Review: Lenovo Miix 510 2-in-1 notebook

Een nieuwe tijd brengt ook vaak een nieuwe manier van werken met zich mee. Waar we een paar decennia geleden nog warm liepen voor opvouwbare krachtcentrales op onze bureaus, is er nu voornamelijk vraag naar ultra portable notebooks en tablets. De Miix 510 is een mix van een ultra portable en een tablet, een ultra portable hybride dus, ook bekend als een 2-in-1. Met een adviesverkoopprijs van ongeveer negenhonderd euro lijkt de veelzijdige Lenovo ook niet erg overdreven duur. De grote vraag is uiteraard: is dit nu de ultieme oplossing voor de scholier, zzp-er en flexwerker?

Voor dat bedrag van ongeveer 900 euro krijg je een redelijk krachtige tablet met een aanklikbaar toetsenbord. Waardoor deze ultra portable te gebruiken is als een tablet maar ook als laptop. Verder levert Lenovo ook nog een hoes, stylus-pen en natuurlijk een oplader mee. De stylus-pen is vooral een goede toevoeging wanneer het systeem wordt gebruikt als tablet, omdat de invoer dan niet alleen beperkt is tot je vingers, maar ook subtieler met de stylus-pen invoer kan plaatsvinden.

In deze review gaan we bekijken of de Miix 510 een geschikt systeem is voor de zakelijke gebruiker, iets wat volgens Lenovo het geval is. Je kunt hem volgens de fabrikant zowel tijdens werk en vrije tijd inzetten. Let wel, aangezien dit een systeem is uit de consumentenlijn van Lenovo, moet je hier natuurlijk ook weer geen wonderen van verwachten: denk dus vooral aan kleinzakelijk gebruik of als ‘companion’ bij het geven van presentaties.

De Miix is in verschillende configuraties leverbaar. De levering begint vanaf een configuratie met 4GB geheugen, een 128GB SSD en een Intel Core i5-6200U 2,3GHz processor met een adviesverkoopprijs van 799 euro. Er is ook een duurdere variant leverbaar met 8GB intern geheugen, een 256GB SSD en een Intel Core i5 7200U 2,5GHz processor. Deze heeft een adviesverkoopprijs van 1.099 euro.

Hardware en software

Standaard wordt de Miix 510 geleverd met Windows 10 Home-editie. Dit is voldoende voor kleine zelfstandigen, studenten en misschien nog net voor in het MKB, maar op ondersteuningsgebied is dit besturingssyteem minder geschikt voor grotere ondernemingen. Lenovo positioneert haar Miix dus ook op dit punt duidelijk in het privé en klein zakelijke segment. De Miix 510 wordt uitgeleverd met de volgende voorgeïnstalleerde software:

Lenovo ID, Lenovo Always Online, Lenovo App Explorer for FPC, Lenovo CCSDK, Lenovo WRITEit, Lenovo PC Manager, Lenovo Cloud Disk, Microsoft Office 365 (trail version voor een maand) en de open source Yandex browser van Russische origine.

Hardwarematig heeft de Miix 510 die wij op de redactie hebben ontvangen een prima configuratie. Onze Miix is uitgerust met een Intel Core i5-6200U processor met een kloksnelheid van 2,3GHz. Het interne DDR4L-geheugen bedraagt 8GB en de solid state harddisk is van SK hynix en heeft een opslagcapaciteit van 256GB.

In de behuizing vinden we twee USB poorten; een type C en een type A variant. Hieronder zit relatief hoog de aansluiting voor de netspanning adapter. Aan de rechterzijde vinden we bovenin de powerswitch, de volumebuttons en een hoofdtelefoonaansluiting. We zoeken tevergeefs naar een micro-SD slot of een aansluiting voor een netwerkkabel. Lenovo heeft besloten die achterwege te laten.

