Review: Asus ZenBook 3 laptop

Onlangs hebben we de Asus ZenBook 3 op de redactie ontvangen. Het moet gezegd worden: bij Asus weten ze prima hoe ze mooie producten moeten maken. De ZenBook 3 oogt chique, minimalistisch, verfijnd en vooral heel compact. Maar gaat deze compacte bouw niet ten koste van het gebruiksgemak?

Vandaag de dag leven we in een tijdperk dat alles efficiënter, slimmer en – uitgezonderd onze smartphone – vooral kleiner mag. De tijd wat we een laptop van meer dan drie kilogram met ons mee zeulden behoort met onze nieuwe levensstijl definitief tot het verleden.

Ons kantoor is de auto, trein, de lunchroom of de keukentafel. Als dat zo uitkomt. De echte levensgenieter eigent zich misschien zelfs wel eens een bankje in het bos of in het park toe. Heerlijk in de vrije natuur werken in alle rust en stilte. Dat is het nieuwe werken anno 2017. Werken mag ook leuk zijn. En dit is precies waarvoor Asus de ZenBook 3 lijkt te hebben bedoeld.

De kleine Asus weegt slechts 910 gram. De laptop is met een afmeting van 29,6 bij 12,1 centimeter en een dikte van net geen 12 millimeter zelfs marginaal kleiner, maar fractioneel dikker dan een A4 notitieblok. Verder is het een conventionele laptop. De ZenBook3 wordt geleverd met een Intel Core i5 of i7 processor, een 12,5-inch scherm met een 16:9 beeldverhouding en een razendsnelle solid state harddisk. De ZenBook 3 wordt naar wens voorgeïnstalleerd met Windows 10 Home of Pro-editie.

Ontwerp en bouwkwaliteit

De nieuwe generatie ZenBook is compleet nieuw ontworpen om nog lichter, dunner, sterker en krachtiger te zijn dan zijn voorganger. Hiervoor stond Asus voor de uitdaging om een nog platter scharnier te ontwerpen, zonder dat dit ten koste zou gaan van de stevigheid. Vervolgens moest er een full-size keyboard in de behuizing passen, zonder dat dit ten koste zou gaan van de stijfheid van het geheel.

Om dit te bewerkstelligen maakt Asus voor haar behuizing gebruik van hoogwaardig aluminium dat naar verluidt ook wordt gebruikt in de luchtvaartindustrie. Het resultaat is een 50% sterkere behuizing, terwijl het totaalgewicht laag is gebleven.

Ook het scherm heeft de gevolgen van het strenge dieet ondervonden. Het scherm is voorzien van een 0,4mm dunne glasplaat van zogenaamd ‘Corning Gorilla Glas 4’. Dit is tweemaal zo dun als conventioneel coverglas, maar ondanks de dikte nog ruimschoots sterk genoeg.

Het eindresultaat mag er zeker zijn. Op het dikste punt gemeten is de behuizing slechts 11,9 millimeter dik. De behuizing blijft zoals beloofd door Asus ook enorm stijf. Tijdens onze strenge torsietest geeft hij geen krimp.

De look en feel is over het geheel gezien zeer goed. De behuizing is mooi gestileerd en we kunnen nergens een onvolkomenheid ontdekken. Het openen en sluiten van het beeldscherm gaat vederlicht en deze wordt in gesloten toestand heel subtiel door een magneetsluiting tegen de behuizing aangetrokken. Het ontwerp is wat minder origineel en doet meer dan een beetje denken aan wat Apple op de markt brengt, al valt het natuurlijk ook niet mee om op dat punt echt onderscheidend te zijn. De behuizing is door zijn glanzende afwerking verder gevoelig voor vingerafdrukken.

Wij hebben een blauwe versie van de fabrikant ontvangen; deze heeft door zijn onderscheidende kleur en het gouden randje gelukkig een eigen identiteit. Maar het moet wel je smaak zijn. Het toetsenbord heeft een normaal formaat en is voorzien van matchende ‘gouden’ achtergrondverlichting.

Wat ons tegenviel is dat Asus het doorgeslagen minimalisme uit Cupertino ook heeft overgenomen in de ZenBook 3. Er zitten slechts een tweetal connectors in de behuizing; links een 3,5mm jack aansluiting voor een hoofdtelefoon en rechts een USB type-C poort die tevens bedoeld is voor de netspanning. In de praktijk blijkt dit echt niet handig. Op deze vlakken biedt de Asus dus niet zoveel voordelen ten opzichte van zijn Amerikaanse aartsrivaal. Wij zouden toch echt graag nog een extra USB-poort tot onze beschikking hebben.

