Nog geen 16 procent van de pc’s draait op Windows 11

Windows 11 review opener

Microsoft scheert nog steeds geen hoge toppen met zijn Windows 11-gebruikersaantallen. Het besturingssysteem draait momenteel op minder dan één op de zes pc’s.

Meer dan een jaar na de lancering van Windows 11, draait het besturingssysteem nog steeds maar op 15,45 procent van de pc’s wereldwijd. Dat blijkt uit cijfers van Statcounter, die de adoptiegraad van het besturingssysteem op de voet opvolgen.

Kleine opflakkering

Voor Windows 11 was oktober nochtans een goede maand. Eind september loste Microsoft namelijk de eerste grote functie-update voor het systeem. De uitrol verliep moeilijker door een combinatie van problemen bij apparaten met verouderde printerdrivers en apparaten met verouderde Intel Smart Sound Technology-audiodrivers. Ondertussen zijn beide problemen van de baan en kunnen alle compatibele toestellen updaten.

lees ook

Windows 11 2022 Update getest: slepen, tabs en andere inhaalbewegingen

In de downloads was dat een klein beetje te merken. De gebruikersaantallen stegen van 13,61 procent in september naar 15,45 procent in oktober. Dat veroorzaakt een kleine stijging in de grafiek.

Windows 10 populair

De populariteit van Windows 10 lijdt er nauwelijks onder. Het besturingssysteem zit in oktober nog op een gebruikersaantal van 71,26 procent. Daar kan Windows 11 voorlopig alleen van dromen.

Boven de oudere Windows-versies komt het aantal downloads van het nieuwste besturingssysteem ondertussen wel uit. Het aantal gebruikers op Windows 7 daalt tegelijk met de stijging in het aantal gebruikers van Windows 11. Momenteel draaien 9.62 procent van de toestellen nog op Windows 7.

De compatibiliteit blijft een knelpunt voor het nieuwste besturingssysteem. Recent bleek immers nog dat 42 procent van de professionele pc’s alvast niet voldoet aan de vooropgestelde vereisten voor Windows 11. De CPU is de grootste boosdoener.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home