Fujitsu Lifebook U9310X review: ruwe bolster met een warm hart

Wie vandaag een zakelijke laptop moet kiezen, wordt overladen door opties van diverse fabrikanten. Dell, HP en Lenovo kapen het grootste deel van de markt, maar vergeet zeker niet om Fujitsu te overwegen. De Fujitsu Lifebook U9310X heeft een unieke identiteit, overtroeft de concurrentie op vlak van connectiviteit en heeft een uitstekende batterijduur. 

Voor ons ligt een scharlakenrode laptop die tegelijk schreeuwt om aandacht en klasse uitstraalt. De keuze is uniek binnen de markt, heel gedurfd, maar we kunnen het heel sterk smaken. De Fujitsu Lifebook U9310X (1.490 euro exclusief btw) is geen dertien in een dozijn-laptop voor wie dat wenst. De fabrikant biedt naast rood ook een traditionele zwarte kleur aan voor mensen die de voorkeur geven aan een traditioneel design.

De opvallende kleur is een sterke binnenkomer, maar deze laptop maakt meer emoties los. Tijdens onze testperiode floreerden we van teleurgesteld naar gelukkig, om daarna verrast te worden en finaal helemaal mee te zijn met het concept. Hoe langer je de Fujitsu Lifebook U9310X gebruikt, hoe meer je ervan gaat houden.

Bijzonder geslaagd rood

Wie deze laptop gesloten op een bureau ziet liggen, kan enkel concluderen dat Fujitsu een sexy ontwerp heeft neergezet. De lijnen zijn strak, er is connectiviteit in overvloed (straks meer daarover) en hij is ontzettend licht (1032 gram). Van zodra je de Fujitsu Lifebook U9310X aanraakt, overvalt je een gevoel van lichte teleurstelling.

De sterke en lichte magnesium behuizing heeft talrijke voordelen, maar het voelt minder premium aan vergeleken met een aluminium chassis. De HP Elite Dragonfly maakte eerder dit jaar dezelfde materiaalkeuze, met dezelfde conclusie. De coating die Fujitsu voorziet heeft wel als groot voordeel dat er geen vingerafdrukken zichtbaar zijn.

Noem het Japanse efficiëntie, maar het design van de Lifebook U9310X valt in duigen aan de onderkant: 16 duidelijke schroeven. De IT-dienst vind dit minder erg, maar voor de zakelijke gebruiker oogt dit vreemd. Het lijkt alsof de fabrikant nog niet klaar is met de afwerking van de onderkant. Toegegeven, het gaat om details, maar in dit premiumsegment is de concurrentie hard en met het 360-gradenscharnier is de kans groot dat je regelmatig de onderkant ziet.

Schermkwaliteit

Buitenkant gekeurd, tijd voor de binnenkant van de laptop waar je dagelijks op werkt. Ook hier opnieuw die Japanse manier van afwerking: efficiënt. Denk daarbij aan het 13,3 inchscherm dat iets dieper in zijn behuizing zit, een toetsenbord dat qua feedback en tikgevoel beter kan en dikke randen rondom het scherm. Fujitsu lijkt alles in elkaar geassembleerd te hebben, zonder na te denken over een eengemaakt design. Opnieuw, het is muggenziften, maar in een premiumsegment verwacht je meer. Hetzelfde geldt met de vooraf geïnstalleerde trialversie van McAfee. Zulke bloatware hoort niet thuis in dit segment.

Het 13,3 inch aanraakscherm mag wat ons betreft stilaan een upgrade krijgen.

Het 13,3 inchscherm (1.920 x 1.080 pixels) mag wat ons betreft ook stilaan een upgrade krijgen. De maximale helderheid van 315 cd/m² is aan de krappe kant om in de zon buiten te werken. We zouden liever een hogere schermresolutie zien, of een evolutie naar een 16:10- of 4:3-schermratio om efficiënter op te werken. Dat gezegd zijnde, doet het scherm wel wat het moet. De kleuren zijn uitstekend (97% sRGB-bereik), het scherm ondersteunt touch en heeft een matte coating om aangenaam te werken.

Je merkt aan alles dat de Fujitsu Lifebook U9310X een ruwe bolster is, maar we komen stilaan op het punt dat het gevoel van teleurstelling plaats ruimt voor appreciatie en bewondering.

Enorm veel connectiviteit

Op vlak van connectiviteit is deze laptop de absolute koning in het premium segment. De lijst is bijzonder lang: 2x USB-C (Thunderbolt 3), 1x HDMI, 2x USB-A (USB 3.2 Gen 1), hoofdtelefoonaansluiting, smartcardreader, simkaartslot, stylushouder, SD-kaartslot en een volwaardige RJ45-stekker (ethernet) via een slim uitvouwsysteem. Hiermee toont Fujitsu aan andere fabrikanten dat een dun en licht toestel geen impact hoeft te hebben op het aantal connectiemogelijkheden.

De stylushouder bevat een actieve stylus waarmee je op het scherm kan schrijven. Ideaal om tussendoor iets op het scherm te noteren zonder dat je daarvoor je vinger moet gebruiken.

Het belangrijkste voor overheidsinstanties is de toevoeging van een smartcardslot. Geen enkel premium toestel heeft dit vandaag aan boord, terwijl bepaalde bedrijven en de overheid dikwijls die extra veiligheid wensen. Je moet bij deze laptop op dat vlak geen enkel compromis sluiten.

