De Oppo Reno 11F 5G is een prima telefoon die weinig echt verkeerd doet. Een uitstekende batterij draagt bij aan de aantrekkingskracht. Helaas lanceert Oppo dit toestel in een druk gecontesteerde prijsklasse, waar het stevige concurrentie ondervindt van zowel Oppo zelf als dochtermerk OnePlus.
Oppo is opnieuw met volle overtuiging aanwezig in de Belgische markt. Dat werd gevierd met de lancering van de Oppo Reno 11F 5G: een middenklassetoestel met belofte van een uitstekende batterij, die het ook waarmaakt. De lancering lijkt echter het resultaat van ongeduld, aangezien opvolger Reno 12 enkele weken later al werd aangekondigd. Ook de goedkopere OnePlus Nord CE 4 Lite ligt intussen in de rekken. Heeft deze Reno 11F dan wel iets te zoeken op onze markt?
Specificaties
Zoals vaak, is het antwoord genuanceerd. Tijdens de lancering leerden we nog dat de F in de Oppo Reno11 F 5G niet staat voor fucking great, en dat lijkt inderdaad een iets te enthousiast superlatief. Voor 449 euro (incl. btw) krijg je wel een gebalanceerde set specificaties:
- 6,7 inch 20,1:9-scherm
- 2.412 x 1.080 pixels – 120 Hz, HDR10+
- MediaTek Dimensity 7050
- 8 GB RAM
- 256 GB opslag
- 64 MP-hoofdcamera
- 8 MP-breedhoekcamera
- 2MP-macrocamera
- 32 MP-selfiecamera
- 5.000 mAh-batterij
- 67 watt-snelladen
- ColorOS 14
De Oppo Reno 11F ziet er afgewerkt uit en weegt weinig (177 gram), waardoor hij goed in de hand ligt. Het camera-eiland op de achterzijde is wel overdreven groot, en het onderschrift Innovative AI Camera onder de lenzen zal misschien in thuismarkt China indruk opwekken, maar vinden we hier toch wat komisch overkomen.
Aan de voorkant hebben we geen klachten. Het ruime en scherpe oled-scherm geeft meteen een premium gevoel. De dunne randen zitten niet in de weg. Het sterke Gorilla Glass dat we in andere toestellen van deze prijsklasse vinden, ontbreekt. In de plaats daarvan kiest Oppo voor Panda Glass. Dat zou ook sterk zijn, maar test het misschien niet te vaak uit. Oppo voorziet wel een IP65-rating.
Wanneer je werkt op deze smartphone, mis je niets. Apps openen snel en wisselen tussen toepassingen gaat vlot. De dagelijkse gebruiker zonder speciale wensen, krijgt hier een premium-ervaring.
Langzaam maar zeker
Dat wil niet zeggen dat de Oppo Reno 11F een snelheidsduivel is. Integendeel: Oppo kiest voor een bescheiden processor en dat zien we aan de al even bescheiden benchmarkresultaten. De telefoon presteert een stuk trager dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A55 met gelijkaardige adviesprijs, en zelfs de goedkopere Samsung Galaxy A35.
Goed genoeg is echter goed genoeg. Voor berichten, surfen, filmpjes en foto’s, sociale media en ander dagdagelijks gebruik, zit je ook met dit toestel op een acceptabel prestatieniveau. Laat de spelletjes wel achterwege: de 3D-capaciteiten van deze telefoon zijn bedoeld om het scherm en de animaties vlot aan te sturen, niet om virtueel te racen.
Goede batterij, maar waar is de lader?
De Oppo Reno 11F speelt wel mee in de hoogste klasse wanneer het op batterijduur aankomt. In zowel de lichte videotest als de zwaardere prestatietest scoort het toestel bovengemiddeld.
Ga er met een gerust hart vanuit dat je de hele dag probleemloos doorkomt met dit toestel, en vermoedelijk nog het grootste deel van de volgende werkdag ook.
