Asus ZenScreen MB16AP review: USB-C-monitor voor onderweg

De kans is groot dat je op kantoor met twee monitoren werkt. De kans is net zo groot dat je dat onderweg niet doet. Mits wat geluk heeft je laptop een 17 inch 4K-scherm om dat probleem op te vangen. Zo niet, dan heeft Asus met de MB16AP een handig alternatief.

Wie veel reist, weet hoe beperkend een laptopscherm is wanneer je wil multitasken. Dezelfde productiviteit zoals op kantoor is moeilijk haalbaar. In het verleden hebben fabrikanten geëxperimenteerd met externe mobiele schermen, maar in de praktijk waren die zelden gebruiksvriendelijk. Asus probeert het nu opnieuw met een mobiele USB-C-monitor met geïntegreerde batterij.

USB-C

USB-C moet ervoor zorgen dat mobiele schermen gebruiksvriendelijker worden. De slimme stekker kan genoeg voeding en beeld in één kabel verwerken en is bovendien plug-and-play dankzij de DisplayPort-ondersteuning. Wie de Asus MB16AP (329 euro incl. btw) uitpakt en met USB-C verbindt, ziet direct beeld zonder nood aan extra software.


Lees dit: Thunderbolt 3, USB-C en monitors: wat zijn de valkuilen?


Wie nog geen laptop heeft met USB-C, kan deze 15,6 inchmonitor (1.920 x 1.080 pixels) ook met een klassieke USB-A-connectie gebruiken. Je moet dan wel eerst drivers van DisplayLink installeren om beeld te krijgen op de monitor.

De Asus MB16AP wordt geleverd met beide USB-kabels en een hoes die de voor- en achterkant beschermd. Het flexibele design met magneten in de hoes zorgt ervoor dat je de monitor op heel wat manieren kan positioneren. Experimenteer hier zeker mee, want er zijn heel wat standen mogelijk. Echt intuïtief vonden we het zelden, maar oefening baart kunst.

Flexibiliteit

Dankzij de flexibiliteit van de hoes kan je het scherm ook prima in portretmodus gebruiken. Dat kan handig zijn in bepaalde spreadsheets en Word-documenten, of om te programmeren. Er zit een sensor in de Asus MB16AP die het beeld automatisch mee roteert, maar Windows heeft extra software nodig om dat te begrijpen.

Opvallend: wanneer je het scherm vooraf in portretstand zet en dan pas de USB-kabel verbindt, zal het scherm dat niet altijd begrijpen. Je moet eerst de monitor horizontaal houden en daarna opnieuw verticaal, voordat de rotatiesensor het scherm kantelt.

Met de meegeleverde software kan je ook basisinstellingen aanpassen, zoals helderheid, contrast, kleur en verschillende thema’s. Zo hoef je niet in het menu te duiken van het scherm. Het enige wat we missen in de software, is een indicatie van de batterij. Die moet je nu altijd zoeken in de menustructuur van het scherm.

Dankzij USB-C kan je ook gemakkelijk een smartphone koppelen aan deze monitor en op een groot scherm van films genieten. Wanneer jouw Android-toestel een USB-C-aansluiting heeft, kan je ermee aan de slag.

Laadperikelen

De Asus MB16AP heeft een 7.800 mAh-batterij aan boord en kan ook gebruikt worden om een laptop, tablet of smartphone via USB-C op te laden. Tof in noodgevallen, maar in de praktijk wil je die batterij bewaren om de monitor zelf te gebruiken. Die gaat ongeveer vier uur mee bij maximale helderheid.

De achilleshiel van de Asus MB16AP is dat hij bij hoge helderheid (maximaal 220 cd/m²) het scherm niet altijd snel genoeg oplaadt in bepaalde situaties. Resultaat: na een zestal uur houdt het scherm het voor bekeken ondanks dat de autonomie zonder stroom vier uur is.

Onze testopstelling is een HP EliteBook x360 1040 G5 met de meegeleverd USB-C-lader op één USB-C-aansluiting en op de andere is de Asus MB16AP aangesloten. In deze situatie krijgt het scherm niet genoeg stroom om snel genoeg op te laden.

Vreemd genoeg krijgt het wel genoeg stroom om sneller op dan af te laden wanneer het stroom krijgt van de laptop zonder dat die aan het stroomnet is aangesloten. De Asus MB16AP laadt dan op maximale helderheid ongeveer 10 procent per half uur.

We kunnen moeilijk begrijpen dat Asus niet de USB-C Power Delivery-standaard (USB-C PD) heeft omarmd om de monitor bliksemsnel op te laden. Ook om randapparatuur snel op te laden met het scherm is USB-C PD handiger. Dat had vermoedelijk ook het probleem opgelost met onze initiële testopstelling. Bovendien heeft de monitor ook maar één USB-C-connectie. Had er een tweede geweest, dan kon je de monitor extern opladen, terwijl je connectie maakt met een ander apparaat.

Conclusie

Het IPS-scherm is behoorlijk goed met degelijke kijkhoeken. Verwacht geen perfect gekalibreerde kleuren, maar om werk te verzetten onderweg of om media te consumeren, is de schermkwaliteit prima.

De maximale schermhelderheid is beperkt, 220 cd/m², wat in een duidelijk verlichte ruimte maar nipt genoeg is om comfortabel te werken. We snappen dat Asus het energieverbruik binnen de perken wil houden, maar een optie om tijdelijk iets hoger te gaan, had wel fijn geweest.

De Asus MB16AP is een prima idee, maar je merkt dat de technologie nog pril is. Een hogere helderheid is wenselijk, het laden verloopt te traag en inconsistent en de prijs is te pittig, gezien de tekortkomingen. Bovendien is het formaat net iets te groot om handig overal mee te nemen. De Asus MB16AP is een handige oplossing om media van je smartphone op een groot scherm te consumeren, maar voor de mobiele werker raden we een 14 inchmodel of kleiner aan om echt overal mee te nemen.

.pro’s

  • Meegeleverde hoes
  • Batterijduur

.contra’s

  • Ondersteunt geen USB-C PD
  • Groot formaat
  • Maximale helderheid
  • Prijs

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home