Acer TravelMate P2 review: ideale instapcompagnon

De Acer TravelMate P2 doet wat hij moet en dat aan een zeer aantrekkelijk prijskaartje. Acer kiest voor een uitstekende balans in deze allround-instaplaptop.

Met zijn plastic behuizing en gewicht van 1,63 kg zal de Acer TravelMate P2 niet meteen de hoofden doen draaien. Deze heel sober ogende laptop moet het niet van een premium design hebben, wel van het prijskaartje. Met een adviesprijs van 592 euro exclusief btw positioneert Acer dit toestel wel erg scherp. Wie een budgetvriendelijk en gebalanceerd toestel zoekt, is hier aan juiste adres.

De buitenkant is verrassend stevig ondanks de keuze voor plastic. Vaak zien we in deze prijsklasse een ietwat plooibaar chassis maar daarvan is hier geen sprake. Het toetsenbord is degelijk, al missen we wat ons betreft een grotere klikafstand voor de toetsen. Formaat en lay-out zitten wel snor, waardoor we aangenaam blind wegtypen op de TravelMate P2. Ook over het touchpad kunnen we niets verkeerds zeggen.

Instapmodel

In deze prijscategorie vinden we het instapmodel het interessantst dus dat testen we ook. Onze reviewversie van de TravelMate P2 komt daarom zonder toeters of bellen. Een Windows Hello-compatibele camera ontbreekt, net als een vingerafdruksensor. We hadden graag één vorm van biometrische authenticatie gezien, maar begrijpen de afweging van Acer gezien de prijs.

Wat het beeldscherm betreft schiet Acer in de roos. Het 16:9 FHD IPS-scherm is scherp, helder genoeg en voorziet een uitstekende kijkhoek. Duurdere laptops doen natuurlijk beter, maar wanneer je het display niet rechtstreeks vergelijkt met een ander toestel zal je weinig fouten opmerken. Het kleurbereik is niet zo fantastisch, met bijvoorbeeld maar 59,9 procent sRGB en 41,3 procent AdobeRGB. De DeltaE-waarde, die aanduid hoe nauwkeurig de kleurweergave is, vertelt een gelijkaardig verhaal. Voor zwartwit bedraagt de DeltaE-waarde 5,1, voor kleur zelfs 9. Alles onder de 2 is goed, teveel erboven niet. Voor grafische professionals is dit display dus niet geschikt. De schermranden zijn prominent aanwezig maar dat hoeft in deze prijsklasse niet te verbazen.

Goed genoeg is goed genoeg

Op dan naar het binnenwerk. Acer kiest voor een perfect gebalanceerde configuratie gebouwd rond een Intel Core i3-1115G4. Dat is een moderne Tiger Lake-processor met twee kernen en vier threads. Laat je niet afschrikken door het Core i3-label. Deze processor heeft meer pk’s dan een Intel Core i5 of Core i7 van nauwelijks enkele jaren geleden en volstaat perfect om kantoorwerk of multimediaconsumptie te ondersteunen. De 8 GB aan RAM is de juiste keuze voor dit type workloads en vormt geen flessenhals. Browsen met de nodige tabs open, een call van Teams, notities in OneNote of een kleine spreadsheet: je kan ze allemaal tegelijkertijd openen zonder problemen.

Veel opslag krijg je niet: de interne SSD heeft een capaciteit van 120 GB waarvan er ongeveer 73 GB beschikbaar is. Daarvan verdwijnt nog een stukje tijdens grote Windows-updates. Op zich is dat genoeg: met enkele tientallen gigabytes kan je de nodige documenten, foto’s en zelfs video’s bewaren. Wie veel audiovisueel materiaal op het systeem wil bewaren of zware extra software wil gebruiken, loopt misschien wel tegen de beperkingen aan.

Prestatietests

Op onze tests zien we weinig verrassend dat de laptop niet zo goed presteert. De benchmarks maximaliseren de capaciteiten van de chip en vanzelfsprekend moet de Intel Core i3 onderdoen tegenover Core i5 en Core i7-chips. Laat je echter niet afschrikken voor de cijfers. Voor gewoon kantoor- of schoolwerk is het toestel krachtig genoeg. De benchmarks tonen aan dat de single core-prestaties van de chip vergelijkbaar of zelfs beter zijn dan zwaardere modellen. De Core i3 heeft echter minder rekenkernen en dat laat zich voelen.