De batterij is trouwens het stokpaardje van Oppo voor dit toestel. Oppo gaat er prat op dat de batterij voorzien is op een levensduur van vier jaar, wat wil zeggen dat ze op vier jaar tijd na 1.600 laadcycli nog 80 procent van haar originele capaciteit moet hebben. Dat is het dubbele van wat vandaag de standaard is in de industrie en impliceert dat je ook na vier jaar nog vlot een werkdag op één lading moet halen.
Moet je toch bijladen, dan is er geen reden tot paniek. De Oppo Reno 11F tank je opnieuw halfvol in 20 minuten en op 36 minuten zit je aan 80 procent: genoeg om de dag door te komen. Die cijfers halen we met een standaard USB Type-C-lader met de Power Delivery (PD) 3.0-standaard, waarmee de telefoon aan 55 watt oplaadt.
De smartphone kan nog sneller opladen (67 watt), maar daarvoor moet je een speciale SuperVooc-lader hebben die enkel nuttig is voor toestellen van Oppo of OnePlus. Bovendien levert de fabrikant geen lader mee in de doos. Het is jammer dat Oppo de PD-standaard niet volledig ondersteunt voor snelladen en in de plaats daarvan op een eigen technologie vertrouwd, die je moet bijkopen. Opladen aan de geadverteerde snelheid zou niet optioneel mogen zijn.
(Meestal) goede camera’s
Voor de foto’s pakt Oppo uit met een 64 MP-hoofdcamera. Vaak presteert die uitstekend, maar niet altijd. Soms levert de camera sub-adequate resultaten af, en dat stelt teleur. De Innovative AI Camera lijkt af en toe wat te enthousiast, zodat afbeeldingen na verwerking plots flou worden op vreemde plekken. De 8 MP-breedhoekcamera brengt het er bij daglicht dan weer beter vanaf dan verwacht. De zoomfunctie is louter digitaal, maar levert ietwat verrassend soms mooiere resultaten op dan een niet ingezoomd kiekje.
Bovenstaand beeld is prima, en representatief voor de meeste kiekjes die je zal maken. De afwijking van de hoofdcamera steekt tijdens onze tests echter af en toe de kop op en is het duidelijkst zichtbaar in onderstaande foto’s. Klik op de 1X-foto van de hoofdcamera, en let onder andere op de bakstenen van het gebouw rechts, en de paaltjes links onderaan.
Bij het inzoomen zie je verder de beperkingen van de 8 MP-breedhoekcamera, maar die functioneert wel naar behoren. Ook de 2X-foto is best degelijk, zonder rariteiten.
Het effect is gelukkig meestal niet zo uitgesproken, al zie je het ook op onderstaande foto’s. Let vooral op de planken links van het groene beest. Die missen veel detail vergeleken met de 2X-foto (met dezelfde sensor maar andere nabewerking, en zelfs de 8 MP-breedhoekcamera. Verder merken we wel op dat Oppo consistente kleuren aflevert over alle fotomodi heen.
Wanneer de AI-fotocorrectie geen stomme stoten uithaalt, zoals in bovenstaande foto’s, zijn de kleuren steevast levendig maar nauwkeurig, met mooie resultaten.
De Oppo Reno 11F heeft naast de 64 MP-hoofdcamera en de 8 MP-breedhoekcamera ook een 2 MP-macrolens. Daar begrijpen we het nut niet helemaal van, maar die gimmick-camera doet z’n ding voor goed belichte objecten. Zodra er wat tegenlicht is, zien de kiekjes er uitgewassen uit.
Lichten uit
Dan resten ons nog de nachtfoto’s. Ietwat verrassend doet de hoofdcamera het daar veel beter: we zien correctere details zowel op de begane grond als in de bakstenen. De belichting is wel wat overdreven.
De 8 MP-breedhoekcamera heeft geen optische stabilisatie en loopt tegen zijn beperkingen aan, met foto’s die flou zijn en er niet zo mooi uitzien op volledige grootte. Ook bij zoomfoto’s verliezen objecten die verder af zijn snel detail.
