OnePlus 6T review: prijsbreker met compromissen

oneplus 6T

OnePlus timmert al sinds vier jaar aan de weg als prijsbreker en blijft succesvol de concurrentie het vuur aan de schenen leggen. Ondanks dat de prijs van een OnePlus-toestel bijna verdubbeld is in vier jaar tijd, blijft het met voorsprong de goedkoopste smartphone binnen het premiumsegment.

OnePlus is de vreemde eend in de bijt wanneer we het huidige kruim van de smartphones bekijken. De afgelopen jaren zijn de prijzen de lucht in geschoten richting 1.000 euro of meer, terwijl OnePlus nu opnieuw net de kaap van 500 euro overschrijdt. Een blik op de specificatielijst toont dat de OnePlus 6T een absoluut toptoestel is. Hoe is dat mogelijk aan (bijna) de helft van de prijs? Welke kantjes heeft OnePlus eraf gelopen?

Zelfde prijs

Wat onmiddellijk opvalt is dat de OnePlus 6T heel premium aanvoelt. De afwerking is uitstekend en in de doos zit een siliconen hoesje om de glossy achterkant te beschermen tegen krassen. Standaard zit er een screenprotector op het toestel geïnstalleerd. In feite hoef je geen accessoires te kopen; alles zit standaard in de doos.

De OnePlus 6T is qua uiterlijk amper veranderd in vergelijking met de OnePlus 6 die een half jaar geleden op de markt verscheen. De specificaties zijn nagenoeg identiek, met uitzondering van een iets groter scherm en een grotere batterij. De OnePlus 6T start voortaan ook standaard met 128 GB opslag en 6 GB RAM. Optioneel kan je 256 GB opslag kiezen en 8 GB RAM. Een kleine upgrade vergeleken met het vorige model, zonder dat de prijs verhoogt. Er is geen ruimte voor een geheugenkaart.

Vingerafdruksensor

Het grote nieuws is zonder twijfel de vingerafdruksensor die achteraan verdwenen is. OnePlus heeft net als de Huawei Mate 20 Pro de sensor onder het amoledscherm verwerkt. De zone is eerder beperkt en wordt duidelijk gemarkeerd door een groene cirkel op het scherm wanneer je wil ontgrendelen. De technologie is splinternieuw en dat merk je in gebruik.

 

 

De oude vingerafdruksensor achteraan reageerde bliksemsnel van zodra er contact was met de juiste vinger. De nieuwe variant onderaan het scherm reageert trager en is minder accuraat. We moeten gemiddeld een volle seconde wachten voor het scherm ontgrendelt, wat te lang is. Bovendien moeten we behoorlijk wat druk zetten om de vinger correct te registeren en is de plaatsing ervan heel kritiek.

Nog een klein nadeel: om de vingerafdruk te lezen, kleurt er een kleine groene cirkel heel helder. Wanneer je ’s nachts even iets wil nakijken op je telefoon (sowieso altijd een slecht idee), kan dat heel fel in je ogen schijnen. Een klein detail, maar je gaat het wel merken.

Wanneer er genoeg daglicht is, kan je ook gezichtsherkenning inschakelen om sneller in te loggen. Deze methode is niet zo veilig als een vingerafdruk, maar maakt de OnePlus 6T wel vlotter in gebruik. Standaard is Android 9.0 Pie vooraf geïnstalleerd.

Topspecificaties

Binnenin zit een potige Qualcomm Snapdragon 845 zoals in nagenoeg elk vlaggenschip dit jaar. In de benchmarks staat het daarom schouder aan schouder met andere smartphones met dezelfde chipset. Enkel de Huawei Mate 20 Pro steekt er bovenuit met zijn Kirin 980-chip.

Wanneer we naar de grafische prestaties kijken, is de Snapdragon 845 en bijgevolg de OnePlus 6T nog steeds de absolute koning.

Testresultaten geven een leidraad, maar uiteindelijk moet de smartphone zelf snel aanvoelen. Tijdens de week dat we met het toestel mochten rondlopen, merkten we geen enkele vertraging of schokkende animaties. De OnePlus 6T is een bliksemsnel toestel met strakke animaties die prima bij het toestel passen. Je hebt het gevoel dat deze smartphone alles aankan, zoals het een premium smartphone betaamt.

Het 6,41 inch amoledscherm is een fractie groter dan de OnePlus 6 en presenteert heel gesatureerde kleuren die het oog strelen. Enkel de helderheid bij zonlicht mocht gerust wat hoger zijn. Bovenaan is er een inkeping (notch) in de vorm van een druppel. Die is een pak kleiner dan de inkeping van de OnePlus 6, maar we snappen niet heel goed waarom ze die druppel zo breed laten uitlopen naar boven?

Tot slot: de OnePlus 6T heeft nog steeds geen always-on scherm zoals Samsung, Huawei en sommige andere merken hebben. Je moet steeds op het toestel tikken of het toestel opheffen om het uur te zien of bepaalde notificaties. Wie zo’n scherm gewoon is, zal de functie missen op de OnePlus 6T.

Compromissen

Een prijsbreker zijn en toch alles aanbieden wat de concurrentie doet: zoiets bestaat niet. De OnePlus loopt er enkele kantjes af, zoals het ontbreken van waterdichtheid en draadloos laden. Nagenoeg elk vlaggenschip heeft beide functies aan boord, de OnePlus 6T niet. Ook de luidspreker van het toestel is niet luid genoeg vergeleken met de concurrentie. Een klein detail, maar wie regelmatig media consumeert zonder hoofdtelefoon gaat een verschil merken.

