Nvidia start verkoop RTX 6000 met 48 GB GDDR6 EEC-geheugen

Nvidia RTX 6000

De Nvidia RTX 6000 ‘Ada Lovelace’-GPU ligt in de rekken. De monster-GPU voor workstations biedt heel wat pk’s, maar die zijn niet gratis.

Nvidia is in relatieve stilte gestart met de verkoop van zijn Ada Lovelace-vlaggenschip. De Nvidia RTX 6000 is een monster-GPU gericht op workstations gebouwd voor onder andere CAD-design, al moet je al met flinke modellen bezig zijn om deze kaart te overwegen. Het monster komt met 48 GB aan GDDR6 EEC-geheugen, 18.176 Cuda-kernen, 568 Tensor-kernen en 142 RT-kernen.

Prijzige affaire

Om het meeste uit de GPU te halen heb je PCIe 4.0 nodig, net als een stevige portemonnee. De kaart kost ongeveer 9.100 euro exclusief btw en is vandaag beschikbaar via verschillende leveranciers. De voorraad lijkt echter ietwat beperkt.

De GPU slorpt 300 watt, en dat valt al bij al goed mee. Het is immers minder dan de 450 watt van de GeForce RTX 4090. Nvidia lijkt hier op praktisch gebruik te mikken in de plaats van ultieme kracht, en zal de GPU vermoedelijk iets lager klokken. De extra kernen en het grote geheugen volstaan voor een flinke prestatieboost.

Verwarrende namen

Noem de Nvidia RTX 6000 trouwens geen Quadro-kaart, want Nvidia heeft dat submerk al een tijdje geleden afgevoerd. Een consequente nieuwe naamgevingsstrategie blijft helaas zoek. Je zoekt voor alle duidelijkheid naar de ‘Nvidia RTX 6000 Ada’, niet te verwarren met de Nvidia RTX A6000, want dat is de voorganger en al evenmin naar de Quadro RTX 6000, want die is nog ouder.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home