Grafisch stelt de laptop evenmin veel voor, maar we denken niet dat iemand deze TravelMate P2 in huis zou halen om te gamen. Je koopt beslist instapprestaties, maar het instapniveau is voldoende hoog voor de doelgroep van deze laptop.

Wil je suites voor intense foto- of videobewerking installeren, dan raden we echter een systeem met een iets krachtiger binnenwerk over de hele lijn aan.

Uithoudingsvermogen

De lichte ingewanden van deze laptop houden het stroomverbruik binnen de perken en dat laat zich voelen aan de autonomie. Onze tests geven aan dat je een hele werk- of schooldag zonder stopcontact kan.

Daar staat tegenover dat Acer geen uitzonderlijke snellaadfunctionaliteit inbouwt. Het duurt drie kwartier om de laptop van leeg naar halfvol te laden en bijna een uur en 20 minuten om tot 80 procent te raken. Dat is aan de lange kant.

Aansluitingen en camera

We vermelden nog dat Acer niet karig is wat aansluitingen betreft. Je krijgt drie klassieke USB 3-poorten en een enkele USB Type C-aansluiting die Thunderbolt 4-compatibel is. Zo kan je met een enkele kabel een dock aansluiten, bijvoorbeeld via een scherm met daarop extra aansluitingen. De USB Type C-aansluiting mist bij ons wel een duidelijke klik wanneer we een kabel insteken. Hopelijk heeft dat geen impact op de betrouwbaarheid van de aansluiting op de lange termijn. Tijdens onze tests ondervonden we geen problemen.

Acer TravelMate P2

Verder geeft Acer je een volwaardige ethernetpoort, een HDMI-aansluiting en zelfs een VGA-poort: handig om die ene stokoude projector nog eens te gebruiken. De extra stroomaansluiting valt op. De lader in de doos heeft een eigen aansluiting, terwijl je de laptop ook via de USB-C-poort kan opladen. We hadden liever een extra USB-C-poort gezien, of gewoon een USB-C-lader in de doos gevonden.

Sinds de coronapandemie mogen we ook de webcam en de geluidskwaliteit niet uit het oog verliezen. Tijdens onze tests kwamen we netjes in beeld, zelfs in uitdagende situaties met veel tegenlicht. Duurdere toestellen bieden soms een hoger dynamisch bereik, maar we zagen ook al slechtere webcams in premium hardware. Verder bleven we verstaanbaar voor de tegenpartij. De luidsprekers op de laptop zelf klinken luid en helder genoeg om een vergadering zonder extra headset te ondersteunen. De webcam heeft trouwens een privacyklepje.

Tot slot is het belangrijk om weten dat Acer de TravelMate P2 met Windows 10 levert, maar dat het toestel compatibel is met Windows 11. Je kan dus gratis upgraden.

Fijn instaptoestel

De Acer TravelMate P2 biedt je best veel laptop voor weinig geld. Het robuuste ding heeft adequate specificaties voor kantoorwerkers of studenten. Multitasking is geen probleem, Office draait vlot en ook occasionele fotobewerking is een optie. Tel daarbij een degelijke webcam en je krijgt een kwalitatief totaalpakket dat vooral uitblinkt in de prijs-kwaliteitsverhouding. We hadden graag een vingerafdruksensor gezien om toch een optie tot biometrische authenticatie ter beschikking te hebben, maar gezien het prijskaartje (592 euro excl. btw) zien we dat door de vingers. Deze laptop is perfect voor wie een capabele clamshell-laptop zoekt zonder teveel toeters of bellen.

Geteste configuratie: Acer TravelMate P2 TMP214-53-3554 – Intel Core i3-1115G7, 8 GB RAM, 120 GB SSD, 1.920 x 1.080 14 inch IPS-scherm (mat), Windows 10 Pro Education – 599 euro (excl. btw)

.pro’s

  • Stevige behuizing
  • Gebalanceerde prestaties
  • Degelijk scherm voor de prijsklasse
  • Thunderbolt 4-aansluiting

.contra’s

  • Geen biometrische authenticatie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home