Asus bouwt in stilte aan HPC- en serverbusiness

Asus ontwikkelt een aanbod van HPC-servers die vooral uitblinken in efficiëntie. Het bedrijf creëerde ook al een groot AI-model. Wereldwijde ambities blijven voorlopig echter beperkt.

Asus wil langzaam maar zeker een plaats veroveren in de servermarkt. De fabrikant staat niet gekend voor servers, maar eerder voor laptops, routers en componenten. In thuisland Taiwan heeft Asus echter al een mooi portfolio opgebouwd.

Energie-efficiënt

Zo bouwde Asus in 2018 al mee aan de Taiwania 2-supercomputer, die destijds op plaats twintig in de Top 500 stond. Afgelopen jaar won Asus de aanbesteding voor Taiwania 4. Daarvoor bouwde Asus volgens The Register al een datacenter met een PUE (Power Use Efficiency) van 1,17. Dat is een erg lage PUE die aangeeft dat er relatief weinig extra stroom nodig is om hardware te koelen: een straffe verwezenlijking in het warme en vochtige klimaat van Taiwan.

De afgelopen jaren bouwde Asus zo expertise uit in de bouw van (HPC-)servers en datacenters. Het bedrijf legde zich ook toe op AI, en trainde het Formosa-model. Dat telt 176 parameters en is getraind op basis van Chinese data in de plaats van Engelstalige.

Asus heeft intussen een aanbod van servers dat in de smaak valt bij hyperscalers. De kleinere schaal van het bedrijf zorgt ervoor dat concurreren op prijs moeilijk is, maar de fabrikant vindt zijn niche dankzij de energie-efficiëntie van de hardware. De servermarkt is een groeimarkt voor Asus, al plant het bedrijf er niet meteen zichtbaar op in te zetten. Voorlopig werkt Asus vooral onder de radar, al zijn er wel de ambities om op termijn een grotere enterprise-speler te worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home