Nieuwe firmware verlaagt de temperatuur van de Raspberry Pi 4

Raspberry Pi 4 Model B

Nieuwe firmware verlaagt de temperatuur van de onlangs gelanceerde Raspberry Pi 4 met zo’n 3 tot 5 graden Celsius.

Het nieuwe model van de mini-supercomputer levert aanzienlijk betere prestaties dan zijn voorganger Pi 3B. Uit testen bleek alleen dat de Pi 4 met een hitteprobleem kampt, schrijft ExtremeTech.

Bij significante multi-core belasting kan de RBP4 gemakkelijk 80 graden Celsius behalen, waardoor de chip throttlet en de prestaties omlaag gaan.

Thermische optimalisaties

De nieuwe firmware is voorzien van thermische optimalisaties voor de VIA VL805 PCIe usb 3.0-controller aan boord van de Pi 4. Dit zorgt ervoor dat Active State Power Management (ASPM) in de firmware wordt geactiveerd. Iets wat zich vertaalt in een lagere temperatuur en een toename van de 7zip-prestaties, aldus CNX Software, dat de nieuwe firmware testte.

Hoewel de temperaturen nog steeds boven de 80 graden Celsius bleven, verbeterde de benchmarkscore zonder heatsink van 4423 naar 5298. Dat is vergelijkbaar met de prestaties die CNX constateerde na het toevoegen van een heatsink aan de RBP4, zonder firmware-update (5397).

Een heatsink is evenwel nog altijd aangeraden voor langdurige prestaties. Tegen de tijd dat het testbedrijf zijn derde benchmark-loop zonder heatsink had uitgevoerd, bleek dat de RBP4 gas terug begon te nemen.

Niet langer low-end

Naar alle waarschijnlijkheid worden er de komende maanden meer koelingsoplossingen voor de RBP4 ontwikkeld. Toch zijn de prestaties van het apparaat nu al hoog genoeg om interessant te zijn op een manier die eerdere iteraties van de hardware niet waren.

De RBP4 verschuift van een low-end hobby-apparaat, naar een oplossing die een breder scala aan computertaken aankan.

De vorige week aangekondigde Raspberry Pi 4 is onder meer voorzien van een Cortex A72-quadcore, usb 3.0-aansluitingen en 1 tot 4GB RAM. De nieuwe firmware is te downloaden op het forum van Raspberry Pi. 

Gerelateerd: Raspberry Pi vormt basis van goedkope industriële IoT-gateway

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home