In een intussen verdwenen ondersteuningsdocument verwijst Microsoft naar hot patching, waarbij je updates installeert zonder je pc te herstarten. De verwijzing komt er na eerdere tests in februari.
Microsoft verwijst naar de komst van hot patching in een recent online ondersteuningsdocument, dat even snel verdween als het verscheen. In het document stond geen waardevolle informatie, op de titel na: Hotpatch for Windows (Ge) – 2024.08 B.
Hot patches zouden een welkome toevoeging zijn aan Windows. Met een hot patch krijgt het besturingssysteem een update zonder dat je hoeft te herstarten. Het hele updateproces gebeurt dan op de achtergrond, wat aanzienlijk minder storend is voor gebruikers.
Microsoft test hot patches al sinds februari. In Windows 11 Insider Build 26058 (canary) testte Redmond de functie. Microsoft heeft al heel wat ervaring met de technologie. Het gebruikt die vandaag al actief in Windows Server en Xbox.
Microsoft bevestigde het nog niet officieel, maar de kans is reëel dat we hot patching mogen verwachten met de Windows 11 24H2-update die uit moet komen dit najaar. Hot patching wordt voorlopig enkel voor traditionele x86-machines uitgewerkt. ARM-systemen moeten tot 2025 wachten om Windows-updates te installeren zonder herstarten.
Niet elke update zal via de nieuwe methode werken. Sommige zullen nog altijd een herstart vereisen. Vermoedelijk zullen de maandelijkse veiligheidsupdates een ideale eerste kandidaat zijn die de nieuwe methode zal omarmen. In theorie zou je dan enkel verplicht je pc moeten herstarten na de grotere kwartaalupdates in januari, april, juli en oktober.
Onverwachte updates tussendoor kunnen natuurlijk altijd een herstart vereisen, bijvoorbeeld om een ernstig zeroday-lek te dichten.
lees ook
Windows 11 24H1-update komt in april met Wifi 7
Het enige waar Microsoft geen informatie over geeft in zijn update, is welke Windows 11-versies hot patches zullen ondersteunen. Krijgt elke versie het? Of wordt het enkel voor Pro-, Enterprise- of Education-versies gereserveerd? Afwachten tot Microsoft meer duidelijkheid schept, eventueel via een ondersteuningsartikel mét inhoud dat effectief online blijft staan.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 27 februari 2024. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.