Philips 27B1U7903 review: haal de zon in huis

Fan van HDR-content of wil je gewoon een heel heldere monitor? De Philips 27B1U7903 levert topprestaties dankzij een sterk miniled-paneel.

Creatieve professionals streven altijd naar een kwalitatieve monitor die de meest accurate kleuren weergeeft. Op de markt zijn er heel wat modellen die in aanmerking komen, tenzij ook HDR-content een belangrijke parameter is. MMD, licentiehouder van het merk Philips binnen het monitorsegment, richt zich op die niche met de Philips 27B1U7903 (1.299 euro incl. btw).

Op de doos prijken alvast topspecificaties: USB-C Thunderbolt 4-compatibeliteit, docking station-functionaliteit, miniled-technologie en DisplayHDR 1400-certifiëring. In een wereld waar de meeste HDR-monitoren het met DisplayHDR 400 moeten stellen, haal je met de Philips 27B1U7903 de zon in huis. Er zit zelfs een ventilator in de monitor om het paneel te koelen in extreme situaties.

Dat klinkt allemaal indrukwekkend, maar deugt de monitor eigenlijk?

Ergonomische voet

Wie graag op een grote monitor werkt, moeten we teleurstellen. De Philips 27B1U7903 is een 27 inchmodel, wat voor sommige creatieve professionals te klein is. Gelukkig behoud je wel een grote werkruimte dankzij de 4K-resolutie.

De meegeleverde voet is stevig en kan je flexibel inzetten. Je kan de voet tot dertien centimeter in hoogte verstellen, tot vijftien graden kantelen, tot 45 graden draaien en het scherm in portretstand roteren. Wie wil, kan ook een eigen monitorbeugel gebruiken dankzij de VESA 100-aansluiting achteraan. De voet bevat helaas geen geïntegreerde kabelbeugel. Het resultaat is een rommeltje aan kabels dat je onderaan de monitor ziet verschijnen, wat zonde is wanneer je zo veel geld aan een scherm geeft.

Aan aansluitingen geen gebrek met 1x DisplayPort (v1.4), 2x HDMI (v2.0), 2x USB-C (Thunderbolt 4), 4x USB-A (USB 3.2), RJ45 LAN en een jackaansluiting.

Opvallend is het totale gebrek aan USB-poorten aan de zijkant van de monitor. Alles zit achteraan en onderin, zodat je jezelf telkens in bochten moet wringen en vaak een stekker twee keer moet steken voordat je succes boekt.

Dubbele USB-C

Via USB-C kan je een laptop met één kabel verbinden met de monitor. Opvallend is dat de fabrikant voor Thunderbolt 4-compatibiliteit heeft gekozen. Met een compatibele laptop of MacBook kan je handig een extra monitor daisychainen dankzij de extra USB-C-aansluiting op de Philips 27B1U7903. Dat zorgt voor een nette bureauopstelling waar je het aantal kabels tot het minimum beperkt.

Ondersteunt je laptop geen USB-C Thunderbolt 4, dan hoef je je geen zorgen te maken. De monitor werkt evengoed, maar zonder de leuke extra om een tweede USB-C-monitor aan te sluiten rechtstreeks op de eerste. De Philips 27B1U7903 ondersteunt een refresh rate tot 60 Hz.

De USB-C-aansluiting levert tot 90 watt aan vermogen, ruim voldoende om een laptop of MacBook op te laden. Wie gebruik maakt van een krachtige workstation, kan mogelijk tijdens zware workloads meer lading verliezen dan dat er wordt bijgeladen. Wanneer je op een werkdag tot nul geraakt, is het raadzaam om de meegeleverde voedingsadapter aan te sluiten van de workstation.

Let er wel op met welke USB-C-poort je je laptop verbindt. Er is er maar één die je toestel aan 90 watt oplaadt. De andere poort levert maar 15 watt om een toestel op te laden of om naar een andere monitor te daisychainen.

Vervelend detail: de meegeleverde USB-C-kabel meet amper één meter, wat voor laptops met maar aan één kant USB-C-aansluitingen vervelend werkt. We weten dat zo’n Thunderbolt-compatibele USB-C-kabel behoorlijk prijzig is, maar binnen deze prijsklasse verwachten we toch een langer exemplaar van minimaal anderhalve meter.

Mindere fabriekskalibratie

Over specificaties met spierballen rollen kan elke fabrikant, maar hoe zit het met de beeldkwaliteit? Uit onze resultaten valt die initieel tegen ondanks het kalibratierapport van Philips in de doos. De sRGB-cijfers zijn maar nipt goed genoeg wanneer we naar het kleurbereik kijken. Elk resultaat met een deltaE onder de twee is degelijk om professioneel te werken.

De DCI-P3-instelling, waar monitorfabrikanten de laatste tijd sterk op focussen, valt ook hier tegen. Zowel de grijsschaal als de kleurweergave zijn niet op niveau.

Enkel de Adobe RGB-instelling standaard uit de doos kan ons overtuigen. Het resultaat is nipt met vooral opnieuw een ietwat teleurstellende grijsschaal.

De fout zit hem vooral in de fabriek van MMD waar de Philips-monitoren van de band rollen. De kwaliteitscontrole bij de fabriekskalibratie is niet hoog genoeg voor een monitor binnen dit prijssegment.

Gelukkig is het miniled-paneel in de Philips 27B1U7903 kwalitatief van een heel hoog niveau. Na een eigen kalibratieronde kunnen we de kleurweergave comfortabel op een deltaE van één of minder krijgen in sRGB en Adobe RGB, wat uitstekend is. Binnen DCI-P3 halen we maar een deltaE van 1,4 na manuele kalibratie.

