De Raspberry Pi 4 laad je op via de enkele USB Type-C-poort, maar daarvoor kan je niet zomaar elke lader gebruiken. Een slechte implementatie van de standaard zorgt ervoor dat de minicomputer door slimme laders foutief als audiotoestel wordt herkend.
Wie een Raspberry Pi 4 koopt en die aan een USB-C-lader van bijvoorbeeld een high-end smartphone of een laptop hangt, ziet doorgaans bitter weinig gebeuren. Het toestel wordt niet voorzien van stroom en lijkt stuk. Wie meerdere kabels probeert, heeft nog steeds een grote kans om er geen enkele te ontdekken die werkt. Het probleem ligt bij de USB-C-poort van de Raspberry Pi zelf. Die is wel ontvankelijk voor stroom, maar dat begrijpen slimme laders niet omwille van een misconfiguratie in de hardware.
Verwarrende standaard
USB 3 en de bijhorende Type-C-poort zijn een rommeltje, zoveel is intussen duidelijk. Een enkele poort kan alles ondersteunen van enkel de USB-standaard tot snelladen, DisplayPort en Thunderbolt. Ook niet alle kabels zijn gelijk, zodat het voor de consument niet eenvoudig is om te ontdekken wat een toestel nu wel of niet moet kunnen. Eén van de problemen is de eigenzinnige manier waarop fabrikanten de USB-C-standaard soms interpreteren en dat ligt aan de basis van het probleem met de Raspberry Pi 4.
De standaard specifieert duidelijk dat twee pinnen van de USB-C-poort ieders een eigen weerstand dienen te hebben. Op de Pi delen beide pinnen een enkele weerstand. De implementatie werkt, maar dat weten slimme zogenaamde ‘e-marked’-kabels niet. Dergelijke kabels vind je vooral meegeleverd met USB C-laptops. Ze zijn voorzien van een chip die begrijpt wat voor toestel er aangesloten wordt zodat de stroomtoevoer dynamisch geregeld kan worden. De enkele weerstand in de poort van de Pi 4 zorgt er echter voor dat de slimme kabels de Pi zien als een audio-accessoire zoals een USB C-hoofdtelefoon. Ze beslissen vervolgens geheel volgens design om geen stroom naar het aangesloten toestel te sturen.
Hardware-update
Eben Upton, mede-oprichter van Rasbperry Pi, geeft aan TechRepublic toe dat er een probleem is. De oplossing is eenvoudig: gebruik een ‘domme’ kabel zoals de officiële lader van Raspberry Pi zelf. Omdat het probleem in de hardware zit, kan het niet verholpen worden op reeds gefabriceerde Pi’s. Upton geeft wel aan dat de aansluiting in een toekomstige herziening van de Pi 4 herwerkt zal worden. Aan ArsTechnica laat Raspberry Pi dan weer weten dat die herziening er de komende maanden al aankomt.
Het probleem illustreert enerzijds de problemen met de USB-C-standaard die er nauwelijks een is, maar laat ook zien hoe fabrikanten verantwoordelijk zijn. Als OEM’s hun drang tot creativiteit even links laten liggen en de standaard gewoon letterlijk vertalen in hardware, dan worden problemen zoals bovenstaande automatisch vermeden.
Gerelateerd: USB 4: einde aan de chaos rond Thunderbolt 3 en USB?