Apple Mac Studio: eindelijk een snelle Mac voor professionals

Apple Mac Studio en Studio Display

De reviews van de Apple Mac Studio rollen binnen. Het toestel adverteert zoals beloofd en is zo de eerste high end Mac van Apple in een lange tijd die catert aan professionals in de plaats van fanboys.

Apple is professionals enkele jaren uit het oog verloren. Sinds de vuilbak-Mac is er eigenlijk geen interessante upgrade meer gekomen. Natuurlijk is er de Mac pro sinds 2019, maar dat toestel is bijzonder duur. De meeste configuraties zijn absoluut niet competitief vergeleken met non-Mac-hardware en tenzij je absoluut in het Apple-ecosysteem wilde werken, was de meerwaarde beperkt.

Met de lancering van de Mac Studio kan je eindelijk opnieuw voor Apple kiezen omdat het ook echt de beste optie is. Dat blijkt duidelijk uit de uitgebreide reviews, waarvan we er helaas zelf geen kunnen schrijven. Apple heeft België al jaren geleden bestempeld als een onbelangrijke markt en weigert actief om rechtstreeks met Belgische techjournalisten samen te werken. We moeten ons daarom beperken tot een analyse van internationale indrukken.

Topprestaties

Daaruit blijkt dat Apple deze keer wel de nagel op de kop sloeg. Dat komt vooral door het binnenwerk. De M1 Max of optionele M1 Ultra presteren zoals beloofd en het software-ecosysteem kan grotendeels overweg met de zelfgebouwde ARM-chip van de fabrikant. De consensus is dat de prestaties van de Mac Studio in veel gevallen die van de Mac Pro evenaren of overtreffen, maar dat aan een prijskaartje dat een stuk lager ligt. Met iMacs of de Mac mini is er al helemaal geen vergelijk.

lees ook

Apple trapt turbo in met indrukwekkende M1 Ultra-chip

De Mac Studio doet dat alles met een heel acceptabel stroomverbruik. De ARM-architectuur is inherent efficiënter dan x86 van Intel, waardoor de Mac Studio pk’s levert zonder een al te zware stempel te drukken op je energierekening.

Apple heeft nog wel een beetje problemen met schaalbaarheid. Zo is de Mac Studio met M1 Ultra dubbel zo duur dan de versie met M1 Max. Dat lijkt op het eerste zicht te verantwoorden, aangezien die chip in essentie uit twee M1 Max-chiplets bestaat. In de praktijk verdubbelen de prestaties niet en gaat de prijs-kwaliteitsverhouding er zo een beetje op achteruit.

GPU stelt teleur

Langs de GPU-kant zouden de prestaties acceptabel zijn. The Verge stelt vast dat Apple hier wel zwaar overdreven heeft tijdens zijn keynote. De fabrikant claimde dat de M1 Ultra beter zou presteren dan de Nvidia RTX 3090 maar daar blijkt niets van waar. Nvidia’s RTX-topper is ongeveer dubbel zo krachtig.

De Mac Ultra heeft genoeg grafische kracht aan boord om heel wat workloads te ondersteunen, maar wanneer de focus op GPU-werk ligt kies je toch beter een traditionele workstation met een dedicated accelerator van Nvidia of AMD aan boord. Het is jammer dat Apple tijdens zijn presentatie van de pot gerukte cijfers gebruikt om de prestaties van zijn GPU te staven. De grafische component is absoluut niet de snelste op de markt, maar dat is geen ramp.

Geen upgrades

Uit de reviews blijkt verder nog dat de Mac Studio ondanks de stevige prestaties bijzonder stil is. Gezien de kleine voetafdruk van de computer is dat knap gedaan van Apple.

Daar staat tegenover dat je de Mac Studio niet kan upgraden. De configuratie die je kiest, hang je voor de levensduur van de computer aan vast. Omdat het ding zoveel goedkoper is dan de Mac Pro, is dat geen ramp. Rond de specificaties die je denkt nodig te hebben gewoon naar boven af.

Omdat je de Mac Studio niet kan openmaken, vragen we ons wel af hoe lang het toestel zo stil zal blijven in een stofrijke omgeving. Het is immers niet mogelijk om zomaar even stof te verwijderen uit het binnenwerk.

Wat poorten betreft doet Apple een zeldzame toegeving en kiest het functie boven design: de Mac Studio heeft een veelvoud aan poorten waaronder een handvol aansluitingen die handig bereikbaar zijn aan de voorkant. Dat is een verrassing van het merk dat de oplaadpoort van zijn muis onderaan plaatst.

Interessante prijszetting

Wanneer je de Mac Studio als een professioneel toestel bekijkt, valt de prijs best mee. Het exemplaar met M1 Max-chip aan boord heeft een instapprijs van 2.329 euro. Daarmee krijg je meteen 32 GB aan RAM en een toegegeven eerder povere 512 GB SSD-opslag. Goedkoop is een Mac nooit, maar gezien de prestaties is het prijspunt niet onrealistisch.

De versie met M1 Ultra is zoals gezegd niet dubbel zo goed maar wel dubbel zo duur. 4.629 euro is een bom geld, al verdubbelt Apple voor dat bedrag ook het RAM-geheugen en de opslagcapaciteit. In ruil krijg je een hele krachtige computer die zuiniger en stiller is dan eender welk alternatief op de markt. Dat geeft Apple het recht om een dergelijke prijs te zetten.

Maximaliseer je de specificaties, dan kom je uit op 9.229 euro. In dat geval betaal je meer dan 1.000 euro voor meer GPU-kernen die zoals gezegd niet kunnen tippen aan wat een echte GPU levert. Voor SSD-opslag vraagt Apple ook stevig door, met een meerprijs van maar liefst 2.530 euro voor 8 TB aan SSD-opslag. De beste prijs-kwaliteitsverhouding vind je met een gebalanceerdere configuratie.

Wil je meer weten, dan verwijzen we je graag door naar de uitstekende reviews van The Verge of Ars Technica. Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home