Het paneel heeft een gemeten kleurbereik van 140,6 procent sRGB en 94,3 procent DCI-P3. Dat laatste is lager dan de specificatie op de website van 97,2 procent. De maximale helderheid over het hele paneel is 890 nits. De piekhelderheid van 1.400 nits om het DisplayHDR 1400-certificaat te halen, is enkel mogelijk in bepaalde delen van het scherm. Achter het VA-paneel zitten 2.304 lokale led-dimzones om een sterk HDR-effect te bekomen.

Wel of niet aanwezig?

Deze monitor wordt geleverd met een ‘PowerSensor’ die je onderaan het toestel naar voor kan klikken. Die meet de aanwezigheid van iemand die achter zijn bureau werkt. Zodra de gebruiker wegloopt, wordt de helderheid automatisch verlaagd. Je kan de sensor configureren in vijf trappen van nul tot vier. Wat die cijfers betekenen? Geen idee, het schermmenu geeft geen extra duiding en wij merken geen verschil in gevoeligheid.

lees ook

HP Z27u G3 review: knappe kleurechte USB-C-monitor

Sterker nog: de sensor werkt bij ons testmodel amper. Op een doordeweekse werkdag moeten we elke paar minuten ostentatief naar de sensor zwaaien om het scherm opnieuw naar zijn normale helderheid te krijgen. We hebben dit binnen twee verschillende kantoren geprobeerd, maar het probleem blijft.

Mogelijks zorgt de ledverlichting voor storing omdat die op een bepaalde frequentie werkt, maar dan zou dat nog geen probleem mogen vormen. In zowat elk kantoor vind je ze vandaag terug. De sensor klinkt in theorie heel slim en waardevol, maar wanneer het ergernis veroorzaakt hoeft het voor ons niet.

Lastige knoppenbediening, oude software

Een monitor heeft doorgaans een kleine menustructuur die je door middel van knoppen kan bedienen. Merken zoals LG werken met een joystick centraal onderaan of rechts achteraan zodat je heel intuïtief doorheen de instellingen kan fietsen. MMD opteert ervoor om bij de Philips 27B1U7903 te werken met vijf aparte knoppen achteraan. Resultaat: elke interactie staat garant voor pure irritatie. Zet ze onderaan het scherm, of kies voor een joystick, al de rest werkt verschrikkelijk.

Er bestaat een extra optie in de vorm van Philips Smart Control. Deze software kan je op een Windows-pc installeren en laat je toe om een aantal zaken aan te passen. De belangrijkste meerwaarde voor creatieve professionals is het koppelen van applicaties aan specifieke profielen zodat de monitor handig automatisch wisselt.

Hopelijk neemt MMD de software binnenkort onder handen, want de GUI ziet eruit alsof hij twintig jaar geleden werd ontwikkeld.

In de monitor zitten ingebouwde drie watt-speakers die hun werk doen, maar niets meer. Wie graag naar muziek luistert zonder hoofdtelefoon, kan beter een extra paar speakers aansluiten via de jackaansluiting of USB.

Wat we sterk kunnen appreciëren, is de duurzame verpakking waarin de monitor wordt geleverd. De doos bevat amper piepschuim. Je merkt dat de fabrikant hier extra moeite in heeft gestoken.  

Conclusie

MMD levert met de Philips 27B1U7903 een indrukwekkende monitor met een aantal unieke functies, op papier althans. In de praktijk valt het resultaat tegen binnen deze prijscategorie. Miniled-technologie is vandaag nog steeds prijzig, maar daar tegenover mag wel een degelijkere fabriekskalibratie staan.

Wie zijn monitor (regelmatig) kalibreert, haalt met dit scherm een toptoestel in huis. Zeker de creatieve professionals die regelmatig met HDR bezig, kunnen het maximum halen uit dit technologisch indrukwekkend scherm. Daar tegenover staat dat de gebrekkige aanwezigheidssensor een gemiste kans is, net als de vervelende schermbediening en onhandige plaatsing van de aansluitingen. Storen deze opmerkingen je niet, dan is de Philips 27B1U7903 (1.299 euro incl. btw) een ideale monitor.

.pro’s

  • Heel hoge helderheid
  • Uitstekende HDR-ervaring
  • Ergonomische voet
  • Uitgebreid docking station
  • USB-C daisychain

.contra’s

  • Geen kabelmanagement
  • Onhandige plaatsing van USB-aansluitingen
  • Fabriekskalibratie kan beter
  • Ergerlijke knoppenbediening
  • Aanwezigheidssensor werkt niet
  • Te korte USB-C-kabel in de doos

Garantiedetails: MMD hanteert 3 jaar fabrieksgarantie carry-in. Online staat tijdens publicatie onduidelijk dat het ook 2 jaar fabrieksgarantie is. Na verduidelijking van MMD gaat het effectief om 3 jaar. Daar bovenop moet je rekening houden met een specifieke pixelgarantie op Philips-monitoren. Van zodra je één defecte heldere subpixel hebt, geldt de fabrieksgarantie. Bij een donkere subpixel gelden er meerdere regels. Vanaf zes donkere subpixels, heb je recht op fabrieksgarantie. Vanaf drie keer twee donkere subpixels naast elkaar of één zone met drie donkere pixels naast elkaar geldt de fabrieksgarantie ook.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home