Microsoft Fluid maakt samenwerken naadloos met realtime integraties

fluid cortana

Microsoft wil dat we allemaal op een flexibele manier gaan samenwerken. Niet alleen met elkaar, maar ook met applicaties. Daartoe lanceert het bedrijf op Build het Fluid-raamwerk.

De manier waarop we werken is snel aan het veranderen, claimt Microsoft op de Build-conferentie. Samenwerking staat centraal. Daarbij denkt Microsoft aan ad hoc teams die komen en gaan om specifieke problemen op te lossen. Land- en taalgrenzen spelen daarbij in de huidige multinationals geen rol meer, en zelfs de beperkingen van applicaties mogen geen drempel meer opwerpen.

Daarom lanceert de softwarespecialist het Fluid-raamwerk, met bijhorende API. Fluid moet content van applicaties kunnen deconstrueren en reconstrueren al naargelang de noden. Dat betekent bijvoorbeeld dat een team moet kunnen samenwerken in een tekstdocument dat gekoppeld is aan cijfers uit een spreadsheet. Iemand kan dat spreadsheet aanpassen en de wijzigingen worden vervolgens naadloos vertaald naar het document.

Alles in één

“Is het een tekstdocument, een presentatie of een spreadsheet?”, moet binnenkort een vraag zijn waarop het antwoord altijd “Ja” is volgens Microsoft. Alles in één dus.

In een ander voorbeeld laat Microsoft ons denken aan een groot bedrijf waar een HR-handboek wordt opgesteld. Met het Fluid-raamwerk kunnen collega’s die elkaars taal niet spreken aan een dergelijk document samenwerken, aangezien Fluid in realtime vertalingen zal toepassen.

Later dit jaar kunnen ontwikkelaars aan de slag met Fluid. Daarna zal Microsoft met eigen toepassingen van het raamwerk binnen Office 365 komen.

Chatbot

Die overkoepelende aanpak wil Microsoft uitbreiden naar kunstmatige assistenten. Concreet zien we een demo waarbij een op Cortana gebaseerde spraakassistent allerlei API’s aanspreekt om het leven van een werknemer te vergemakkelijken. Hierbij staat Microsoft Graph centraal. De API’s geven de chatbot toegang tot documenten, mails, agenda’s… zodat de software ken helpen bij het opstellen van planningen, meetings, mails…

Via dezelfde API wordt bovendien Microsoft Search verbeterd. Voortaan krijg je in je zoekresultaten ook apps te zien, krijg je zoeksuggesties aan de hand van interpretaties van natuurlijke taal en kan je terugverwijzen naar oudere zoekopdrachten. Microsoft mikt op ‘queryless search”, waarbij de zoekfunctie aan de hand van je activiteiten moet voorspellen wat je waarschijnlijk wilde zoeken.

Graph-API’s worden zodanig opengesteld dat je voortaan als ontwikkelaar voldoende toegang krijgt tot data om er machine-learningalgoritmes op los te laten.

Ontdek al het nieuws vanop Microsoft Build 2019

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.