Hardware

Het werkgeheugen van de geteste ZenBook 3 bedraagt 8GB LPDDR3, maar kan naar wens ook met het dubbele worden geleverd. De harddiskgrootte begint bij 256GB (Solid State SATA3). De door ons geteste versie beschikt over een PCIe SSD met een opslagcapaciteit van 512GB (Gen3). De processor is van Intel. De basisconfiguratie wordt geleverd met een Core i5-7200U processor. Ons testmodel beschikt over een Core i7-7500U processor met een kloksnelheid van 2,7GHz.

Dat de ZenBook 3 gebruik maakt van de embedded Intel HD Graphics 620 oplossing is in deze klasse niet uitzonderlijk. Het LED-panel heeft een beeldformaat van 12,5 inch en een schermresolutie van 1920×1080 beeldpunten. Draadloze communicatie wordt verzorgd door Bluetooth 4.1 technologie en de integratie met het thuis- of kantoornetwerk gaat uitsluitend via Wi-Fi (802.11ac).

De Asus ZenBook 3 wordt geleverd in drie kleuren; kwarts grijs, koningsblauw en rosé goud. Ook zijn er verschillende hardware configuraties leverbaar en is hij zoals al aangegeven leverbaar met Windows 10 Home of Pro editie. Prijzen variëren van 1199 tot 1899 euro. De door ons geteste versie (UX390UA-GS073T) kost 1399 euro.

Gebruiksgemak en accuduur

Zoals al eerder genoemd heeft de ZenBook 3 slechts twee aansluitingen in de behuizing. Een RJ45 aansluiting voor een bekabeld netwerk zal je dan ook tevergeefs zoeken. Ook is er geen verloopkabeltje van USB-C naar de A-variant meegeleverd. Wel kun je bij Asus terecht voor een zeer fraai optioneel dock met USB-C, USB-A 3.0, HDMI, VGA, RJ45 LAN en een 3-in-1 kaartlezer. Mooi voor op het bureau, maar voor onderweg betekent dit het meeslepen van een extra device.

De touchpad van de ZenBook 3 is lekker ruim en loopt door over linker en rechter muisknoppen. Hiermee vergroot Asus het effectieve oppervlak van het touchpad. Dit ervaren we in combinatie met de ‘Smart Gesture’ technologie als prettig; tijdens het navigeren en vegen en scrollen hebben we nooit het idee dat het te klein is. De linker en rechter button hebben bovendien een relatief diep drukpunt waardoor tijdens het navigeren niet per ongeluk iets wordt geselecteerd.

In het touchpad heeft Asus een ‘one-touch’ vingerafdrukscanner opgenomen. In de praktijk werkt een dergelijke sensor veel prettiger dan de oude vingerafdrukscanners waarbij de gebruiker over de sensor moet ‘aaien’. Deze wilden in de praktijk nog wel eens weigeren. De sensor in de ZenBook kent deze problematiek gelukkig niet, al neemt hij wel een gedeelte van het touchpad in beslag.

De breedte van het touchpad draagt bij aan een prettige navigatie, maar ondanks de palmafwijzingstechnologie kunnen we niet voorkomen dat de rechter duim af en toe onbewust op rechterzijde van het touchpad rust en hiermee de muispointer tijdens het typen van documenten op een willekeurige plek in het document laat belanden.

De hoogte van de toetsen is met 0,8 millimeter zeer gering. De aanslag van de toetsen is bovendien vederlicht en we missen (door de geringe hoogte) een duidelijk drukpunt. Het toetenbord ligt bij het werken achter een bureau bovendien relatief vlak, waardoor we tijdens het typen soms de indruk hebben alsof we direct op het werkblad typen. Hierbij is de rand van de behuizing onder de palmrests vrij scherp en deze drukt, wanneer beide duimen op de spatiebalk rusten, precies in het polsgewricht.

Werk je graag ‘s avonds op de bank met de ZenBook op schoot, dan is het een waar genot om met de ZenBook 3 te werken. Met name de toetsenbordverlichting draagt bij aan een langdurig ontspannen manier van werken. Het werken in de buitenlucht is in de hoogste helderheidsstand prima te doen, mits in de schaduw. Het glanzende oppervlak van het scherm reflecteert de omgeving anders genadeloos. Bovendien is de lichtopbrengst onvoldoende om het scherm direct in de zon goed af te kunnen lezen.

De accuduur van de 6-cel lithium-polymeer accu moet volgens Asus tot wel negen uur bedragen. Onze accutest laat zien dat deze ZenBook 3 prima presteert, zeker voor een dergelijke compacte laptop.

