OnePlus Nord CE 4 Lite review: kwaliteit boven kwantiteit

De OnePlus Nord CE 4 Lite 5G is het actuele instapmodel van de smartphonefabrikant. Het toestel is gebouwd voor basisgebruik en heeft weinig speciale functies, maar blinkt uit op enkele cruciale punten.

De OnePlus Nord CE 4 Lite 5G (329 euro incl. btw) is het instapmodel van OnePlus voor zijn huidige generatie smartphones. Het dochterbedrijf van Oppo wil je voor dat geld een complete smartphone geven die toch boven de concurrentie uitsteekt, in enkele functies die je volgens OnePlus belangrijk vindt. Denk daarbij aan het batterijleven, maar zeker ook de oplaadtijd en de camera. Daar staat tegenover dat de smartphone verder niet zo speciaal is, maar dat hoeft ook niet.

Specificaties

Laten we beginnen met de specificaties. Voor 329 euro koop je een toestel met lichte maar adequate hardware. Het binnenwerk wordt geleverd door Qualcomm, met de bescheiden, maar capabele Snapdragon 695. RAM (8 GB) en opslag (256 GB) zijn conform wat je aan deze prijsklasse mag verwachten.

We zijn aangenaam verrast door de schermresolutie (1.080 x 2.400), en de OLED-technologie. Wanneer je dit toestel gebruikt, kijk je ondanks het scherpere prijskaartje op een mooi, scherp en kleurrijk display. De verdere belangrijke specificaties zijn als volgt:

  • Qualcomm Snapdragon 695 5G
  • 8 GB LPDDR4X-RAM
  • 256 GB UFS 2.2-opslag
  • 5.110 mAh-batterij (max 80 watt-snelladen)
  • 6,67 inch-scherm (OLED, 1.080 x 2.400 pixels)
  • Hoofdcamera: 50 MP, iOS; f/1.8
  • Selfiecamera: 16 MP, f/2.4
  • Oxygen OS 14 / Android 14
  • IP54

Geen rekenwonder…

De hardware aan de binnenkant doet wat hij moet, maar niets meer. Gebruik dit toestel voor te surfen, multimedia te consumeren, je socials in het oog te houden, mails te checken, berichten te sturen en te bellen. Dergelijk basisgebruik gaat vlot. Wil je gamen, andere zware apps openen of intens multitasken, dan kijk je misschien toch beter uit naar een iets stevigere telefoon.

Die ervaring zien we terug in de cijfers. De Snapdragon 695 5G is een processor gebouwd met oudere technologie, waardoor de OnePlus Nord CE 4 Lite niet kan tippen aan de rekenkunde van concurrenten.

…en geen gamer

Grafisch kan de ingebouwde Adreno 619 heel weinig betekenen. De GPU stelt niet veel voor en doet onder voor zelfs de meeste alternatieven aan de onderkant van het middensegment.

Koop dit toestel niet indien je applicaties met 3D-functionaliteit wil gebruiken.  Voor WhatsApp, Instagram en Outlook hebben deze lage prestaties niet echt een significante impact.

Uithoudingsvermogen en recuperatietijd

Licht binnenwerk hoeft niet per sé een nadeel te zijn. Wie de extra pk’s niet nodig heeft, krijgt in ruil een uitstekende batterijduur. We komen vlot één dag door op een enkele lading en kunnen bij zuinig gebruik twee dagen halen. Dat weerspiegelt zich opnieuw in de testresultaten.

Zelfs tijdens de prestatietest haalt het toestel meer dan vijftien uur autonomie. Dat impliceert dat je met een gerust hart je dagelijkse gsm-tijd kan spenderen zonder naar een stopcontact te zoeken.

Is het toch tijd om te laden, dan is de smartphone snel terug bijgetankt. OnePlus gaat helaas moedermerk Oppo achterna door 80 watt-snelladen te ondersteunen, maar enkel voor wie een niet meegeleverde lader met eigen SuperVooc-technologie bijkoopt. Laden met een klassieke USB-C Power Delivery (PD)-compatibele lader gaat ook, maar is iets trager. We reviewen met zo’n universele lader, zoals je vast hebt liggen van je laptop of een andere gsm of tablet. De resultaten zijn best goed.

De resultaten liggen in de buurt van de Oppo Reno 11 F, die dezelfde spijtige oplaadstrategie gebruikt. Kijk zeker naar de Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ die PD 3.0 wel vol ondersteunt aan 120 watt, voor het verschil in laadtijd. Toch tank je ook deze OnePlus Nord CE Lite op een halfuur vol, genoeg om opnieuw een volle dag aan de slag te gaan.

Eén camera, maar een goede

Ook in het fotodepartement houdt OnePlus zich in. De fabrikant maakt de ietwat vreemde designkeuze om twee prominente lenzen op de achterkant van het toestel te plaatsen, terwijl je eigenlijk maar één camera ter beschikking hebt: een 50 MP-exemplaar met optische beeldstabilisatie. De andere lens herbergt een dieptecamera die de hoofdcamera assisteert, maar niet zo veel bijdraagt.

In de camera-app heb je bijgevolg niet zo veel opties, maar dat vinden we geen ramp. Fabrikanten laten zich te vaak verleiden tot kwantiteit boven kwaliteit. De OnePlus Nord CE 4 Lite moet het allemaal van zijn hoofdcamera hebben, en die presteert zeker bij voldoende licht prima.

Zoals je ziet, biedt OnePlus ook een digitale 2X-zoom. De 50 MP-sensor is kwalitatief genoeg om dat te ondersteunen, zodat de 2X-beelden in kwaliteit niet echt hoeven onder te doen voor foto’s zonder zoom.