De rariteiten van de hoofdcamera bij helder daglicht zijn in een toestel van deze prijsklasse niet echt goed te praten. Gelukkig zijn de meeste foto’s niet zo vervormd als de eerste die we tonen, maar we kunnen ons niet van het gevoel ontdoen dat de Innovative AI Camera hier meer kwaad dan goed doet. Dat is jammer, want Oppo rust de Reno 11F verder uit met consequente camera’s die op behoorlijk niveau presteren.
Te beperkt updatebeleid
Oppo zet de telefoon in de markt met ColorOS 14: een versie van Android 14. Dat is een goed besturingssysteem, al kunnen we reclame pop-ups voor een eigen App Market met zaken als Bubble Pop en andere rommel missen als kiespijn.
Oppo garandeert helaas maar twee jaar aan Android-updates en drie jaar aan beveiligingsupdates na de lancering. Dat is heel weinig, en bovendien frappant. Oppo voorziet een langere levensduur voor de batterij dan voor de software van het toestel.
Het laatste gegarandeerde jaar waarop de knoppen nog perfect werken en de batterij nog in topstaat is, raakt de software dus geantiqueerd en moet je het toestel op eigen risico gebruiken. Zeker in een zakelijke context is zoiets onbegrijpelijk.
Schoonheidsfoutjes
Oppo weet hoe het goede telefoons moet maken en de Oppo Reno 11F is zeker geen stinker. Het toestel presteert vlot, heeft een mooi scherm en ziet er goed uit. Wanneer de camera’s meewerken, nemen ze bovendien foto’s van hoge kwaliteit.
Helaas merken we iets te veel schoonheidsfoutjes op. Het updatebeleid staat haaks op het batterijbeleid; Oppo kiest voor een eigen laadstandaard, maar levert die lader dan niet mee in de doos; de software achter de hoofdcamera doet soms meer kwaad dan goed; de prestaties zijn veel lager dan die van gelijkaardig geprijsde toestellen, …
Geen van die zaken zijn dealbreakers, maar neem ze allemaal samen, en je kan je afvragen of er geen interessantere opties zijn in deze prijsklasse. De oudere Samsung Galaxy A55 laadt bijvoorbeeld tergend traag op, maar doet verder heel weinig verkeerd. Ook Google heeft met de Pixel 8a een te duchten concurrent in het portfolio. Tot slot is er dochterbedrijf OnePlus, dat met de OnePlus Nord 3 evenmin de perfectie bereikt maar wel betere prestaties en langere updates aanbiedt. Een Nord 4 staat bovendien voor de deur.
Net niet
Wat ons betreft, valt de Oppo Reno 11F (449 euro incl. btw) er een beetje tussen. Misschien denkt Oppo dat zelf ook: amper twee maanden na de introductie van de Reno 11F kondigde het bedrijf immers al de komst van de Reno 12 naar België aan.
Oppo is een interessante richting ingeslagen met de Reno 11F. De focus op de levensduur van de batterij spreekt ons bijvoorbeeld erg aan. Met een aangepast updatebeleid, zouden we dit toestel met een geruster hart kunnen aanraden. Nu missen we een argument om dit toestel aan te raden boven één van de vele concurrenten in het middensegment.
.pro’s
- Scherp scherm
- Mooi design
- Vlotte ervaring bij gewoon gebruik
- Lange batterijduur
- Consistentie tussen de camera’s
.contra’s
- Te beperkte updategaranties
- Software-kuren bij hoofdcamera
- Geen maximale oplaadsnelheid zonder extra investering
- Trager dan de concurrenten
Android-updatebeleid: Oppo garandeert voor de Oppo Reno 11F minstens twee OS-updates en minstens drie jaar aan beveiligingsupdates. De termijn daarvoor is gestart bij de lancering op 22 april. Oppo volgt de standaard garantietermijn van twee jaar.