De schermgrootte bedraagt 12,2 inch en het paneel heeft een Full-HD-resolutie van 1.920 bij 1.200 pixels. Grafisch kiest Lenovo bij de Miix voor een geïntegreerde Intel HD Graphics 520-GPU. Verder is de Miix uitgerust met Bluetooth 4.0 en Wifi 802.11ac (2,4 en 5 GHz). Het gewicht van de Miix bedraagt 1,25 kilogram.

Ontwerp en bouwkwaliteit

De tablet en het volwaardig, magnetisch aan te koppelen toetsenbord zijn samen netjes verpakt in een dunne elastische sleeve. Jammer genoeg heeft deze vrijwel geen beschermende werking en is hij meer decoratief van aard. De Miix moet het blijkbaar meer van de stevigheid van de behuizing hebben.

De aluminium behuizing van de Miix is voorzien van een uitklapbare solide standaard met robuust uitgevoerde horlogebandscharnieren. Hiermee kan de Miix in elke mogelijke hoek worden neergezet als je hem in landschapsmodus zet.

Het meegeleverde toetsenbord is ook uitsluitend te gebruiken in landschapsmodus. De magneten die het toetsenbord met de tablet verenigen zijn krachtig. We kunnen met de tablet schudden wat we willen, maar het toetsenbord geeft hierbij geen krimp. Er is echt wat kracht voor nodig om het toetsenbord van de tablet te scheiden. Wanneer we hem vervolgens weer in de buurt houden van de tablet, dan klikt deze direct met een stevige “klak” aan de behuizing vast.

Het materiaal van het toetsenbord is wel gevoelig voor vlekken. Met name de polssteunen vertonen al na een korte periode van gebruik minder fraaie glimmende zwarte plekken. Wanneer we het toetsenbord tegen de display klappen gedraagt deze zich als een harde beschermende kap voor het kwetsbare scherm.

Een tablet heeft doorgaans een zwaarder leven dan een laptop en hierom vinden we dat een tablet tegen een beetje gooi en smijtwerk moet kunnen. De Miix oogt solide en voelt degelijk aan, maar op het moment dat we wat wrikken merken we dat de behuizing niet zo stijf is als we hadden verwacht. Tijdens onze torsietest produceert de interne inhoud van de behuizing onheilspellende ritselende geluiden en tekenen zich grote lichte plekken af aan de linkerrand van het scherm. We besluiten de Miix maar niet verder te tarten. Wil je de Miix dus als pure tablet te gebruiken, dan adviseren we de tablet met gepaste zorg te behandelen.

Lenovo levert een klein plastic houdertje mee voor een optionele stylus. We drukken deze, bij gebrek aan uitleg, maar in de USB poort. Dit lijkt te passen. Gevoelsmatig zit de houder echter niet lekker in de connector geklemd. Ondanks dat deze volledig in de connector is gestoken blijft hij een millimeter of vijf uitsteken. Doorduwen lijkt ons niet slim. Gebruik je de Miix nu aan de netspanning, dan bedekt de pen de aansluiting van de netspanningsadapter. Leuk dat de fabrikant aan een handig houdertje heeft gedacht, maar dit had net iets beter uitgevoerd kunnen worden.

Design-technisch ervaren we de locatie van de ingebouwde camera’s bij het gebruik als tablet als ondoordacht. Beide vallen – bij rechtshandigen – namelijk precies in de linker handpalm. Wil je Skypen? Dan wordt het 180 graden roteren dus. De stand-by-knop zit dan wel aan de onderzijde van de behuizing in plaats van aan de bovenzijde en dit is in de praktijk weer onhandig. Het is ons al een paar maal overkomen dat we de tablet per ongeluk in slaapstand schakelden op het moment dat we deze in portretweergave op schoot lieten rusten.

