Copilot-knop ontsnapt van toetsenbord en hecht zich aan nieuwe Asus NUC

Asus introduceert een nieuwe NUC die vooral opvalt door de Copilot-knop op het chassis. Het is onduidelijk in welke mate de aanwezigheid van de knop een dure grap is.

Asus introduceert de Asus NUC 14 Pro AI. Op zijn slides zet Asus de letters A en I in het vet, en we begrijpen meteen waarop. Deze NUC zet vol in op de hype van artificiële intelligentie dankzij de inclusie van een Copilot-knop op het chassis.

Veel blabla

Copilot is de verzamelnaam van Microsoft voor AI-functies geïntegreerd in Windows. Ondanks de reclame die Microsoft hiervoor maakt, onder andere met het Copilot+-label voor computers, is de realiteit dat je vandaag bitter weinig nuttige dingen kan uitspoken met AI-workloads die draaien op je toestel zelf.

Toch staat Microsoft erop dat fabrikanten de Copilot-knop op toetsenborden van hun laptops integreren. Dat is niet vreselijk, maar ook niet nuttig. De Copilot-functionaliteit is zo beperkt dat er geen meerwaarde is aan die knop, die bovendien gelinkt is aan een exclusieve Microsoft-functie die eigenlijk bestaat naast Windows zelf. Vergelijk het een beetje met de afstandsbediening van je Smart TV, die vol met knoppen staat naar diensten die je niet interesseren.

Lessen trekken

Asus kiest er nu voor om de slechtst mogelijke les te trekken uit dat alles, en de Copilot-knop op zijn nieuwe NUC te integreren. Een NUC is een mini-pc die doorgaans bedoeld is om ergens te verstoppen, of te monteren achter een scherm. Knoppen op een NUC staan haast per definitie niet binnen handbereik. NUC-modellen van bijvoorbeeld MSI komen om die reden soms met een extra aan-uitknop met een kabeltje, om bediening te vereenvoudigen.

lees ook

Asus verzilvert NUC-licentie met lancering nieuwe compacte computers

Deze nieuwe kleine hypemachine heeft nu dus een moeilijk bereikbare knop waarachter een Microsoft-exclusieve functie schuilt die vandaag geen meerwaarde biedt. Koop je er een nieuw Microsoft-toetsenbord bij, dan krijg je twee Copilot-knoppen: goed nieuws voor wie graag dingen verzamelt.

Processor op maat van (afwezige) batterij

De Asus NUC 14 Pro AI integreert een splinternieuwe Intel Lunar Lake-processors (Intel Core Ultra series 2).  Die chips heeft Intel ontworpen om een balans tussen prestaties en efficiëntie te vinden die aanleunt bij de Snapdragon X Elite-chips van Qualcomm. Voldoende prestaties met een batterij die lang meegaat: dat is het opzet ervan. Een NUC heeft geen batterij, dus ook deze keuze begrijpen we niet.

Het lijkt erop dat Asus een doosje gevuld met hype in de markt wil zetten. De integratie van andere nuttige zaken zoals Wifi 7 en 2,5G-ethernet vallen wat ons betreft een beetje in het niets naast de keuze voor de AI/Copilot-marketing en de voor batterijen geoptimaliseerde laptopprocessor. Het toestel staat voor later dit jaar op de planning en heeft nog geen officieel prijskaartje.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home