Zowel in gewone modus als met de 2X-zoom geactiveerd, behoudt de OnePlus Nord CE Lite de nodige details. De kwaliteit bij daglicht is zelfs beter dan bij de Oppo Reno 11 F, die nochtans duurder is. Kijk in onderstaande foto’s vooral naar het verschil in detail op de planken van het tafeltje.

OnePlus kiest voor één goede hoofdcamera, en die schiet betere foto’s dan sommige duurdere toestellen, zolang er voldoende licht is. Gaat de zon onder, dan daalt ook de kwaliteit.

Nachtfotografie is moeilijker, en levert fel bewerkte resultaten op die rond lichtbronnen wat vuiler ogen. Zoals verwacht heeft de digitale zoom het hier extra moeilijk. De modus voor nachtfoto’s biedt een beetje soelaas, maar niet zo veel. Slecht kunnen we de kiekjes in deze prijsklasse echter niet noemen. De OnePlus Nord CE 4 Lite behoudt al bij al veel details, ook in de verte.

Geen breedhoek, geen gemis

Andere fabrikanten stoppen macro- en breedhoeklenzen op hun toestellen, die dan vooral uitblinken in matigheid. We staan vol achter de keuze van OnePlus om in te zetten op één camera die overtuigt in deze prijsklasse. De 8 MP-breedhoeklens die in deze prijsklasse standaard is, voegt naar onze mening vrijwel nooit iets waardevols toe aan het totaal.

Vorig jaar probeerde OnePlus deze aanpak al een keer met de vorige Nord CE Lite, maar met significant minder succes. De camera presteerde toen slechter dan de specificaties suggereerden. De Nord CE 3 Lite kwam met een 108 MP-sensor, maar die toonde vooral dat megapixels niet alles zijn. OnePlus heeft nu geleerd van zijn fouten, en lost de beloftes van de hoofdcamera in met een veel betere 50 MP-sensor.

Bloatware en ontoereikende updates

De OnePlus Nord CE 4 Lite 5G draait de Oxygen OS 14-schil van OnePlus bovenop Android 14. Die werkt goed en bevat geen rariteiten. De bloatware stelt ons wel teleur. Hou je apps voor Block Blast, Weer24 en AliExpress bij OnePlus, ze horen niet voorgeïnstalleerd op een anders prima toestel.

De grootste teleurstelling die deze smartphone met zich meebrengt, is wat ons betreft het ondermaatse update-beleid. OnePlus garandeert slechts twee jaar Android-updates en drie jaar beveiligingsupdates. Dat is weinig, zeker wanneer je weet dat OnePlus net als Oppo wel garandeert dat de batterij na 1.600 laadcycli (ongeveer vier jaar) nog 80 procent van haar capaciteit heeft.

Met andere woorden: net als bij de Oppo Reno 11F krijg je een toestel waarvan de levensduur van de batterij voor langer is dan die van de software. Zo eindig je binnen drie jaar na aankoop met een smartphone die misschien nog functioneel is, maar niet meer gegarandeerd veilig.

Spierballen waar het telt

Het updatebeleid is wat ons betreft het enige zwaar doorwegende minpunt. De OnePlus Nord CE 4 Lite is verder immers een bescheiden telefoon die zich wel in de schijnwerpers kan werken wanneer het telt. OnePlus geeft je niet veel pk’s, maar zorgt er wel voor dat de telefoon vlot aanvoelt in dagelijks gebruik. Het mooie scherm draagt bij aan een vloeiende ervaring.

De beperkte kracht van de processor wordt voor een stuk gecompenseerd door de goede batterij. Ook laden gaat snel, al is het jammer dat OnePlus de PD-standaard niet helemaal omarmt terwijl anderen dat wel kunnen.

Tot slot krijg je maar één echte camera, maar het is een topexemplaar dat betere foto’s schiet dan camera’s op telefoons met een hoger prijskaartje. Zo koop je met de OnePlus Nord CE 4 Lite een smartphone die niet alleen doet wat hij moet, maar je ook blij zal maken wanneer je foto’s maakt, even snel wil bijladen, of lange tijd gescheiden bent van een stopcontact.

Te beperkte levensduur

We zouden zeggen dat je vermoedelijk lang van de OnePlus Nord CE 4 Lite kan genieten, maar daar steekt het updatebeleid dan weer een stokje voor. Intussen is de OnePlus Nord 4 ook beschikbaar, voor 120 euro meer. Die krijgt wel zes jaar aan updates. Indien je doorgaans zuinig bent op je nieuwe smartphones, is de gewone OnePlus Nord 4 wat dat betreft wel een betere investering. OnePlus schiet zichzelf hier in de voet met de te beperkte updategarantie voor dit toestel, vergeleken met de grote broer.

lees ook

OnePlus lanceert Nord 4 met zes jaar ondersteuning

Met een jaartje extra updates zouden we de OnePlus Nord CE 4 Lite in deze prijsklasse met plezier aanraden. Zoals het er nu voor staat, vinden we dat toch iets moeilijker.

.pro’s

  • Goede hoofdcamera
  • Lange batterijduur
  • Snel opladen
  • Mooi en scherp scherm

.contra’s

  • Te beperkte updategarantie
  • Geen lader voor maximale laadsnelheid in de doos
  • Beperkte pk’s

Updatebeleid: OnePlus voorziet twee jaar Android-updates en drie jaar beveiligingsupdates voor de OnePlus Nord CE 4 Lite, te beginnen vanaf de lancering op 24 juni.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home