve beveiligingsunit, waar dag en nacht een bewaker achter zit om de beelden te monitoren.

Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden te bedenken dan bewaking. Deze NAS beschikt bijvoorbeeld over voldoende rekenkracht om 4K-beelden af te spelen. Als er binnen het bedrijf mooie productvideo’s zijn die regelmatig afgespeeld moeten worden, dan kun je dit apparaat daar ook voor gebruiken. Of dit nou in de wachtruimte op kantoor of de praktijk is, of op beurzen en evenementen. De NAS zit in een redelijk compacte behuizing en is op zich makkelijk te vervoeren, al moet je wel rekening houden met een flink gewicht. Hij weegt leeg al 5,63 kilogram, met zes schijven erin zit je al snel boven de 7 kilo.

Op de NAS zelf draait het bekende QTS-besturingssysteem van QNAP, waarbij we inmiddels aangekomen zijn bij versie 4.3. Dit is een besturingssysteem dat gebaseerd is op Linux maar waar bovenop een zeer uitgebreide webinterface draait. Een voordeel hiervan is dat een NAS zoals deze hierdoor toegankelijker wordt, want hij is door nagenoeg iedereen te configureren. Het aantal opties is echter dermate groot, dat dit sommige gebruikers juist af kan schrikken. Ook kunnen externe ontwikkelaars hun eigen apps ontwikkelen die vervolgens kunnen draaien op de QNAP TVS-673 (of om het even welke NAS van QNAP). Dit zorgt potentieel voor nog meer gebruiksdoelen.

We geven zoals gebruikelijk ook hier weer de tip om alleen apps te installeren die je ook echt gebruikt, net als met andere systemen. Hoe meer software je installeert, des te meer risico je indirect ook loopt, want in veel populaire open source-software worden met regelmaat beveiligingslekken gevonden. Het tijdig updaten van deze apps is dan ook zeer belangrijk. Hoe groot de impact is van veel apps op een NAS zoals de QNAP TVS-673 is ook indirect afhankelijk van of je de NAS direct aan het internet hangt of dat die achter een firewall zit en in principe alleen lokaal is te bereiken.

Ons advies is om de TVS-673 niet rechtstreeks verbinding te laten maken met het internet, of je moet hiervoor een vpn gebruiken. Uiteindelijk gaat het toch om een server waarop je veel data opslaat en dan is het altijd veiliger om eerst via een VPN op het bedrijfsnetwerk te komen en dan pas toegang te hebben tot de NAS.

QNAP TVS-673 hardware

Bij veel producten, waaronder vaak ook NAS-servers, is de hardwarepagina tegenwoordig een formaliteit, want het gaat over het algemeen om een paar standaard zaken. De QNAP TVS-673 heeft echter wel enkele opvallende features die het vermelden zeker waard zijn.

De zes harde schijven kunnen via een kliksysteem in een bracket worden geklikt en vervolgens in de NAS worden geschoven. Dit moet wel nauwkeurig gebeuren anders krijg je de schijf niet in het systeem. Het is sowieso wel even puzzelen voordat je de schijven er allemaal in hebt zitten.

De TVS-673 beschikt niet alleen over zes slots voor harde schijven, er kunnen ook nog twee M.2 SSD’s worden toegevoegd. Helaas zijn deze niet hot-swappable zoals we gewend zijn van de HDD’s maar moet de NAS hiervoor echt worden opengeschroefd. Het toevoegen van twee M.2 SSD’s zorgt ervoor dat je ook daar een volume op kan maken en die eventueel in RAID 0 of RAID 1 kan instellen. Het toevoegen van SSD’s is bij deze NAS niet bedoeld voor extra opslagcapaciteit maar meer voor data die snel toegankelijk moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan een stukje caching of een volume waarop data staat die gewoon snel beschikbaar moet staan.

Als je bijvoorbeeld een domein hebt met gebruikersprofielen dan is het wel fijn als die vliegensvlug kunnen worden afgeleverd, zodat de gebruiker bij het inloggen geen uren hoeft te wachten. Veel bedrijven kiezen er daarom tegenwoordig voor om de Active Directory naar Azure te verplaatsen zodat deze direct vanuit de cloud wordt geleverd. Dit gaat vaak sneller dan vanaf een trage lokale server, mits de glasvezelverbinding snel genoeg is. Het is echter niet voor alle bedrijven wenselijk om alle gegevens in de cloud op te slaan, veel bedrijven houden deze data liever on-premise. Opslaan op een M.2-SSD in een RAID-configuratie is dan een goede oplossing.

Het hebben van een M.2 SSD in je NAS zorgt weliswaar voor enorm snelle opslagcapaciteit, de overige hardware moet daar dan ook mee om kunnen gaan. Aan gigabit ethernetpoorten is op de QNAP TVS-673 in ieder geval geen gebrek. Daar zijn er namelijk vier van geplaatst, die alle ondersteuning bieden voor link-aggregration en failover. Dit kan geregeld worden via de virtual switch-applicatie die ingebakken zit in de netwerkbeheer-applicatie van QTS.