Gebruiksgemak en accuduur

Als laptop ervaren we de Miix als een slim en mooi gestileerd apparaat. Het toetsenbord kan vlak worden gebruikt, maar de achterzijde kan ook een paar centimeter omhoog worden gelift waarna deze met een magneetje “vastkleeft” aan het scherm. Op deze manier ontstaat er een meer natuurlijke en ontspannen typehouding. Werken met dit toetsenbord is aangenaam. De hoogte van de toetsen is slechts een millimeter of twee maar desondanks hebben we niet het idee dat we op een plank typen. De toetsen van het toetsenbord werken licht en hebben een duidelijk voelbare klik. De onderlinge verticale afstand van de toetsen is vrij ruim. Normaliter werken we met toetsenborden die minder ruim zijn opgezet, maar na een periode van gewenning ervaren we deze ruimere opzet als prettig.

Het touchpad zit op een fijne locatie waarbij de duimen tijdens het typen niet per abuis op de touchpad rusten, waardoor nieuwe invoer niet op een lukrake positie in het document wordt getypt. Het meegeleverde toetsenbord heeft geen ingebouwde verlichting, maar een versie met verlichting achter de toetsen is optioneel wel verkrijgbaar.

Ondanks het mooie design, nodigt de Miix niet uit tot het gebruik als volwaardige ‘schootcomputer’. Het pootje rust precies op de knieën van de gebruiker en dit gaat ten koste van de stabiliteit. Ook plat leggen verdient niet de voorkeur. Wanneer je de Miix in het openbaar vervoer wilt gebruiken, zorg dan voor een rugleuning waartegen het scherm kan rusten.

De tabletfunctionaliteit is beslist een handige plus, maar door de scherpe randen en hoeken in combinatie met het gewicht van 900 gram nodigt de Miix niet uit tot langdurig gebruik als pure tablet. Om een idee te geven, een vergelijkbare Android- of iOS-tablet weegt nog niet de helft van de Miix.

Dit geldt in zekere zin ook voor het Windows 10-besturingssysteem. Windows 10 is dan wel een klasse beter dan de vorige versies, maar we ervaren dit besturingssysteem niet als meest geschikt voor puur tabletgebruik. Het werkt net niet zo intuïtief als de specifiek hiervoor ontworpen besturingssystemen zoals Android of iOS; het werkt allemaal wat priegelig, complex en ingewikkeld.

De Miix heeft een prettig werkend touchscreen dat zich licht laat bedienen. Het touchscreen is ook geschikt voor een optioneel leverbare actieve stylus. Bij onze testconfiguratie is deze echter bij de levering inbegrepen. De stylus wordt gevoed door een enkele AAAA batterij. Wanneer de stylus tot een afstand van een centimeter langs het scherm wordt bewogen volgt de cursor de bewegingen vloeiend.

Camera’s en speakers

De Miix heeft zowel een camera aan de voor- als aan de achterzijde van de behuizing. De resolutie aan de achterzijde is voldoende. De lichtgevoeligheid is minder groot. Bij mindere lichtomstandigheden treedt er al vrij snel ruis op. Bij video-opnames valt op dat de framerate van de camera niet constant is; het resultaat is een schokkerige opname. De kleuren van de opnames zijn wat minder levendig en hebben een blauwige zweem.

De camera aan de voorzijde van de Miix is duidelijk van mindere kwaliteit. Het plaatje is niet haarscherp, reageert vertraagd en de framerate is laag. Hierdoor blijft de bandbreedte overeenkomstig laag en hiermee voldoet deze prima voor Skype-toepassingen. Rimpeltjes en pukkeltjes zul je bij selfies met deze camera ook niet zo snel ontdekken. Dit kan een plus zijn.

De verstaanbaarheid van stemmen in de opnames is eveneens prima. Algehele geluidskwaliteit van het gehele geluidsspectrum in de opnames valt echter tegen. Geluiden in de achtergrond krijgen in de opname een harde metaalachtige klank. Wanneer we onze opnames terugluisteren krijgen we soms de indruk dat we deze hebben gemaakt met een middeleeuws harnas aan.

