Review: Drobo 5N NAS-apparaat

Drobo maakt naar eigen zeggen NAS-servers voor professionals en zakelijke gebruikers waarbij gebruiksgemak een van de belangrijkste kenmerken is. Iedereen zou ermee overweg moeten kunnen, zonder dat je een systeembeheerder in hoeft te huren. Dat wekte uiteraard onze interesse, dus we hebben de Drobo 5N eens goed aan de tand gevoeld.

De Drobo 5N is een NAS-server met 5 bays. Er kunnen dus vijf schijven in de NAS worden gestoken en die worden automatisch door de NAS gedetecteerd en toegevoegd aan de actieve RAID-set. Ook tijdens de installatie worden ze automatisch herkend, waarna er een RAID-set wordt opgezet met alle beschikbaar schijven.

dsc_0102

Normaal gesproken testen wij NAS-servers waarbij we een hele hoop configuratiemogelijkheden hebben en zelf de NAS naar wens kunnen configureren. Dat is bij de Drobo niet het geval. Tijdens de installatie valt er eigenlijk niets noemenswaardigs in te stellen. Alles gaat op de automatische piloot, je kunt alleen aangeven of je één of twee schijven als spare wilt gebruiken.

Het maakt de RAID die je kunt maken een soort RAID 5 of RAID 6. We noemen het bewust ‘een soort’, eigenlijk is het een hybride vorm. Niet alle schijven hoeven identiek te zijn in deze NAS om een goed werkende RAID-set te krijgen. We kregen de NAS dan ook geleverd met allemaal verschillende schijven van Drobo om deze goed te kunnen testen. Natuurlijk heb je dan altijd wat verlies omdat de data wel gespiegeld moet worden over verschillende schijven, dat verlies is echter niet heel groot.

Dat je meerdere verschillende schijven kan gebruiken is natuurlijk mooi meegenomen, maar een prettig gevoel hebben wij er niet bij. Wij raden toch echt gewoon aan om allemaal dezelfde schijven te gebruiken, of in elk geval zoveel mogelijk. Als je nu echter kiest voor allemaal 4TB-schijven en over een jaar wilt upgraden naar 8TB-schijven dan behoort dat wel tot de mogelijkheden. In die situatie biedt de flexibele hybride RAID-oplossing van Drobo wel voordelen.

De Drobo 5N is verkrijgbaar voor zo’n 530 euro en wordt geleverd zonder schijven. Die moet je er dus nog apart bijkopen, er komt dus nog minimaal zo’n 500 euro bij wil je de NAS volledig voorzien van schijven en een flinke opslagcapaciteit creëren. Wil je dan ook nog gebruik maken van harde schijven die geoptimaliseerd zijn voor RAID, dan moet je nog wat meer geld uitgeven.

Drobo 5N hardware en software

De Drobo 5N is een klein metalen kastje met een plastic frontje, waar de vijf bays achter zitten verborgen. Naast iedere bay is een LED aangebracht dat aangeeft welke schijven actief zijn en wat hun status is. Als de schijven in gebruik zijn en goed werken zijn deze groen, bij problemen of installatie kunnen deze van kleur veranderen in bijvoorbeeld oranje of rood. De Drobo 5N beschikt over een 32bit dualcore ARM-processor, daarmee is de NAS prima geschikt voor het opslaan en back-uppen van gegevens, maar qua rekenkracht moeten we waarschijnlijk geen wonderen verwachten.

dsc_0104

Het installeren van de schijven in de Drobo 5N gaat zeer eenvoudig. Ze hoeven niet vastgeschroefd te worden, maar kunnen simpelweg in de NAS worden geduwd en vastgeklikt. Zoals het een NAS betaamt moet deze natuurlijk beschikken over één of meerdere netwerkaansluitingen. Drobo heeft bij deze NAS gekozen voor één enkele Gigabit-aansluiting, er zijn dus geen mogelijkheden voor fail-over en link-aggegratie.

Software

Om de Drobo te installeren wordt verwezen naar de website van de fabrikant, waar je een vragenlijst moet doorlopen. Dit alles om te bepalen welke download je aangeboden krijgt. Deze download moet je vervolgens installeren.

drobo-app-1 drobo-app-2

Standaard wordt de NAS geïnstalleerd en opgeleverd met één publieke share. Daarmee zou je de NAS al direct kunnen gebruiken voor al je opslagbehoeftes. Je kan in de applicatie echter nog een aantal andere zaken instellen. Zo kan je naar wens meerdere shares aanmaken en eventueel Time Machine activeren voor een share, zodat je een macOS-systeem eenvoudig kan back-uppen. Natuurlijk kan je ook een admin-wachtwoord instellen en heb je zoals op de vorige pagina besproken de mogelijkheid om twee schijven in te zetten als spare, zodat je data nog veiliger wordt opgeslagen.

drobo-shares

Tot slot is er de mogelijkheid om apps te installeren.