Andere kantjes die eraf gelopen zijn? Het oorstuk bovenaan zit in de rand en vraagt een precieze plaatsing tegen het oor om duidelijk te luisteren. Echt luid gaat dat bovendien ook niet. Het zijn allemaal kleine details waaraan je merkt dat OnePlus prijsbewuste keuzes heeft moeten maken.

Het schrappen van de hoofdtelefoonaansluiting is dan weer een doorn in het oog. OnePlus draagt de community hoog in het vaandel, maar heeft de roep naar het behoud van de aansluiting genegeerd. Net als nagenoeg alle andere fabrikanten (uitgezonderd Samsung en LG) moet je hier voortaan naar muziek luisteren via bluetooth of USB-C-oortjes. De OnePlus 6T heeft een kleine dongle in de doos van USB-C naar jack, maar je zal merken dat wanneer de nood het hoogst is de dongle niet nabij is.

Camerakwaliteit

De camera is identiek gebleven aan de OnePlus 6, 16 MP (f/1.7) & 20 MP (f/1.7), met vooraan een 16 MP (f/2.0) variant. In tegenstelling tot andere merken doet de tweede camera van OnePlus weinig extra behalve meer informatie vergaren over de foto. Er is geen breedhoeklens of optische zoom aanwezig.

Zorgt de dubbele camera voor betere foto’s? Hier is het belangrijk om het prijssegment in het oog te houden. Wie voor 550 euro een goeie camera wil in een smartphone, moet niet verder kijken en de OnePlus 6T omarmen. Wie vergelijkt met andere toptoestellen, zoals de Samsung Galaxy Note 9 of Huawei Mate 20 Pro, ziet al snel dat de 6T (soms nipt) het onderspit moet delven.

OnePlus heeft niet dezelfde sprong voorwaarts gemaakt als de concurrentie. Het heeft vergeleken met zijn voorganger een portretmodus die beter het verschil tussen voor- en achtergrond snapt bij complexe vormen. De software detecteert ook beter verschillende scènes om automatisch de beste instellingen te kiezen. Maar… de OnePlus 6 krijgt binnenkort dezelfde optimalisaties via een software-update.

 

 

Nachtfoto’s

De OnePlus 6T presteert uitstekend bij daglicht en zit heel dicht bij het resultaat van absolute topsmartphones. Wanneer het donkerder wordt, merk je dat de camera’s kwalitatief minder zijn. OnePlus heeft de Night Mode gelanceerd voor mooiere foto’s, maar de functie stelt voorlopig teleur. Skylines van steden zien er fantastisch uit, maar andere situaties (met of zonder straat- of binnenverlichting) vallen tegen.

De functie lijkt de helderheid omhoog te schroeven zonder daar ook meer detail aan toe te voegen. In sommige foto’s is er zelfs minder detail aanwezig dan wanneer je dezelfde foto neemt met de automatische functie.

De camera vooraan presteert gelijkaardig aan de concurrentie binnen het premiumsegment met duidelijke foto’s en een portretmodus die regelmatig uitstekende resultaten noteert.

Batterij & conclusie

De OnePlus 6T krijgt een grotere batterij mee dan zijn voorganger, 3.700 mAh vergeleken met 3.300 mAh. De hoofdtelefoonaansluiting is ervoor gesneuveld, maar de batterijduur stijgt wel wat. Het zit nu op hetzelfde niveau als de Samsung Galaxy Note 9 maar moet de Huawei Mate 20 Pro nog wel ruim voor zich dulden. Ondanks dat de Galaxy Note 9 en OnePlus 6T identiek scoren, hebben we wel het gevoel dat die laatste langer meegaat.

Mogelijk hanteert OnePlus een striktere batterijoptimalisatie rond het aantal actieve apps. Dankzij deze aanpak haal je vlot het einde van de dag met de OnePlus 6T en bij licht gebruik is twee dagen (wifi, 4G en bluetooth ingeschakeld) ook haalbaar.

De batterij is dankzij de meegeleverde snellader bliksemsnel opgeladen. Tot 50 procent duurt 29 minuten en tot 80 procent heeft de OnePlus 6T exact één uur nodig. Hij presteert hiermee 10 procent sneller dan de Samsung Galaxy Note 9, maar moet de Huawei Mate 20 Pro opnieuw voor zich dulden. Die laatste laadt naar 50 procent in 19 minuten en naar 80 procent in 32 minuten.

OnePlus bevestigt met zijn nieuwste vlaggenschip dat het een prijsbreker blijft die de grote merken doet blozen. Voor 550 euro heb je een topsmartphone die soms moet onderdoen voor andere premium toestellen, maar de verwachtingen toch ruim inlost. De OnePlus 6T loopt er een paar kantjes af, maar met dit prijskaartje kunnen we dat door de vingers zien. Een toptoestel dat hopelijk binnenkort ook bij bepaalde providers wordt gelanceerd om een nog breder publiek te bekoren.

De OnePlus 6T is vanaf vandaag online beschikbaar en start aan 549 euro voor 6 GB RAM en 128 GB opslag. Wie 30 euro oplegt krijgt 8 GB RAM en een extra kleuroptie om uit te kiezen. De 256 GB-versie kost 629 euro.

.pro’s

  • Prijsbreker
  • Bliksemsnel
  • Batterijduur
  • Snellader
  •  

.contra’s

  • Camerakwaliteit
  • Niet waterdicht
  • Geen draadloos opladen
  • Vingerafdruksensor in het scherm
  •  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home