MSI Pro MP161 review: draagbaar scherm gebukt onder overdreven beloftes

De MSI Pro MP161 is een aantrekkelijk toestel: de vederlichte externe monitor gedraagt zich als perfecte reiscompagnon voor wie onderweg meer schermruimte wil en dat voor een aantrekkelijk prijskaartje. Helaas belooft MSI meer dan nodig.

Wie vaak onderweg is, voelde zich op een beurs, een hotelkamer of bij een klant waarschijnlijk al wel eens beperkt door de beschikbare schermruimte van zijn of haar laptop. MSI maakt het met de MSI Pro MP161 praktisch om een extern scherm mee te nemen. Het display heeft een 16:9-beeldverhouding met een 15,6 inch-schermdiagonaal, komt met een FHD-resolutie (1.920 x 1.080 pixels) en is aansluitbaar met een enkele USB Type-C-kabel die zowel het beeldsignaal als de stroom verstuurt.

Met 250 cd/m² kan het display van de MSI Pro MP161 niet overdreven helder schijnen en de verversingsgraad van 60 Hz is niet op maat van gamers, maar daar staat een gewicht van amper 750 gram tegenover. Ook het prijskaartje vinden we schappelijk: voor 164 euro (excl. btw) verdubbel je de schermruimte van je onderweg-kantoor.

Over kebabzaken en Dacia’s

Wat maakt dit scherm nu goed? Van een Dacia mag je niet de snelheid van een McLaren verwachten, van de lokale kebabzaak niet dezelfde culinaire verfijning als bij The Jane. Prijs kwaliteit speelt daar een belangrijk rol, maar ook de verwachtingen. Een degelijk product, dat doet wat het moet voor z’n geld, is een goed product.

Maar wat met een toestel dat wel doet wat het moet, maar waarvan de fabrikant beloftes maakt die hij niet kan waarmaken? Wat als Dacia McLaren-snelheden belooft, maar de prijs niet omhoog drijft en die belofte vervolgens niet kan inlossen? Is de wagen dan plots slechter?

Goede afwegingen

Met die vraag worstelen we. Laten we eerste de basisfunctionaliteit van de MSI Pro MP161 bespreken, want daarop kunnen we weinig aanmerken. Zoals gezegd weegt het display niet veel en kan je het handig met één kabel aansluiten. Verder voorziet MSI een elegante beschermhoes die het display van krassen of erger behoedt in je reistas, zonder veel volume toe te voegen.

Het IPS-paneel is niet moeders mooiste. Al naargelang de kijkhoek verandert de leesbaarheid een beetje, maar in principe dient deze externe monitor niet om een tv-avond voor de hele familie mee te organiseren. De helderheid in direct zonlicht is beperkt, maar liever dat dan de nood aan een externe voedingskabel dus die afweging vinden we prima.

Het ene rood is het andere niet

Grafische designers moeten we teleurstellen. De kleurenweergave is niet goed, met een dekking van slechts 41 procent van het DCI-P3-spectrum. De kleurafwijking is merkbaar, met een gemiddelde van DeltaE 10,7 en een maximale afwijking van DeltaE 22,8. Voor zowat iedere kleur komt wat de MSI Pro MP161 weergeeft, niet overeen met de werkelijkheid. Vooral blauw- en roodtinten wijken sterk af.

Het scherm is zo geschikt voor productiviteitswerk waarbij kleuren niet van groot belang zijn. Het contrast met een laptop die wel een ietwat deftig display heeft is helaas groot genoeg dat iedereen de discrepantie in kleurweergave zal merken.

Flexibel inzetbaar

MSI voorziet op de achterzijde een compacte stand die eerder aan de smalle kant is. Op zich biedt die wel voldoende stabiliteit om het scherm in een degelijke kijkhoek te positioneren. Verder zien we twee USB Type-C-poorten, maar die zitten allebei aan de rechterkant. Dat belemmert je wel een beetje in de opstellingen die handig zijn. Heeft je laptop alleen een aansluiting aan de linkerkant, dan ben je een beetje beperkt in je opstelling. Over het algemeen merken we wel dat de meegeleverde kabel lang genoeg is en we laptop en MSI Pro MP161 kunnen neerpoten zoals we willen.

