Uit een grootschalig onderzoek van de Harvard Business School blijkt dat hybride werken de productiviteit verhoogt.
Hybride werken is een thema in zowat elk bedrijf sinds de coronapandemie. Tijdens de lockdowns waren bedrijven en organisaties verplicht om hun werknemers van thuis uit te laten werken. Nadat die verplichting weg viel, ontstond in veel bedrijven een discussie over (deeltijds) thuiswerk.
Professor Prithwiraj Choudhury van de Harvard Business School onderzocht samen met enkele collega’s drie werkvormen (voltijds op kantoor, deels op kantoor en grotendeels thuis). Conclusie: hybride werken is voor veel werknemers én bedrijven de ideale oplossing.
Onderzoek naar productiviteit en groepsgevoel
Het onderzoek van Choudhury en zijn collega’s vond plaats onder 130 HR-werknemers bij BRAC, de grootste NGO ter wereld met zetel in Bangladesh. In de zomer van 2020, aan het eind van de lockdown in het land, bestudeerden de onderzoekers het e-mailverkeer gedurende negen weken aan de hand van machine learning en tekstanalyses. Daarnaast kregen de werknemers en hun managers vragenlijsten voorgeschoteld.
De onderzoekers verdeelden de werknemers via een loterij in drie groepen. Groep één ging tijdens de studie tot acht keer naar kantoor. Groep twee, de hybride werkers, spendeerden negen tot veertien dagen op kantoor. Groep drie tot slot werkte meer dan vijftien dagen op kantoor gedurende de studieperiode. Via vragenlijsten en algoritmes onderzochten de wetenschappers begrippen zoals creativiteit, vakkennis, productiviteit, werkkwaliteit maar ook samenwerking.
lees ook
Werken op kantoor zaait verdeeldheid onder werknemers
Hybride is de juiste balans
Het onderzoek verdeelde de resultaten in drie categorieën: aantal verzonden e-mails, thuiswerk-voldoening en werkkwaliteit. In alle drie kwam de hybride werkgroep als beste naar voor. Onze baas zal het graag horen (ondergetekende werkt ook grotendeels van thuis uit). De hybride werknemers verstuurden volgens het onderzoek 0,8 e-mails meer per dag en een stijging van 58 procent in de unieke mails. Dat doet de onderzoekers besluiten dat de hybride groep een breder intra-organisatie netwerk heeft.
“Hybride werken biedt voor werknemers het beste van beide werelden”, stelt Prithwiraj Choudhury. “De voldoening, werkbalans en groepsgevoel zijn hoger dan bij de twee andere groepen. De flexibiliteit om thuis te werken zorgt voor meer productiviteit en een hogere kwaliteit in het geleverde werk.”
Het team beslist
Choudhury deed voor de coronapandemie al onderzoeken naar verschillende werkvormen. Zo onderzocht hij samen met zijn team het beleid rond hybride werken bij onder andere GitLab, Zapier en MobSquad. De resultaten van het jongste onderzoek bevestigen wat de professor voordien al zag. Namelijk dat de productiviteit en de voldoening groter zijn wanneer flexibiliteit meer regel dan uitzondering is.
Al zegt de professor er meteen bij dat de regelingen van bedrijf tot bedrijf kunnen en mogen verschillen. “Het principe moet zijn dat het team, samen met de werknemer dus, beslist welk werkschema bij de werknemer past.”