De ondersteuning voor Windows 7 is sinds tien januari stopgezet. Toch heeft Microsoft de oude Windows-versie op het laatst nog van UEFI Secure Boot voorzien.
10 januari 2023 zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag waarop Windows 7 officieel de laatste adem uitblies. Nadat Microsoft drie jaar eerder al de ondersteuning voor particuliere gebruikers had stopgezet, is er nu ook een einde gekomen aan de Extended Security Updates voor bedrijven en scholen. Toch is Windows 7 nog niet helemaal dood en begraven.
UEFI Secure Boot
Neowin merkte namelijk een opvallend afscheidscadeautje op in Windows 7: UEFI Secure Boot. Deze beveiligingsfunctie zorgt ervoor dat je apparaat enkel kan opstarten als alle firmware- en softwarecomponenten zijn goedgekeurd door Windows. Sinds Windows 8 zit UEFI Secure Boot standaard ingebakken in het besturingssysteem en het is ook één van de strenge vereisten waaraan een apparaat moet voldoen om naar Windows 11 te kunnen upgraden.
lees ook
Upgraden naar Windows 11: hoe bereid je de overstap voor als administrator?
Het is onduidelijk wat de beweegreden is geweest van Microsoft om nu nog UEFI Secure Boot te integreren in Windows 7. Door de versie niet meer van beveiligingsupdates te voorzien, wil het bedrijf gebruikers aansporen om naar een nieuwere versie te upgraden. De toevoeging van UEFI Secure Boot kan er juist voor zorgen dat de meest koppige Windows 7-gebruikers de update blijven uitstellen.
Op Chinese Windows-fora melden gebruikers dat UEFI Secure Boot voor problemen kan zorgen. Na het inschakelen van de feature geraakte hun apparaat niet meer voorbij het Windows-opstartlogo. Dat kan te wijten zijn aan VGA.sys-drivers die verouderd zijn.
Updaten blijft de beste optie
De toevoeging van UEFI Secure Boot is niet meer dan een laatste stuiptrekking die niet kan vermommen dat Windows 7 aan het einde van zijn dagen is gekomen. Op de langere termijn blijft het de meest verstandige en veilige optie om je apparaat te upgraden naar Windows 10 of Windows 11. Dat advies geldt ook voor wie nog Windows 8.1 gebruikt, dat ook sinds tien januari geen ondersteuning meer krijgt.