Accuduur

De accuduur van de 2-cel Lithium Ion batterij met een capaciteit van 39,9 Wh is voor een dergelijke machine ook heel netjes. Bij normaal zakelijk gebruik kan de Lenovo naar verwachting een werkdag zonder zijn lader. De overall performance van de Miix is dus ruim voldoende om goed mee uit de voeten te kunnen. Zakelijk, op school en voor privédoeleinden.

Zoals te zien in bovenstaande grafiek scoort de Lenovo Miix 510 qua accuduur vrijwel identiek aan de Surface Pro 4, toch wel de grootste concurrent in deze form-factor.

Benchmarks (systeem)

Het beeldscherm van de Miix 510 is haarscherp, helder en toont levendige kleuren. De grafische prestaties van dit systeem zijn beperkt. Er slechts een geïntegreerde GPU beschikbaar, dat betekent dat het systeem niet geschikt is voor zware taken als Adobe Premiere, AutoCAD of gaming. De Miix is wel prima geschikt om een film in Full-HD resolutie mee te kunnen kijken. Er is op sommige plaatsen aan de randen sprake van backlight-bleeding en de kijkhoek is wat beperkt, maar in de praktijk vinden we dit niet storend. Bij het omschakelen van portret naar landschapsweergave gaat de transitie net niet helemaal vloeiend. Het is niet storend, maar desondanks wel merkbaar.

Qua rekenkracht zit het goed met de Lenovo Miix 510, al is het geen enorm powerhouse. Alles werkt desondanks prettig en lekker vlot. Kantoortoepassingen draaien eveneens snel en soepel. Ook is de Miix niet schuw van applicaties die de processor zwaarder belasten. Bij zwaardere toepassingen moet je er overigens wel rekening mee houden dat de fan onherroepelijk aanslaat. Deze doet zijn werk niet geheel geruisloos.

Benchmarks (grafisch)

Ondanks dat er geen discrete grafische kaart aanwezig is en alleen een ingebouwde GPU doen we wel een aantal grafische benchmarks, zodat je als lezer exact kan zien wat je wel en niet kan verwachten van dit systeem. Door het gebrek aan een discrete videokaart zijn de prestaties zoals verwacht bescheiden.

Zoals te zien is in de benchmark is de Miix 510 een echte middenklasser, zonder discrete GPU moet je geen heftige gameprestaties of enorm snelle Adobe Premier renders verwachten. Wel kan de chip prima een video afspelen op het scherm en kan je redelijk wat kantoorapplicaties naast elkaar draaien. Bij zware bewerkingen in bijvoorbeeld Photoshop of Premiere ga je wel de grenzen van het systeem opzoeken.

Conclusie

Wij hebben de Lenovo Miix 510 ervaren als een fijn apparaat, mits er niet te veel wordt afgeweken van het “normale” gebruik. We gebruiken de Miix het liefst als normale laptop waarbij we veelvuldig gebruikmaken van de touchscreen mogelijkheden wanneer het ons zo uitkomt. Op deze manier werkt de Lenovo in de praktijk heerlijk vlot, intuïtief en vooral ontspannen.

De Miix is een optisch fraai apparaat. Wanneer design belangrijk is en er voor het grootste deel mee aan tafel of een bureau wordt gewerkt dan zien wij het als een interessante investering. Ook voor de prestaties geldt dat deze zal voldoen zolang er niet al te zware kantoorapplicaties op worden gedraaid. De Miix wordt bovendien uitsluitend geleverd met Windows 10 Home-edition en is hiermee niet gepositioneerd voor zakelijk gebruik. Dat zijn wel even zaken om rekening mee te houden. De prijs van de Lenovo Miix 510 is niet onaardig, maar ook niet heel scherp. Wat ons betreft heeft hij de Surface Pro 4 niet weten te verslaan en dat is toch wel het te kloppen systeem in deze 2-in-1 categorie.

.pro’s

  • Strak design;
  • Prima prestaties voor een hybride;
  • Fijn touchscreen;

.contra’s

  • Weet Surface Pro 4 niet te verslaan

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home