M1 Ultra in Mac Studio drie keer groter dan AMD Ryzen

Apple Mac Studio

De M1 Ultra-processor in de nieuwe Mac Studio’s van Apple is gigantisch. De chip neemt ongeveer een kwart van het hele moederbord in beslag en is drie keer groter dan een AMD Ryzen-CPU.

De nieuwe Apple Mac Studio met M1 Ultra-processor bestaat vooral uit een gigantische CPU. Dat blijkt uit een teardown op YouTube van Max Tech. De enorme chip neemt ongeveer 25 procent van het moederbord in beslag en is al snel drie keer groter dan een meer conventionele desktopprocessor.

De M1 Utra is de combinatie van twee M1 Max-processors via het Chip-on-Wafer-on-Sustrate (CoWoS)-principe van fabrikant TSMC. De chip combineert de twee CPU’s via een eigen UltraFusion interconnect met een bandbreedte van 2,5 TB. Het geheel is samen snel genoeg om zich als één CPU voor te doen voor het bovenliggende besturingssysteem. Het resultaat is zonder meer gigantisch.

Om de chip te laten functioneren plaatst Apple twee voltageregulatoren op het moederbord, die zich ieders ontfermen over een deel van de chip. Verder bestaat de Mac Studio voor een groot deel uit een koelingselement om de grote processor fris genoeg te houden.

Upgrades voor de SSD?

Verder valt het nog op dat Apple de SSD’s niet op het moederbord heeft gesoldeerd. Dat hoeft ook niet, aangezien het de toestellen veel minder goed te repareren maakt, maar Apple doet dat doorgaans wel. Zo is het immers onmogelijk voor klanten om beschikbare opslag zelf te upgraden en moeten ze de enorme meerkost torsen die Apple vraagt voor een beetje meer SSD-capaciteit. De Mac Ultra kan je in theorie zelf upgraden, al is het maar de vraag of dat softwarematig ook zal lukken.

De Apple Mac Ultra is intussen beschikbaar en doet dienst als interessant professioneel toestel. Volgens de eerste reviews is de computer een stuk interessanter dan de Mac Pro.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home