De kwaliteit van de VGA beeldsensor van de webcam staat haaks op de hoge kwaliteit van deze ZenBook. Behalve de lage VGA resolutie is de lichtgevoeligheid beperkt. Video opnames zijn hierdoor van zeer matige kwaliteit. Het is net voldoende voor Skype, maar daar houdt het ook wel mee op. In deze prijsklasse zouden we een camera met een hogere kwaliteit verwachten. De geluidskwaliteit van de ingebouwde microfoon is daarentegen prima.

Asus maakt gebruik van Harman Kardon speaker- en versterkertechnologie in haar ZenBook serie en volgt hiermee de hedendaagse trend om de geluidskwaliteit te laten verzorgen door audio(fiele) specialisten. Samen met de Harman groep heeft Asus de zogenaamde SonicMaster audiotechnologie ontwikkeld. Dit omvat vier ingebouwde speakers en een vierkanaalsversterker waardoor de ZenBook volgens de fabrikant een echte 360-graden 5.1 surround beleving creëert. Wij hebben dit natuurlijk geverifieerd.

De ingebouwde speakers zetten inderdaad een heel ruimtelijke geluidsbeleving op, maar het geluid is natuurlijk nooit zo vol en dynamisch als we dit van specifiek hiervoor bedoelde componenten mogen verwachten. Dat kan ook niet. Hiervoor zijn de speakertjes te klein en de klankkastwerking van de behuizing te beperkt.

Via een hoofdtelefoon ervaren we goede resultaten. Dit is in zijn geheel toe te schrijven aan de kwalitatief prima versterking. De klank met de hoofdtelefoon is vol, dynamisch en vooral schoon. Voor een betere bioscoopbeleving bij filmweergave met een hoofdtelefoon heeft de Asus een zogenaamde ‘virtualisatie’ optie beschikbaar. Met deze optie ingeschakeld horen we dat de stemmen meer in het centrum van het geluidsbeeld geplaatst zijn. De dynamiek wordt helaas minder. Bij weergave van muziekbestanden is het resultaat beter wanneer de virtualisatie wordt uitgeschakeld.

Benchmark (systeem)

De ZenBook heeft voldoende processorkracht om de normale kantoorapplicaties vlot uit te voeren. Zwaardere programma’s die veel rekenkracht vergen vindt de Asus niet fijn. De Intel Core i7 in het door ons geteste exemplaar presteert prima, maar het is geen grote sprong in performance als we deze vergelijken met de i5.

Om zowel de processor als de behuizing koel te houden heeft Asus gekozen voor een combinatie van een heat pipe met een wanddikte van 0,1mm en een ultra platte ventilator van slechts 0,3mm dik. Het gehele koelsysteem is hierdoor niet dikker dan 3mm. Het systeem werkt niet geheel geruisloos, maar het blijft een knappe prestatie dat ze een en ander in een dergelijke platte behuizing hebben weten te puzzelen.

Kijken we naar de prestaties van het operating systemen en kantoortoepassingen dan zijn we verrast over de hoge score. Dit betekent dat de Asus je het niet kwalijk zal nemen wanneer je meerdere applicaties open hebt staan. De crossplatform score is echter net iets meer dan bovengemiddeld. Zware beeldbewerkingsapplicaties zullen derhalve minder geschikt blijken voor de kleine Asus.

Benchmark (grafisch en opslag)

De schermgrootte van het LED-panel bedraagt 12,5 inch en de schermresolutie 1920×1080 beeldpunten (16:9). Door de contrastratio van 1000:1 is de ZenBook in staat om heldere en levendige beelden te tonen. Zelfs tijdens het werken in de buitenlucht. Ook de kijkhoek is met 178 graden ruim te noemen.

Op grafisch gebied maakt Asus gebruik van Intels HD Graphics 620, een embedded oplossing die niet over veel grafische reserves beschikt. Dit uit zich ook in de matige benchmark scores. Ben je een gebruiker die zware games speelt of CAD programma’s wil draaien, dan is de ZenBook 3 wellicht niet de juiste keuze.

Conclusie

De Asus ZenBook 3 heeft ons verrast met zijn compacte en superdunne verschijning. De kast van geanodiseerd aluminium is prachtig qua design. De kleine Asus is vlot en heeft meer dan voldoende kracht voor minder ‘performancelustige’ software en kantoortoepassingen. Door de SSD start de ZenBook 3 zeer snel op en is de toegangstijd tot op het systeem opgeslagen bestanden kort. Dit maakt het werken met de ZenBook 3 in het algemeen tot een feest. Wel een prijzig feestje, want de Asus ZenBook is, zeker in de hoogste configuratie, niet goedkoop.

.pro’s

  • Zeer compact
  • Lichtgewicht
  • Mooi design
  • Goede accuduur
  • Prima performance

.contra’s

  • Connectiviteit
  • Behuizing gevoelig voor vingerafdrukken
  • Niet goedkoop

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home