Daarnaast moet een apparaat zoals dit natuurlijk of voldoende rekenkracht beschikken, om alle inkomende en uitgaande data snel te kunnen verwerken. QNAP heeft gekozen voor een AMD-processor, de AMD R-Series RX-421BD. Dit is een quadcore processor met een kloksnelheid van 2,1GHz en een turbo naar 3,4GHz. Verder is er 8GB aan werkgeheugen aanwezig, maar dit kan eventueel worden verhoogd tot maximaal 64GB. Er zijn vier SODIMM DDR4-slots aanwezig. Daarnaast is echter ook nog een geïntegreerde AMD Radeon R7 GPU aanwezig om ook de grafische prestaties van deze NAS naar een hoger niveau te tillen. Aan de achterzijde zijn dan ook 2 HDMI-poorten te vinden die ondersteuning bieden voor een 4K-resolutie op 30Hz. Hierdoor is het ook mogelijk om 4K-content af te spelen vanaf deze NAS, naar twee schermen tegelijk.

Om het plaatje compleet te maken, heeft QNAP ook nog twee USB 3.0-poorten toegevoegd aan de achterzijde van de TVS-673 en zijn via een insteekkaart zijn nog eens twee USB 3.1-poorten beschikbaar. Middels een insteekkaart kunnen ook nog 10GbE-poorten toegevoegd worden, om de snelheid van het netwerk nog verder te verhogen. Aan de voorzijde zijn tot slot ook nog twee USB-poorten te vinden, waarmee de NAS direct met een computer kan worden verbonden zonder netwerkverbinding. We overdrijven niet als we zeggen dat QNAP aan vrijwel alles gedacht heeft om dit apparaat zo krachtig en snel mogelijk te maken.

Surveillance Station

Door de aanwezigheid van de twee HDMI-poorten en de aanwezige GPU’s is deze NAS zoals gezegd specifiek gericht op gebruik voor beveiligingsdoeleinden. Standaard levert QNAP vier licenties mee voor zijn Surveillance Station. Je kan dus maximaal vier camera’s configureren die je kan monitoren en opnemen met de Surveillance Station. Wil je meer camera’s koppelen aan de QNAP TVS-673 dan moet je een extra licentie aanschaffen voor het aantal camera’s dat je extra wil toevoegen. Deze zijn los verkrijgbaar in de licentiewinkel van QNAP, en kosten 59,99 dollar per stuk. Je kan maximaal 72 camera’s koppelen aan deze NAS, wat ruim voldoende is voor de meeste bedrijven.

Het is echter niet zo dat het Surveillance Station met elke camera overweg kan, QNAP moet de camera in kwestie wel ondersteunen. Dit kan je online controleren in de QNAP-database waar meer dan 3000 modellen in staan. Als de camera ondersteuning biedt voor het ONVIF-protocol dan werkt het altijd. Dit protocol maakt het mogelijk om een camera-stream eenvoudig op te nemen. Wij hebben de TVS-673 getest in combinatie met een D-Link DCS-4603 zakelijke ip-camera.

Op de NAS worden de beelden van de camera’s opgeslagen. Het kan wenselijk zijn om die op een veilige en niet voor iedereen toegankelijke plek neer te zetten. Of dat het monitoren van de beelden, als dat nodig is, op een externe locatie moet gebeuren. Dan is het ook mogelijk om een Windows- of Mac-applicatie te installeren met de naam QVR en daarmee in te loggen op de NAS om live de beelden van de camera’s te bekijken. Ook kan in deze applicatie worden overgeschakeld op het terugzoeken van beelden en kunnen net zo eenvoudig beelden worden teruggehaald als in de liveweergave worden bekeken.

4K-content

Door de krachtige prestaties van deze NAS is hij ook geschikt om 4K-beelden af te spelen, dat lezen we althans op de productpagina van de NAS. We hebben natuurlijk de nodige 4K-films op de redactie liggen en hebben dan ook verschillende codecs en kwaliteitsvideo’s afgespeeld. We kwamen al snel tot de conclusie dat het afspelen van 4K-content mogelijk is via de HDMI-output aan de achterzijde, maar dat dit niet altijd even vlekkeloos werkt. Het is nogal afhankelijk van het bronbestand.

Als er een MP4-container wordt gebruikt met een H.264-videocodec, dan werkt alles als een zonnetje, zelfs in een hoge 4K-resolutie. Gebruiken we echter een wat nieuwere codec, de HEVC-codec (beter bekend als H.265), dan werkt het in Full HD prima, maar zodra we een 4K-video in de HEVC-codec bekijken dan krijgt de NAS het te zwaar en gaat de video haperen. We hebben de specificaties erop na geslagen en in theorie zou het wel moeten werken, maar het complete besturingssysteem dat op de NAS draait lijkt daarvoor net iets te zwaar te zijn. Op zich is dat vreemd, want de gebruikte processor ondersteunt hardwarematige decoding van H.265 wel. Het zou dus niet in de software moeten gebeuren. We hebben QNAP om een reactie gevraagd en zodra we die ontvangen zullen we het artikel nog bijwerken.

Het afspelen van video’s zal voor de meeste gebruikers echter geen probleem opleveren. 4K begint wel langzaam de markt te veroveren, maar het gaat nog wel even duren voordat er echt veel content is die gebruikmaakt van de H.265-codec. Op dit moment is dat nog zeer marginaal. In het geval van bedrijfsvideo’s is dit te omzeilen door de H.264-codec te gebruiken voor 4K-video’s. Die ëemen wel beduidend meer ruimte in beslag dan dezelfde video’s geencodeerd met behulp van de nieuwe codec overigens.

Beveiliging en Encryptie

Een NAS kan je, zeker i