De externe monitor heeft nog een extra USB Type-C-aansluiting en een mini-HDMI-poort voor wie het toestel zo wil gebruiken. Via HDMI heb je natuurlijk wel een (niet meegeleverde) lader nodig.

De MSI Pro MP161 is gemaakt om je op een handige en gebruiksvriendelijke manier meer digitale werkruimte te geven op verplaatsing, zonder dat je reistas kreunt onder het gewicht. Ondanks het matige kleurbereik is MSI wat ons betreft in dat opzet geslaagd. De prijs-kwaliteitsverhouding zit verder goed, dus ondergetekende is al klaar om naar de goedkeuringsstempel te grijpen en de boeken te sluiten.

De belofte te veel

Helaas zijn we nog niet klaar. MSI belooft meer. We wilden aanvankelijk niets zeggen over de wankele portretmodus van het display, omdat de positionering van de aansluitingen en de kwaliteit van de stand sterk suggereren dat de MSI Pro MP161 niet gemaakt is om op z’n kant te zetten. Dat vinden we prima: een portretmodus is geen standaardfunctie van een budgetscherm en geen verwachting die we koesteren voor dit externe exemplaar. De fabrikant vermeldt de functionaliteit tot onze verbazing wel meermaals expliciet op zijn website. Het promomateriaal van MSI zelf toont het display bovendien frequent in een verticale stand.

Die beelden zijn echter misleidend. De MSI Pro MP161 heeft zoals aangehaald maar aan één kant aansluitingen, wat impliceert dat de USB-C-kabel bovenaan moet zitten om connectie te maken met je laptop. Die kabel brengt het toestel in verticale modus uit zijn precaire balans, waardoor het eenvoudig omver valt. Dat los je een klein beetje op door het display verder naar achter te klappen, al zit de kabel dan nog steeds in de weg. Dat het geheel er een beetje dwaas uitziet met een aansluiting langs de bovenzijde, is ook geen voordeel.

MSI toont de kabel bovenaan niet in zijn promomateriaal. Een tik er tegen kan bovendien volstaan om de monitor om te kiepen in deze modus.

Laat ons duidelijk zijn: naar ons gevoel is dit externe scherm niet gemaakt om in portretmodus te gebruiken. De voet is niet breed genoeg en de aansluitingen staan op de foute plaats. Hoewel het technisch gezien kan, is de gebruikservaring frustrerend. De manier waarop MSI de portretmodus aanprijst op zijn site, vinden we bovendien misleidend. Foei MSI.

Verdict

MSI is een beetje te gulzig met de MSI Pro MP161 en belooft meer dan het kan waarmaken. Dat maakt ons verdict complexer. Negeren we wat MSI zelf over dit scherm zegt, dan vinden we het een handige tool. De minpuntjes zoals helderheid en kleur zijn faire compromissen rekening houdend met draagbaarheid en prijs, zodat we deze investering zonder problemen kunnen aanraden aan veelvuldige reizigers.

Kijken we wel naar de manier waarom MSI de MSI Pro MP161 in de markt zet, dan moeten we helaas rapporteren dat een flink deel van de functionaliteit ondermaats is. Hoewel je het scherm in portretmodus kan gebruiken, is het geen aangename ervaring.

MSI Pro MP161 – 16:9 mat IPS-scherm (1.920 x 1.080 pixels) – 164 euro excl. btw.

.pro’s

  • Heel draagbaar
  • Gebruiksvriendelijk
  • Meegeleverde hoes
  • Geen externe voeding nodig

.contra’s

  • Slechte kleurweergave
  • Beperkte helderheid
  • Frustrerende portretmodus

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home