Samsung updatet nieuwe plooibare telefoons met betere batterij en Android 12L

Samsung Galaxy Z Fold 4 Flip 4

De Samsung Galaxy Z Flip 4 krijgt een grotere batterij en een betere camera terwijl de Samsung Galaxy Z Fold 4 als allereerste smartphone mag pronken met Android 12L.

Net als vorig jaar kondigt Samsung in augustus zijn vouwbare smartphones aan. De opvolgers van de Galaxy Z Fold 3 en Flip 3 finetunen het plooibare concept. Het resultaat is een beperkte upgrade met een belangrijke focus op autonomie en camerakwaliteit.

Zowel de Samsung Galaxy Z Flip 4 als Fold 4 hebben allebei een Snapdragon 8+ Gen 1 aan boord, het meest recente topmodel uit de stal van Qualcomm. Topprestaties gegarandeerd, afwachten wat de impact is op de batterij. De Flip 4 krijgt een gevoelig grotere batterij aan boord: 3.700 mAh, wat 400 mAh meer is vergeleken met zijn voorganger. De Fold 4 behoudt dezelfde batterijgrootte (4.400 mAh).

Beide toestellen ondersteunen snelladen tot 25 watt, goed voor 50 procent laadcapaciteit in ongeveer een half uur tijd. Samsung doet duidelijk niet mee aan de oplaadsnelheidsrace die concurrenten Oppo, Xiaomi en OnePlus voeren.

Samsung Galaxy Z Flip 4

Samsung Galaxy Z Flip 4

De kleinste plooibare smartphone van de twee, de Samsung Galaxy Z Flip 4, krijgt een dunner scharnier, rechtere randen en mat glas aan de achterkant in combinatie met een glossy metalen frame. Ondanks de iets andere keuzes blijft het kenmerkende design nagenoeg hetzelfde.

Naast een grotere batterij is een verbeterde camerasensor de belangrijkste upgrade. Die is tot 65 procent helderder vergeleken met de vorige hoofdcamera. Daarnaast vind je ook een breedhoeklens terug, allebei 12 megapixel. Android 12 zou vlot moeten draaien dankzij de riante 8 GB RAM aan boord.

Samsung Galaxy Z Flip 4

Binnenin zit een 6,7 inch 120 Hz AMOLED-scherm met een adaptieve refresh rate (1 – 120 Hz). Het AMOLED-scherm aan de buitenkant meet 1,9 inch. Beide afmetingen zijn identiek aan de Flip 3.

Net als zijn voorganger is de Samsung Galaxy Z Flip 4 (net als de Fold 4) opnieuw IPX8-gecertificeerd. Kort samengevat: niet stofbestendig, wel waterbestendig.

Samsung Galaxy Z Fold 4

Samsung Galaxy Z Fold 4

Waar de Flip 4 een traditioneel smartphoneformaat in de helft plooit, breidt de Samsung Galaxy Z Fold 4 het scherm uit naar een tabletformaat. Aan de buitenkant is er ruimte voor een smal 6,2 inch 120 Hz AMOLED-scherm (48 – 120 Hz). Wanneer je de smartphone openvouwt, verschijnt een groot 7,6 inch 120 Hz AMOLED-scherm (1 – 120 Hz).

Het scherm binnenin is even groot als zijn voorganger. Het buitenste scherm is een iets minder smal met een schermratio van 21,6:9, vergeleken met de hoge, smalle 25:9-ratio van de Fold 3.

Vergeleken met zijn voorganger zijn de upgrades eerder beperkt bij de Samsung Galaxy Z Fold 4 met als belangrijkste verbetering de 50 megapixel hoofdcamera gelijkaardig aan de Galaxy S22. Verder is er ook nog ruimte voor een 12 MP breedhoeksensor en 10 MP telefoto met 3x optische zoom.

Samsung Galaxy Z Fold 4

De Fold 4 is overigens het allereerste toestel dat met Android 12L wordt geleverd, een speciale versie van Android die door Google is gemaakt voor grote schermen zoals plooibare smartphones. De focus ligt heel sterk op multitasken met een nieuwe taakbalk die op een pc-omgeving moet lijken. Dankzij samenwerkingen met Google en Microsoft kan je handig drag-and-droppen van het ene scherm naar het andere en de volledige Office-suite maakt gebruik van de extra werkruimte.

lees ook

Plooibare telefoons getest: de toekomst of aanstellerij?

Beschikbaarheid en prijs

Samsung garandeert dat de Fold 4 en Flip 4 minstens vijf jaar security-updates ontvangen en vier jaar OS-updates.

De Samsung Galaxy Z Flip 4 is in vier kleuren beschikbaar: paars, grafiet, rosé goud en blauw. Prijzen starten vanaf 1.099 euro voor de versie met 128 GB opslag. 256 GB en 512 GB kosten respectievelijk 1.159 euro en 1.279 euro.

De Samsung Galaxy Z Fold 4 is in drie kleuren verkrijgbaar: groengrijs, zwart en beige. Prijzen starten vanaf 1.799 euro voor 256 GB opslag. Wie meer opslag wil, moet 1.919 euro neerleggen voor 512 GB of 2.159 euro voor 1 TB interne opslag.

Beide toestellen liggen in de winkelrekken vanaf 25 augustus. Vooraf bestellen kan vanaf nu.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home