Nvidia differentieert GeForce met professionele kaarten door geen P2P te voorzien

Nvidia RTX 6000

Nvidia’s GeForce RTX-kaarten ondersteunen geen P2P, al leek de driversoftware even het tegendeel te beweren. Nvidia kan de functionaliteit moeilijk voorzien in GeForce omdat het zou inhakken op het bestaansrecht van zijn veel duurdere professionele GPU’s.

Wat is het verschil tussen een GeForce RTX 4090 en een professionele Nvidia RTX 6000? De GeForce-kaart komt met 24 GB GDDR6X-geheugen, terwijl de RTX 6000 Ada 48 GB GDDR6 aan boord heeft, maar dat kan het verschil in prijs van zo’n 8.000 euro niet verklaren. Beide GPU’s gebruiken in wezen dezelfde chip: de AD102, dus daar kan Nvidia het prijsverschil ook al niet verantwoorden. In realiteit doet de GeForce-kaart het voor workloads zoals contentcreatie zeker even goed en soms zelfs beter dan de veel duurdere RTX 6000 Ada.

Geen P2P, meer marge

Nvidia wil de stevige premium van de professionele kaart natuurlijk niet mislopen. De oplossing: P2P (peer to peer)-ondersteuning ontbreekt op de GeForce-kaart. Via de driversoftware leek het even alsof je P2P kon inschakelen, maar in de praktijk zorgde dat voor fouten. Nvidia laat nu weten dat P2P effectief afwezig is op de GeForce RTX 4000-reeks, naar analogie met de reeks ervoor.

P2P laat je toe om meerdere GPU’s aan elkaar te koppelen en ze rechtstreekse toegang te geven tot elkaars geheugen. Voor workloads die profiteren van meer CUDA-cores zorgt dat voor een stevig voordeel. Het laat fabrikanten verder toe om hardware te voorzien van verschillende GPU’s die in tandem werken.

Nvidia zorgt er tactisch voor dat dat niet kan met een GeForce-kaart. Wie de pk’s van meerdere GeForce RTX-GPU’ in zijn systeem wil, is aangewezen op de Nvidia RTX 6000 Ada-GPU’s en mag z’n spaarvarkentje openbreken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home