Qualcomm stelt Snapdragon 8 Gen 2 voor met Wifi 7-ondersteuning

qualcomm

Qualcomm laat zijn nieuwste krachtige mobiele processor voor high-end telefoons zien. De chips zijn sneller, efficiënter en ondersteunen toekomstige Wifi 7-standaard.

Qualcomm toont de Snapdragon 8 Gen 2. Die SoC zal vanaf volgend jaar de meest premium telefoons op de markt aandrijven. De 4 nm chip bestaat uit verschillende componenten waaronder een CPU en een GPU. De CPU is gebouwd rond vier Arm Cortex X3-kernen voor zwaar rekenwerk, twee Cortex A715-kernen en twee Cortex A710-cores voor gemiddelde workloads en drie Cortex 510-cores voor lichte achtergrondtaken. De oudere Cortex A710-rekenkernen zijn de enige die nog 32 bit ondersteunen, wat meteen verklaart waarom Qualcomm ze integreert.

Langs de GPU-kant vernieuwt Qualcomm zijn Adreno-design. Dat moet voor 25 procent meer prestaties zorgen, terwijl de chip 45 procent efficiënter is. De CPU zou zo’n 35 procent beter presteren. We zijn benieuwd in welke mate die cijfers ook tijdens tests van echte producten naar voren komen, aangezien Qualcomm er niet voor terugschrikt om met theoretische maxima te schermen.

AV1 en Wifi 7

Qualcomm integreert ondersteuning voor de AV1-videocodect. Dat is belangrijk, aangezien Amazon, Apple, Arm, Facebook, Google, Intel, Microsoft, Mozilla, Netflix, Nvidia, Samsung, en Netflix allemaal inzetten op die codec. De Snapdragon 8 Gen 2 ondersteunt verder ray tracing, al is het nut daarvan in een mobiele context eerder beperkt.

Opvallender is de integratie van Wifi 7. Voor die nieuwe Wifi-standaard bestaan er momenteel nog geen toegangspunten, al worden de eerste exemplaren begin volgend jaar verwacht. TP-Link introduceerde in ieder geval al een router. Smartphones uitgerust met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 zullen zo meteen met Wifi 7 overweg kunnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home