Apps

Ons werd verteld dat de Drobo 5N eerst en vooral een gebruiksvriendelijke NAS is. Tot hier toe klopt dat ook wel. Op het moment dat apps hun intrede doen, wordt dit echter anders. Je kan net zoals op andere NAS-apparaten een app selecteren en deze laten installeren op je Drobo-NAS. De keuze loopt uiteen van mediaspelers, downloadapplicaties voor Torrents en nieuwsgroepen tot zelfs WordPress. Het installeren van een app gaat echter erg langzaam en is niet echt gebruiksvriendelijk. Je merkt dat deze feature er een beetje in is gepropt en het eigenlijk geen goede meerwaarde is. Als je nog veel downloadt is het wellicht handig, maar soms kan je beter wegblijven van dit soort features, zeker als je je focust op gebruiksgemak.

drobo-app-install

Daarnaast heeft Drobo ook nog een aantal eigen apps, myDrobo, DroboPix en DroboAccess. Met de applicatie myDrobo is het mogelijk je NAS op afstand te beheren, de DroboPix-app is beschikbaar op de NAS maar ook voor Android en iOS, hiermee is het mogelijk al je foto’s automatisch te backuppen naar je NAS. Tot slot kan je met de DroboAccess-app de bestanden op je NAS bekijken, dit kan vanaf elke locatie, dit kan gratis via de browser, maar ook eventueel met een Android of iOS-app, maar daar moet de gebruiker 1 euro voor betalen in de applicatiewinkel.

De Drobo-apps voegen dus wel enkele nuttige features toe, al vinden we het jammer dat je voor DroboAccess dan weer een euro moet betalen, als je ruim 500 euro uit geeft aan de Drobo 5N, mogen de Drobo-apps best gratis zijn.

Prestaties (RAID Hybrid)

Natuurlijk testen we de Drobo 5N ook middels onze gebruikelijke prestatietests, om te kijken waar de NAS goede prestaties weet neer te zetten en waar deze wellicht steekjes laat vallen. Het maken van een NAS is niet zo moeilijk, maar degelijke stabiele en betrouwbare prestaties neerzetten is vaak een ander verhaal.

Benchmark: HD afspelen – Hybrid RAID

Benchmark: Fotoalbum – Hybrid RAID

Voor multimediatoepassingen blijkt deze NAS erg geschikt te zijn. Het valt in onderstaande grafiek niet echt op, omdat er weinig vergelijkingen zijn met hybrid RAID-apparaten. We prefereren normaliter RAID5, maar dat kunnen wij bij de Drobo helaas niet forceren.

Benchmark: Office productiviteit – Hybrid RAID

Aangekomen bij de test voor Office-productiviteit zakt de Drobo echter door het ijs, dit is een van de slechtste scores die we ooit gemeten hebben. Om er zeker van te zijn dat de meting ook daadwerkelijk klopt, hebben we de test nog een tweede keer gedaan, met hetzelfde resultaat.

Benchmark: Map kopiëren vanaf NAS – Hybrid RAID

Benchmark: Map kopiëren naar NAS – Hybrid RAID

Benchmark: Bestand kopiëren vanaf NAS – Hybrid RAID

Benchmark: Bestand kopiëren naar NAS – Hybrid RAID

Tot slot het kopiëren van een complete map of bestanden. Het kopiëren van een map gaat een stuk trager dan we gewend zijn, de snelheid van het kopiëren van een los bestand is redelijk.

Met betrekking tot de scores van de Drobo 5N verwijzen we graag naar de RAID 5-scores in deze review. Als je deze naast elkaar houdt, kun je de 5N redelijk in de juiste context plaatsen.

Conclusie

De Drobo 5N is een prima NAS voor multimediatoepassingen. Het afspelen van een video gaat lekker snel en hetzelfde geldt voor het binnenhalen van foto’s. Losse bestanden kopiëren gaat eveneens prima. Worden we echter iets veeleisender en gaan we een complete map kopiëren of onze office-activiteiten naar deze NAS verplaatsen dan valt de snelheid ineens enorm tegen. Wat betreft de gebruiksvriendelijkheid heeft Drobo qua installatie goed werk afgeleverd. Het is allemaal lekker simpel gehouden, waardoor de NAS door vrijwel elke gebruiker is te installeren en gebruiken. Wij vinden het jammer dat het bedrijf het daar niet bij heeft gelaten, maar er toch voor heeft gekozen om apps toe te voegen voor meer features. Voor een 5-bay NAS waarbij je je toch meer richt op de professionele gebruiker en de zakelijke klant, was het weglaten van de apps wat ons betreft beter geweest.

.pro’s

  • Duidelijke lampjes voor schijfstatus;
  • Eenvoudig te installeren en gebruiken;
  • Snelheid mediabestanden;

.contra’s

  • Toevoegen van apps;
  • Snelheid office productiviteiten map kopiëren;
  • Prijs

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home