Het simkaartslot (4G/LTE) zorgt er tot slot voor dat je altijd en overal geconnecteerd kan blijven.

Handpalmscanner

Security staat centraalin de Fujitsu Lifebook U9310X. Naast een smartcardslot kan je via Windows Hello met je gezicht inloggen dankzij twee IR-sensoren bovenaan bij de webcam. De vingerafdruksensor die je op de meeste laptops vindt, maakt bij dit toestel plaats voor een handpalmscanner onder de noemer PalmSecure.

De technologie scant de aders in je handpalm die een unieke structuur hebben. Volgens Fujitsu is de technologie veiliger dan een irisscanner of vingerafdruksensor omdat het namaken van een handpalm nagenoeg onmogelijk is. Extra bonus met COVID-19: je moet geen contact maken met de sensor om te valideren.

Het grootste nadeel is dat Microsoft met Windows 10 PalmSecure niet standaard herkent. Fujitsu installeert de software ook niet standaard, waardoor je eerst naar een webadres moet surfen en software moet installeren. De authenticatie duurt iets langer dan bij een vingerafdruksensor, maar na een paar keer gebruiken weet je perfect hoe je je hand moet houden om snel in te loggen.

Prestaties

De Intel Core i7-chip levert adequate prestaties gezien het dunne profiel. Zijn turbofrequentie van 3,5 GHz is maar een twintigtal seconden haalbaar, waarna hij stabiliseert op 2,3 GHz onder continue piekprestaties. Dat betekent dat je de Fujitsu Lifebook U9310X perfect zwaar kan belasten zonder prestatieverlies. De 16 GB RAM geeft genoeg marge om te multitasken.

Het enige waar je niet veel mag van verwachten, is de geïntegreerde grafische kaart van Intel. Wie graag video’s wil renderen of in zijn vrije tijd een spelletje speelt, kijkt beter naar een krachtigere machine. Op die doelgroep mikt Fujitsu niet met dit toestel. Daar kan in een toekomstige editie van de laptop met 11 generatie Intel-processor misschien verandering in komen.

Wie twijfelt over de hoeveelheid RAM, kan beter het maximale (16 GB) nemen omdat je die later niet kan aanpassen. Het geheugen zit namelijk vast gesoldeerd op het moederbord. De 512 GB NVMe SSD reageert bliksemsnel, iets wat we vandaag in elk premium toestel verwachten.

Batterij en laadtijd

Met de Intel Core i7-10610U kiest Fujitsu voor de Comet Lake line-up, de laatste generatie met 14 nm-chips. Bepaalde toestellen zoals de Dell XPS 13 hebben een Ice Lake-chip aan boord die op het nieuwe 10 nm-procedé is gebakken. Dat heeft in theorie invloed op de prestaties en/of batterijduur, maar Fujitsu haalt met de Intel Comet Lake-chip het maximale uit de kan.

We kunnen de Fujitsu Lifebook U9310X een hele werkdag gebruiken zonder op te laden. Dat is belangrijk, want het lichtgewicht motiveert om het toestel flexibel te gebruiken doorheen kantoor en onderweg.

De enige opmerking die we hebben, gaat over de standaard meegeleverde lader. Er is niets mis met de snelheid van het laden, maar met de specifieke laadconnector. De laptop ondersteunt ook laden via USB-C, waarom dan geen USB-C-lader in de doos stoppen? Nagenoeg alle laptopfabrikanten hebben die stap al wel gezet.

Conclusie

De Fujitsu Lifebook U9310X (1.490 euro exclusief btw) weet ons te charmeren, zette ons met twee voeten terug op de grond om daarna opnieuw te imponeren. De scharlakenrode afwerking is een eye-catcher, maar voor de rest van de afwerking heeft Fujitsu nog werk vergeleken met andere premiumlaptops. Dat terzijde werden we hoe langer hoe meer overtuigd van deze laptop tijdens onze testperiode. Het hoeft niet altijd liefde op het eerste gezicht te zijn.

De Fujitsu Lifebook U9310X weet ons te charmeren, zette ons met twee voeten terug op de grond om daarna opnieuw te imponeren.

Troeven zoals uitgebreide connectiviteit en een degelijke batterijduur zijn essentieel voor zakelijke laptops. Als je dat kan combineren in een vederlicht en sterk chassis, dan weet je dat je iets goed in handen hebt. De Fujitsu Lifebook U9310X heeft het hart op de juiste plaats en weet de gehele redactie op het einde van de rit te overtuigen. Absoluut een aanrader.

Specificaties: Intel Core i7-10610U, 16 GB RAM, 512 GB SSD + 32 GB Intel Optane, LTE, PalmSecure, 13,3 inch mat scherm (1.920 x 1.080 pixels), 1.032 gram, Windows 10 Pro

.pro’s

  • Uitgebreide connectiviteit
  • Lange batterijduur
  • Snelle oplaadtijd
  • Lichtgewicht
  • Inloggen met je handpalm

.contra’s

  • McAfee bloatware
  • Schermkwaliteit mag beter
  • PalmSecure niet standaard geïnstalleerd

Leestip: Belnet omarmt ServiceNow na transformatie door Fujitsu

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home