MediaTek lanceert de Dimensity 9300. Die nieuwe chip voor smartphones moet de strijd aanbinden met de pas aangekondigde Snapdragon 8 Gen 3 van Qualcomm. Daartoe combineert de chipdesigner twee verschillende types van prestatiekernen.
MediaTek lanceert zijn nieuwste krachtigste mobiele chip: de Dimensity 9300. Die processor rolt van TSMC’s 4 nm+-productieband en moet uitblinken in prestaties. Daartoe gooit MediaTek de Big.Little-configuratie – waarbij krachtige en zuinige kernen samenwerken op één chip – overboord in ruil voor Big.Bigger. MediaTek spreekt zelf van een All-big-architectuur, waarbij de nadruk op pk’s ligt.
Vier grote kernen en vier (minder) grote kernen
De Dimensity 9300 combineert vier heel krachtige Arm Cortex-X4-kernen met een klokfrequentie tot 3,25 GHz met vier Cortex-A720-kernen, die maximaal 2 GHz halen. Het marketingteam heeft hier zeker een rol gespeeld, want in onze ogen zien we nog steeds duidelijk welke kernen krachtig zijn, en welke gericht op meer zuinigheid en efficiëntie. Feit is wel dat die kleinere kernen nog altijd redelijk veel paarden op stal hebben.
Grote concurrent Qualcomm stopt een enkele Cortex-X4 in zijn Snapdragon 8 Gen 3, bijgestaan door vijf Cortex-A720-cores en twee kleinere Cortex-A520-kernen die bij MediaTek ontbreken. MediaTek maakt zich sterk dat zijn configuratie vijftien procent meer prestaties biedt aan hetzelfde stroomverbruik, of 33 procent minder stroom verbruikt aan dezelfde werklast. Dat is een mooie claim die MediaTek staaft aan de hand van eigen benchmarks.
GPU en AI-APU
Ook de GPU zou een stuk krachtiger moeten zijn in deze chip vergeleken met de vorige generatie. MediaTek zelf claimt een sprong van 46 procent vergeleken met de Dimensity 9200. De grafische kracht komt van een Arm Immortalis G720. Met zo’n naam kan je alleen maar meer frames per seconde genereren, denken we dan. Of de GPU kan tippen aan de Adreno in de Snapdragon, is een open vraag. Traditioneel heeft Qualcomm hier wel een streepje voor.
Net als Qualcomm trekt ook MediaTek de AI-kaart met ingebouwde accelerator-capaciteiten. Daarvoor kijken we naar de APU 790 AI-processor. Die bevat iets dat MediaTek mixed-precision INT4 quantization-technologie noemt, die dan samenwerkt met NeuroPilot Fusion-geheugencompressie om efficiënter van geheugenbandbreedte gebruik te maken. Van een flux-capacitor is geen sprake. Zo passen ook grotere modellen goed in het geheugen, klinkt het. Wie neurale netwerken op z’n telefoon wil draaien, mag beslist uitkijken naar de volgende generatie van smartphones. Zelf vermoeden we dat het toch vooral om een niche zal gaan.
Hotspot
De MediaTek Multi-Link-hotspottechnologie valt ons nog op als een fijne kers op de taart. Die moet tethering via de smartphone drastisch versnellen. Zoiets is in ons land interessant, aangezien Belgen doorgaans meer geneigd zijn om toestellen onderweg via een hotspot op de telefoon te verbinden in de plaats van via een extra simkaart.
De MediaTek Dimensity 9300 is duidelijk een krachtige chip, gemaakt voor vlaggenschip-telefoons. In onze contreien verkiezen fabrikanten van premium-hardware doorgaans Qualcomm, dus zal de chip vermoedelijk iets minder alomtegenwoordig zijn dan de Snapdragon 8 Gen 3. Toch vermoeden we dat ook deze SoC moeiteloos high-end telefoons zal aandrijven het komende jaar.